Intellectuele eigendom

voor

Of je nu een grafisch ontwerper bent, een documentairemaker, game-ontwikkelaar, productontwikkelaar of modeontwerper: intellectuele eigendomsrechten zijn cruciaal. Ze beschermen je creatie en vormen een belangrijke bron van inkomsten. Als je goed op de hoogte bent van je rechten, bespaar je jezelf bovendien heel wat problemen.

Er zijn verschillende vormen van intellectuele eigendom: van sommige geniet je automatisch, voor andere moet je wat geld neertellen.

Jij bent als houder van intellectuele eigendomsrechten verantwoordelijk voor de naleving ervan. Dat betekent dat je zelf moet nagaan of iemand inbreuk pleegt op jouw rechten, en je zelf moet optreden als dat het geval is. Stel dat je merkt dat iemand je werk kopieert of delen ervan onrechtmatig gebruikt, stuur dan een aangetekende brief om te melden dat jouw rechten geschonden zijn. Probeer vervolgens tot een compromis te komen. Daarnaast kan je een bemiddelingsprocedure opstarten. Als de tegenpartij hiermee akkoord gaat, buigt een professionele bemiddelaar zich over de inbreuk. Hij helpt jullie om een oplossing te zoeken. Komen jullie niet tot een compromis, dan kan je nog altijd naar een rechtbank stappen. Dit is wel het allerlaatste redmiddel, want de kosten van een procedure lopen hoog op.

Ontdek de verschillende vormen van intellectuele eigendomsrechten én hoe je ze toepast op jouw product of dienst!

Dé ondernemersgids voor jouw sector

Download de pdf

Niet duidelijk of en hoe je jouw product of merk kan beschermen?