Het is niet zo evident een eigen zaak of merk op te starten, zeker nu niet. Of toch? Misschien is net nu de tijd daar om de knoop door te hakken, te breken met de dagelijkse sleur. Of als afgestudeerde designer er onmiddellijk 100% voor te gaan, bij gebrek aan alternatieven op de arbeidsmarkt. Wij gingen op zoek naar tien durvers die een designmerk uit de grond stampten.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Jaarlijks brengen we in april nieuws over de Salone del Mobile in Milaan, waarbij heel wat starters aan bod komen. Dit jaar is er helaas nog geen nieuws uit Italië. Hopelijk kan de beurs in september doorgaan. Een sector in crisis? We horen van bedrijven en designers dat gewacht wordt om nieuwe producten te lanceren. Anderen doen het dan weer heel goed. Corona en thuiswerk doen de woonomgeving opwaarderen. Door een verbod op reizen blijft er budget over voor een leuke, nieuwe interieurinrichting.

En de jonge ontwerpers, de nieuwe merken? Zij willen en kunnen niet wachten tot het einde van de pandemie. Zij gaan ervoor. Zo voegen we aan het Belgium is Design-lijstje voor de Salone Satellite de namen toe van Studio Part en Elias Van Orshaegen toe. Maar daar brengen we meer nieuws over in september. Ook op het Belgium is Design MOM-platform van Maison & Objet tonen we een aantal nieuwe merken en producten.

We gingen voor nu op zoek naar durvers. Een groot probleem voor hen is dat er geen events zijn waar ze hun label of producten kunnen lanceren. En die zullen er naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer komen voor de zomer. Dan is de Contemporary Design Market opnieuw de eerste beurs, zoals die vorig jaar de laatste was. Fingers crossed. Alle promotie moet dus online gebeuren, een beetje publiciteit kan dus zeker helpen.

Maar misschien heeft corona wel een positief effect op langere termijn? Zorgt quarantaine voor een boom aan creativiteit? Is lockdown een tijd voor zelfreflectie? Wordt ons lijstje starters volgend jaar een lange lijst? Laat ons hopen. En dat het succes van deze starters een voorbeeld mag zijn.

1. Tötomo

Tafellamp Hexalux, Tötomo

Tafellamp Hexalux, Tötomo

Je stapt uit de farma-industrie om je levensdroom te verwezenlijken en dan breekt corona uit. Katrien Cools droomde tijdens haar eerste zwangerschap, op vakantie in Törestorp (de eerste ‘Tö’ in Tötomo) in Zweden, dat haar dochter tenten zou bouwen in de tuin. Het is daar dat ze begon te dromen van de mogelijkheden die hout te bieden heeft, zowel esthetisch, ecologisch als praktisch. Wat begon als een fantasie in Törestorp over totems (de tweede ‘to’ in Tötomo) voor haar dochter Mona (en daar is de ‘mo’ in Tötomo), is realiteit geworden mits een opleiding houtbewerking en de hulp van enkele ervaren schrijnwerkers. Kenmerkend voor Tötomo zijn een kinderlijke creativiteit en materialen en ontwerpen waar ze zich als moeder van twee kinderen comfortabel bij voelt.

2. Topp and Legg

Topp and Legg

Topp and Legg

Topp and Legg is een nieuw Belgisch meubelconcept waarbij je zelf je eigen designtafel kan samenstellen en later kan aanpassen aan veranderingen in je interieur. Je investeert in kwaliteit en geniet je leven lang van hedendaags design. Bovendien bouw je zo mee aan een milieuvriendelijke en inclusieve samenleving. Hoe gaat het in zijn werk? Je kiest je gepaste vorm en vervolgens de juiste afmetingen en afwerking. In totaal zijn zo’n 800 combinaties mogelijk. Henri Decruy, initiatiefnemer achter Topp and Legg, is de jongste telg van drie generaties meubelmakers en wil dit levensverhaal verder schrijven. Voor het ontwerp en de ontwikkeling van de eerste collectie werkte Henri samen met ontwerper en interieurarchitect Cas Moor.

3. Ertz

Boekensteun Branco, Ertz

Boekensteun Branco, Ertz

De naam van het jonge Belgische label Ertz verwijst naar de ontginning van staal uit erts, het favoriete materiaal van designer Pieter De Smul. Hij vormt staal tot slanke, solide meubels, combineert het met hout of natuursteen en zet zo meubels neer die opvallen omdat ze goed blenden in je interieur. De collectie kreeg de namen van gesteentes mee: van boekensteun Branco over nachtkastje Mauna tot spiegel Foster. Ertz staat voor duurzaam design. Op vraag van de klant kunnen de ontwerpen aangepast worden, zowel naar materiaal als afmetingen.

4. Frizbee Ceramics

Tray blue pizza, Frizbee Ceramics

Tray blue pizza, Frizbee Ceramics

Frizbee Ceramics werd opgericht door kunstenaars Lisa Egio en Elliot Kervyn. Ze genoten beiden een opleiding 'espace urbain' aan La Cambre. Nu produceren ze porseleinen artikelen in beperkte oplage. Alles wat ze uitgeven, werd samen ontworpen. Elk stuk is uniek en handgemaakt in hun atelier. Ze kiezen zorgvuldig alledaagse voorwerpen zoals yogaballen, basketballen of cocktailglazen die ze gieten tot porseleinen producten. Elk stuk is gemaakt uit porselein van hoge kwaliteit, geschuurd, geëmailleerd en gebakken op hoge temperatuur in hun atelier. Ze startten in 2016, maar de jongste maanden gaat het heel snel, Frisbee Ceramics was onder meer te zien tijdens Design September, op Nationa(a)l en bij Keramis.

5. Studio Nas

Studio Nas

Studio Nas

Anas Kereknaoui studeerde in 2019 af als interieurontwerper aan LUCA School of Arts. Tijdens zijn stage bij Alain Berteau raakte hij geïnspireerd door het ontwerpen van objecten. Na zijn studie besloot hij naar Rotterdam te gaan om meer ervaring op te doen. Hij verdiepte zich in keramiek. Ze haalden daar hun klei uit de grond waar ze nieuwe wolkenkrabbers gingen bouwen. Zo hielden ze een stukje natuur van Rotterdam in leven of in gebruik. Een paar maanden later startte hij Studio Nas, een productontwerpstudio met de filosofie van modulariteit. Alle producten worden gemaakt om voor ieder iets persoonlijks te combineren. Alle items zijn handgemaakt en gebakken bij Studio Nas. Anas wil graag een speelveld en ontmoetingsplaats creëren voor allerlei soorten makers en staat open voor nieuwe contacten en samenwerkingen.

6. Izumi Hongo

Space Knitting 1, Van Hongo

Space Knitting 1, Van Hongo

Na haar jarenlange ervaring als mode- en knitwearontwerpster heeft Izumi Hongo haar eigen technieken ontworpen voor unieke breiwerken. Met een achtergrond in architectuur zag Izumi een manier om textiel op een buitengewone manier te gebruiken bij interieurdesign. Het resultaat zijn akoestische panelen die bekleed zijn in haar stijl. Op deze manier toont Izumi aan hoe een object, dat vaak moeilijk te integreren valt in een interieur, perfect kan worden aangepast aan iedere ruimte. Haar installatieproject Curtain of Hope was in maart te bewonderen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Galerie Geukens & De Vil brengt van 16 tot 19 juni de expo Space Knitting 1 met haar gebreide, akoestische panelen.

7. Yume

Nachttafel Yume

Nachttafel Yume

Nachttafel Yume

Paloma Gonzalez-Espejo is een Spaanse die zo’n 20 jaar geleden door haar huwelijk in Brussel aanlandde. Ze studeerde interieurarchitectuur en design aan het CAD (International College of Art & Design). In 2012 richtte ze haar eigen bureau op, Joyful Homes, vooral gericht op high end-residentiële projecten. Nu lanceert ze een eerste eigen collectie Yume, met een console, koffietafel en bijzet-/nachttafel. Het centraal gegeven zijn twee stukken die in elkaar passen en verbonden zijn door een centrale as die in verschillende graden kan draaien. Het resultaat is een lineair, grafisch en dynamisch ontwerp. De meubelen worden met de hand gemaakt in massief walnoot/eik en natuursteen en de fabricatie gebeurt in het atelier van Casimir.

8. Robin Berrewaerts

Relatives, Robin Berrewaerts

Relatives, Robin Berrewaerts

Robin Berrewaerts studeerde binnenhuisarchitect aan LUCA School of Arts in Brussel, gevolgd door een postgraduaat in meubelontwerp aan Thomas More in Mechelen. Hij verdeelt zijn tijd tussen zijn eigen atelier en het begeleiden van studenten aan LUCA School of Arts waar hij de hout- en metaalwerkplaats beheert. Zijn werk situeert zich tussen meubilair en beeldhouwkunst met een sterke nadruk op materialiteit en vakmanschap. Zijn werk varieert van privé-opdrachten tot tentoonstellingen, producten en sculpturen, waarbij hij objecten creëert met of zonder enige typologische of functionele beperking. Het zwart maken van het stuk, of het nu oxideren, branden of verven is, voltooit het werk dat hij in het materiaal heeft gestoken. Het markeert het einde van de reis.

9. Volmaakt

Boy, schraagtafel, Wannes De Bruycker voor Onbetaalbaar

Boy, schraagtafel, Wannes De Bruycker voor Onbetaalbaar

Volmaakt werd in 2018 opgestart in samenwerking met Sep Verboom, Cas Moor en Valerie Bervoet. De collectie van 2020 is ontstaan in samenwerking met Armand&Francine, Onbetaalbaar, Jielt Gregoire en Goele Maes. Volmaakt is steeds op zoek naar nieuwe samenwerkingen. In 2020 namen Valerie Bervoet en Ron Hermans het initiatief om hun kennis vanuit de vorm van een vzw verder vorm te geven. Volmaakt streeft ernaar om het kennis- en expertisecentrum rond sociaal design van Vlaanderen te zijn. Het bouwt aan een inclusieve wereld via de kracht van design. Het Gentse designlabel verbindt ontwerpers en maatwerkbedrijven en ontwikkelt sociaal duurzame designproducten.

10. Izzzi

Draagoplossing Izzzi

Draagoplossing Izzzi

Soms zitten achter startende labels mensen met veel ervaring. Izzzi werd bedacht door twee Antwerpenaren, waaronder designer Peter van Riet, die eerder al voor baby- en kindermerken Quinny en Maxi-Cosi ontwierp. Izzzi is een innovatieve draagoplossing voor newborns. Ontworpen om alvast één ding te vergemakkelijken tijdens het prille ouderschap: geen gehussel met klikken of knopen tijdens stressvolle momenten. De nieuwe manier van dragen stelt gebruiksgemak voorop. Met enkele eenvoudige handelingen is je baby in een mum van tijd in en uit Izzzi.