Wedstrijden

voor

Er bestaan heel wat wedstrijden waarbij creatieve ondernemers kans maken op omkadering en coaching, een financiële prijs of vergoeding of erkenning en media-aandacht. Sommige wedstrijden baseren zich op je businessplan of ondernemersidee, andere focussen eerder op de creatieve kant van je onderneming. Voor de creatieveling kan het winnen van een award de start van een carrière betekenen of deze naar een hoger niveau tillen. Voor een bedrijf kan het de sleutel zijn naar het betreden van nieuwe markten en waardevolle media-aandacht genereren.

Vooraleer je je inschrijft, doe je er goed aan het wedstrijdreglement zorgvuldig na te lezen. Let daarbij vooral op de afspraken rond auteursrechten en hoe de eventuele financiële vergoeding betaald wordt. In dit overzicht zijn ook wedstrijden opgenomen waarvoor je niet kan inschrijven.

Een algemeen overzicht van ondernemerswedstrijden vind je op de website van VLAIO. Voor milieugerichte start-ups raden we SE'nSE fonds, dat zaaikapitaal biedt, aan.


 • De Henry van de Velde Awards, jaarlijks uitgereikt door Flanders DC, zijn de belangrijkste designprijzen in België. Voor zeven van de twaalf categorieën kan er met producten en diensten ingeschreven worden met goed en verantwoord design. Een award verhoogt de credibiliteit van de ontwerper bij mogelijke opdrachtgevers en de projecten krijgen een bredere visibiliteit via de media.
 • Designer of the Year is er voor Belgische ontwerpers jonger dan 35 jaar. De prijs is een initiatief van de vzw Biennale Interieur, Knack Weekend en Le Vif Weekend en wordt ondersteund door het Design Museum Gent, Centre d'innovation et de design au Grand-Hornu en BOZAR.
 • Met de jaarlijkse BKRK Award slaat Bokrijk een brug tussen eigentijdse vormgeving en authentiek vakmanschap. Een hedendaagse insteek en aangepaste vormgeving, economische haalbaarheid, duurzaamheid en een referentie naar een authentieke productiemethode zijn sleutelwoorden.
 • De jaarlijkse Creative Belgium Awards bekronen Belgische reclame-, design en digitale communicatieprojecten. 
 • Het Handmade In Belgium-label, een initiatief van UNIZO, is een label voor kwaliteitsproducten die op kleine schaal worden geproduceerd.
 • De Ultima’s, de voormalige Vlaamse Cultuurprijzen, hebben een specifieke erkenning voor vormgeving.

Binnen de verschillende designdisciplines en de verschillende sectoren waarvoor designers ingezet worden, is er een groot aanbod van internationale wedstrijden. Een overzicht kan je onder meer vinden op Awards List en InfoDesigners. Hierbij een selectie: Red Dot Award Design AwardsThe A' Design AwardsInternational Design Excellence AwardsDMI Design Value Awards, Dezeen AwardsJames Dyson Award, European Design AwardsInternational Design AwardsiF Design Awards.

Daarnaast stellen we ook vast dat Belgische designers deelnemen aan volgende awards:

 • De Good Design Awards worden jaarlijks uitgereikt door The Chicago Athenaeum voor innovatief en cutting-edge industrieel, product of grafisch design.
 • De AZ Awards worden jaarlijks uitgereikt door het Canadese architectuur- en designtijdschrift Azure.
 • De German Design Awards worden jaarlijks uitgereikt door de German Design Council en behoren tot de meest prestigieuze productdesignwedstrijden ter wereld.
 • De Loewe Crafts Prize is een internationale wedstrijd voor hedendaagse kunstambachten, uitgereikt door de Loewe Foundation.
 • Schmuck en Talente zijn twee internationale wedstrijden voor juwelen en voor crafts & design, uitgereikt door Internationale Handwerksmesse München.

Lees in deze pdf alles over 'Marketing en communicatie' in design.

Download de pdf

Events en workshops

De creatieve sector lééft. Dankzij deze events en workshops hou je de vinger aan de pols.