Twintig jaar geleden richtten Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten B-architecten op, met één computer en één gsm. Vandaag telt het architectenbureau meer dan vijftig medewerkers en werkt het met zelfsturende teams die samenkomen in de ‘reflectiekamer’. In deze video vertelt Sven Grooten, general director van B-architecten, over het ontstaan, de evolutie en de aanpak van het architectenbureau.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Bekijk hier de video:

B-architecten

Beluister hier de audioversie:



Overdag doen wat je graag doet

“Passie en drive zijn essentieel om iets op te starten en vol te houden. Ik heb veel geleerd van vakantiejobs die ik vroeger heb gedaan. De hardwerkende mensen die ik toen heb leren kennen en waar ik een goede band mee had, keken erg uit naar wat ze in het weekend of ‘s avonds zouden doen. Ik wilde dat voor mezelf omkeren. Mijn leven is B-architecten, ondernemer zijn en aan de kar trekken om ervoor te zorgen dat het draait. Ik hoop dat dat voor de medewerkers ook geldt, dat ze zich kunnen vereenzelvigen, want uiteindelijk ben je toch minstens acht uur per dag op je werk.”

Met letterlijk niks begonnen

“Evert, Dirk en ik leerden elkaar kennen in Amsterdam, waar we een kantoortje huurden en met ons drieën aan zes à zeven projecten werkten. Onze manier van samenwerken was een beetje zoals het recept van Coca-Cola, waarvan niemand weet hoe het precies gemaakt wordt. We deden het met heel veel goesting, waren er van ‘s morgens tot ‘s avonds mee bezig en deden er alles voor. We hadden één computer voor ons drieën en spraken af wie de computer wanneer gebruikte. We hadden ook één gsm. Wanneer we wat geld hadden, kochten we een tweede computer, dan een derde, een tweede telefoon... Zo zijn we echt begonnen met letterlijk niks.”

Nieuw organogram met zelfsturende teams

“Na twintig jaar hebben we ons bedrijf gereorganiseerd. Zo zijn we tot een nieuw organogram gekomen met zelfsturende teams die heel veel autonomie hebben. De betrokkenheid van veel mensen is daardoor veel groter geworden. De teamleiders helpen mee de projecten kiezen die we als B-architecten al dan niet aanvaarden. Twee keer per week worden in de reflectiekamer de stappen die de architecten hebben gezet, voorgelegd en besproken. Dat doen we telkens opnieuw tot we er allemaal van overtuigd zijn dat het project klaar is om gebouwd of gepresenteerd te worden aan de klant. En dan moeten er eerlijke vragen gesteld worden, het mag dan niet over smaak gaan. Het gaat niet over gelijk hebben, maar over gelijk krijgen.”

B-architecten

Duurzaamheid als belangrijke waarde

“Een belangrijke waarde bij B-architecten is duurzaamheid. Een gebouw staat er voor heel lang, dus je moet heel goed nadenken of het nodig is. Het meest duurzame gebouw is het gebouw dat niet gebouwd wordt. Kan je een bestaand gebouw optimaliseren? We deden dat bijvoorbeeld voor Het Scoutshuis: we maakten een soort van kampplaats voor de hoofdzetel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.”

Verschillende types van opdrachten

“De eerste jaren van B-architecten waren we vooral bezig met kleine projecten en met architectuurwedstrijden voor publieke gebouwen. Na tien jaar zijn we ook gestart met opdrachten voor grote projectontwikkelaars. Op die manier creëer je een soort van balans, want die heel kleine projecten brengen eigenlijk niets op, dat zijn verliesposten. Maar eigenlijk vinden we het belangrijk in het DNA van B-architecten dat we die ook doen, omdat die ons veel energie geven. De andere grote projecten voor projectontwikkelaars of overheden genereren wel een som geld die we dan gebruiken om de kleinere projecten ook mogelijk te maken. Zo ontstaat een heel bijzondere dynamiek in de reflectiekamer, in ons kantoor en in de verschillende teams.”

Luister hier ook naar Sven Grooten van B-architecten:



Deze video werd ontwikkeld in samenwerking met videoproductiebedrijf Sputnik. 


Ontdek alle podcasts van Flanders DC op Soundcloud of Spotify.

Abonneer je gratis op het Flanders DC-podcastkanaal:

  • iOS-gebruikers kunnen onder andere gebruikmaken van de 'Apple Podcasts'-app. Je wordt automatisch doorverwezen naar onze podcast via Itunes. Uiteraard kan je ook een andere app gebruiken.
  • Android-gebruikers Android-gebruikers hebben veel keuze. Een populaire app is 'Podcast Addict'.

Zoek naar 'Flanders DC' en abonneer je zodat je geen enkele podcast mist.