Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat we Close The Loop, het online platform voor duurzame mode, lanceerden. In de afgelopen tijd hebben we niet stilgezeten. We doorkruisten het land om onze passie voor duurzame mode te delen, we voegden massa's informatie en inspirerende cases toe aan ons platform en maakten zelfs een rondreizende installatie… Dus hoog tijd om even terug te blikken maar vooral om vooruit te kijken!

Close The Loop is het online platform rond duurzame mode dat we iets meer dan een jaar geleden lanceerden. Het doel is simpel: zoveel mogelijk mode-ondernemers tonen dat een circulaire economie, dé toekomst is en helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Aan de hand van de levenscyclus van een kledingstuk toont het platform wat je als onderneming kan doen om duurzamer te werk te gaan.

Voor elke fase in deze levenscyclus geven we vijf strategieën mee die je in je bedrijf kan toepassen en voorzien we heel wat praktische tips om meteen mee aan de slag te gaan. Zo vind je op Close The Loop onder meer een overzicht van webshops waar je duurzame stoffen kan kopen, de beste downloadlinks voor ‘zero waste’-patronen en richtlijnen om je eindklant mee te krijgen in je verhaal. 

Van theorie naar praktijk

Louter informeren is uiteraard niet afdoende. Daarom voegden we ook een database toe met cases: inspirerende verhalen van modebedrijven uit binnen- en buitenland die op een of meerdere vlakken stappen in de goede richting zetten. Naast cases van lokale makers en creatieve ondernemers zoals Mats Rombaut, Katrien Van Hecke, Bruno Pieters en Murielle Scherre, kan je ook ontdekken hoe grote ketens en internationale bedrijven zoals Nike, G-Star, Filippa K en H&M omgaan met deze evolutie.

Leuk om weten: op een jaar tijd werden er zo’n 250 nieuwe cases toegevoegd aan Close The Loop wat maakt dat je er nu de verhalen van meer dan 350 modebedrijven terugvindt. 

Hoe kwam Close The Loop tot stand?

Dankzij Stadslab 2050, een initiatief van de Stad Antwerpen waarin gewerkt wordt aan een duurzame stad, kwam Flanders DC (toen nog onder de naam Flanders Fashion Institute) in contact met Vlaanderen Circulair. Het werd al gauw duidelijk dat hun expertise in circulaire economie en onze ervaring in de modewereld een topcombinatie kon worden. Na ons grondig te verdiepen in de materie en een eerste schets van ons model uit te werken, legden we de eerste ideeën voor aan enkele experts uit het veld. Per schakel in onze ‘Loop’ organiseerden we een rondetafelgesprek met o.a. textielexperten, ontwerpers, fabrikanten, bloggers en recyclers. Hun waardevolle input maakte het verhaal compleet en daarna is Close The Loop geboren.

 
Rondetafelgesprek over productie © Frederik Beyens

Rondetafelgesprek over productie © Frederik Beyens

Wat gebeurde er na de lancering?

Na de lancering was het onze missie om zoveel mogelijk mode-ondernemers de tool te leren kennen. Een greep uit de bijdrages van het voorbije jaar: 

  • We organiseerden een ‘train the trainer’-sessie waarna je zelf als pro aan de slag kon.
  • We ontwikkelden ‘cheat sheets’: een verkorte, papieren versie die je helpt als je niet goed weet waar te starten.
  • We werkten samen met MAD Brussels en Creamoda om een Lab rond circulaire mode op te zetten met inspirerende sprekers en een boeiend panelgesprek.
  • We waren te gast bij de Universiteit Antwerpen om de studenten Summer School in Fashion Management te enthousiasmeren. Ook in de Antwerpse Modeacademie luisterden de masterstudenten geboeid naar ons verhaal.
  • We hadden een stand op Fair Fashion Fest Gent en ontwikkelden een rondreizende installatie samen met textielontwerpster Lotte Martens die getoond werd op het MOOI festival in Antwerpen.
  • Ook internationaal kreeg Close The Loop de nodige aandacht en zetten we samen met het Danish Fashion Institute een workshop op rond circulaire mode in het kader van het European Clothing Action Plan.
Detail uit de textielinstallatie van Lotte Martens

Detail uit de textielinstallatie van Lotte Martens

En wat nu?

Duurzaamheid blijft een van de onderwerpen waarop we zullen blijven inzetten. Via presentaties en workshops zullen we Close The Loop verder onder de aandacht blijven brengen. Aan de hand van een korte vragenlijst polsen we ook naar de noden van de sector en zullen we uitbreiden, updaten en bijsturen waar nodig. Laat dus zeker van je horen als je leuke ideeën hebt.

Naast de verbetering van Close The Loop zullen we ook blijven communiceren over duurzaamheid in de mode én werken we aan een heel nieuw project. Dit jaar zullen we dankzij MVO Vlaanderen volop inzetten op de kennisopbouw rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij een aantal mature bedrijven op maat zullen begeleid worden én waarbij de belangrijkste lessen uit dit traject met de brede industrie zullen gedeeld worden… Dus to be continued!