Stel: door de coronacrisis raakt je zaak in moeilijkheden, een faillissement hangt boven het hoofd. Hoe weet je of je nog afbetalingscapaciteit hebt? Wat houdt een faillissement juist in en wat is het verschil tussen minnelijke procedure en een gerechtelijke reorganisatie? In dit webinar geeft Hanne Onraedt van Dyzo je een duidelijk overzicht van de mogelijkheden en de organisaties waarbij je terecht kunt.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Hanne Onraedt is juriste, maatschappelijk assistente en adviseur van Dyzo vzw, de organisatie voor ondernemers in moeilijkheden.

Hoe bescherm je jouw privé-vermogen?

Voor welke schulden ben je aansprakelijk als je onderneming in moeilijkheden zit? Wanneer ben je als ondernemer persoonlijk aansprakelijk, wanneer ben je onbeperkt aansprakelijk? In dit deel overlopen we de aansprakelijkheid per ondernemingsvorm en bekijken we op welke manier je je eigen woning kunt beschermen tegen beslag.

Onderneming in moeilijkheden: privé-vermogen

Knipperlichten: waarvoor moet je alert zijn?

Slecht betalende klanten, stapels ongeopende brieven: wat zijn de knipperlichten die aangeven dat je onderneming in moeilijkheden komt? Hoe kan je deze aanpakken en wat kan je doen als je toch betalingsmoeilijkheden ondervindt? In dit deel staat Hanne stil bij een aantal belangrijke zaken die je helpen om de schulden voor te zijn.

Onderneming in moeilijkheden: knipperlichten

Wat kan zelf kan doen: minnelijke afbetaling

Eens je schulden hebt, moet je ze aanpakken en dat betekent niet altijd dat dat via de rechtbank moet gaan. In dit deel bekijken we wat je zelf kunt doen en staan we stil bij het opmaken van een afbetalingsplan, overlopen we de mogelijkheden voor uitstel van betaling bij de fiscus en bekijken we welke kant je op kunt wanneer je je sociale bijdragen niet kunt betalen. Hanne doorloopt ook de stappen van een gerechtsdeurwaarder.

Onderneming in moeilijkheden: minnelijke afbetaling

Tijdelijke problemen: gerechtelijke reorganisatie

De gerechtelijke reorganisatieprocedure is een oplossing voor ondernemingen in tijdelijke moeilijkheden, waarbij er nog genoeg elementen zijn die een positieve evolutie voorspellen (nog voldoende verkoop, voldoende werk,...). De procedure geeft jou tijd en ruimte om een tijdelijke schuldenberg weg te werken. We overlopen deze procedure en hoe je ze kunt aanvragen.

Onderneming in moeilijkheden: gerechtelijke reorganisatie

Wat bij een onvermijdelijk faillissement?

Indien alle vorige oplossingen onmogelijk zijn gebleken of op niets zijn uitgedraaid, is faillissement helaas de volgende stap. Wanneer spreken we van faillissement, wat zijn de gevolgen en kan je na een faillissement terug opstarten? In dit deel krijg je een antwoord op die vragen.

Onderneming in moeilijkheden: faillissement

Waar kan je aankloppen voor hulp?

Volgende organisaties kunnen jou helpen om een oplossing te vinden voor jouw onderneming in moeilijkheden of om te bemiddelen bij bepaalde instanties. Hanne overloopt alle diensten waarvoor je hulp kunt vragen en de organisaties die daarin bevoegd zijn:


Bij dit onderwerp is het zeker ook nuttig om het webinar 'Alle aandachtspunten voor je boekhouding' te bekijken.