Van 18 tot 23 april vindt opnieuw de Milan Design Week plaats, al begint het op sommige plaatsen al op 17 april. Belgium is Design presenteert 13 jonge ontwerpers op de Salone Satellite. Wij blikken al even vooruit met 20 nieuwigheden van Belgische ontwerpers en bedrijven.

Nadat vorig jaar de beurs naar juni moest verplaatst worden omwille van de coronacrisis is er na enkele jaren opnieuw een ‘gewone’ editie van de Salone del Mobile en de Milan Design Week. De verwachtingen zijn hoog. Al valt onmiddellijk op dat de Salone niet zonder schade uit de coronacrisis gekomen is. De hallen op de eerste verdieping blijven leeg, waar vroeger moest gestreden worden voor een stand. Op de beurs zelf is er voor de tweede maal wel plaats voor een Belgian Furniture-groepsstand. Al vinden we bedrijven zoals Tribu en Limited Editions niet langer op de Salone, maar in een showroom in de stad. Daarnaast merken we heel wat interesse voor wat in de stad, de Fuorisalone, staat te gebeuren, waar heel wat jonge Belgen voor het eerst internationaal naar buiten treden. Met 15 deelnemers kent het Belgian Design Pavilion op Isola de grootste delegatie. We kijken nu al uit naar Daan De Wit en Elias Van Orshaegen op 5VIE, Marijke De Cock op Alcova en Hulasol bij Archiproducts.

Check de Belgian Design Map voor een volledig overzicht van de presentaties van onze Belgen.


Salone del Mobile

Op de Belgium is Design-stand op de Salone Satellite zijn er opnieuw 13 Belgen: Ahokpe + Chatelin, Coseincorso, Emma Terweduwe, Esther De Vos, Fersasos, Joe Sterck, Mahaut Van Peel, Manuel Leromain, Marianne De Cock, Misses Brown, Not A Desk, Studio Matta en de enige die er vorig jaar al bij was: Studio Tim Somers. Daarnaast zijn er op de beurs de gekende namen, maar ook enkele debutanten zoals Muundo en BuzziSpace.

1. Joe Sterck opereert op het snijvlak tussen meubel en sculptuur. Met zijn experimentele aanpak stelt hij de algemene regels en tendensen omtrent hedendaags design in vraag en verkent hij de grenzen van het functionele. De Speculum-tafel is hiervan een voorbeeld. Met een simpele handeling kun je de tafel uit zijn voetstuk tillen en in zijn horizontale positie zetten, waardoor hij een nieuwe functie krijgt als sculptuur die het licht en zijn omgeving reflecteert.

Speculum, Joe Sterck © Sam Gilbert

Speculum, Joe Sterck © Sam Gilbert

2. Studio Matta ontwerpt met een passie voor materialen en tactiliteit. Eva De Smet en Jan Vandekerckhove werken graag met pure materialen en streven naar imperfecte en tijdloze schoonheid. Narcissus lijkt door zijn organische vorm en ruw materiaal zowel vrouwelijk als mannelijk. Het is een eerbetoon aan de spiegel boven de open haard. Omdat delen van het staal tot een bepaald niveau zijn gepolijst, toont Narcissus een vluchtige reflectie die ruimte laat voor verbeelding. De stalen vaas voegt een zintuiglijke ervaring van kleur en geur toe.

Narcissus, Studio Matta © Sam Gilbert

Narcissus, Studio Matta © Sam Gilbert

3. Misses Brown is het geesteskind van de tweelingzussen Ke-Ola en Kimoura. Geïnspireerd door de techniek van het leerlooien en het aanspannen van rijzadels kreeg Henri vorm. De zitting van de stoel wordt over het frame gespannen en vastgehouden door lederen riemen. Daardoor zijn er geen blinde bevestigingen van de leren zitting en krijgt de stoel een puur en eerlijk karakter. Tegelijkertijd speelt zich een dynamiek af van lijnen die elkaar tegenkomen en dan weer uiteengaan waardoor het stalen frame op een elegante maar zelfzekere manier de zitting draagt.

Henri, Misses Brown © Sam Gilbert

Henri, Misses Brown © Sam Gilbert

4. Fersasos, opgericht door Pauline Vercammen, brengt high-end verlichtingsontwerpen voor residentiële, commerciële en publieke ruimtes. Fersasos zorgt ervoor dat zijn producten zowel energie-efficiënt als visueel aantrekkelijk zijn voor elk interieur. De Shell Light is een verlichtingsontwerp dat de schoonheid en elegantie van de natuur in elke ruimte brengt. De hoeveelheid licht kan geregeld worden door het sluiten of openen van de schelp. Zo wordt de perfecte sfeer gecreëerd voor elke gelegenheid.

Shell Light, Fersasos © Sam Gilbert

Shell Light, Fersasos © Sam Gilbert

5. Mahaut Van Peel beschouwt haar werk als een experimenteel laboratorium in de zoektocht naar nieuwe elementen, kleurbronnen, texturen en technieken. Mahaut gebruikt resten van marmeratelier Van Den Weghe. Stukken marmer worden gebonden met een composietmateriaal om een reeks unieke deurknoppen te creëren. Andere materialen zoals hout, metaal en glas worden toegevoegd om unieke terrazzo-afwerkingen te creëren. Om het proces nog circulairder te maken, voegt ze het stof van het slijpen toe aan een deel van de productie.

DRKBS, Mahaut Van Peel

DRKBS, Mahaut Van Peel

6. Coseincorso is een multidisciplinaire ontwerpstudio opgericht door Marzia Cerio en Marwann Frikach. Ze werken samen met ambachtslieden en kopen lokale materialen in. Elk project is geïnspireerd door geschiedenis, archeologie en geografie. Voor hun eerste collectie richtten ze zich op aspecten van isolement, eenvoudige levensstijlen en de relatie met natuur en spiritualiteit. Dit project, bestaande uit een bank, een tafel, een spiegel en een kandelaar, is hun interpretatie van een bepaald soort isolement, geïnspireerd op voorwerpen uit begijnhoven.

Les âmes simples, Corseincorso

Les âmes simples, Corseincorso

7. Muundo is een nieuw label van PR Living, dat staat voor meubels geïnspireerd op organische vormen en getextureerde oppervlaktes uit de natuur. Het materiaal waaruit de collecties gemaakt worden, bestaat uit een samenstelling van mineralen, kalk en mortel. Omdat elk stuk met de hand gemaakt wordt is ook elke tafel anders, waardoor je steeds van een uniek ontwerp kunt spreken. De tafels zijn ontworpen door Cas Moor.

Cas Moor voor Muundo

Cas Moor voor Muundo

8. BuzziSpace maakt zijn debuut op Euroluce, waar het drie nieuwe verlichtingselementen met akoestische kwaliteiten lanceert. De BuzziPebl is een wandlamp, natuurlijk in de vorm van een kei. De BuzziBurner is geïnspireerd op een straalmotor. De BuzziSurf beschikt over een uitgebreid gamma (small, medium, large) onder het thema ‘More than Lightning’. BuzziSpace is eveneens te gast in het Archiproducts House in de Via Tortona.

BuzziSurf, BuzziSpark, Low, BuzziCube en BuzziPlanter, BuzziSpace

BuzziSurf, BuzziSpark, Low, BuzziCube en BuzziPlanter, BuzziSpace

9. Sylvain Willenz is bij niet minder dan vier merken aanwezig op de beurs. Sommige ontwerpen zijn aanvullingen op bestaande collecties. Geheel nieuw is zijn samenwerking met het Koreaanse Ago. Domino is een modulair verlichtingssysteem. De debuutmodule is een vierkant en plat armatuur met een prachtig golvend bovenvlak voor warmteverspreiding, waarin 4 LED-uitgangen zijn ondergebracht. De modules worden aan elkaar gemonteerd om rijen, hoeken en oneindige configuraties te vormen.

Domino, Sylvain Willenz voor Ago

Domino, Sylvain Willenz voor Ago

10. Belgofurn, dat binnen Fedustria de Belgische meubelindustrie internationaal promoot, is voor het tweede jaar op rij aanwezig met een Belgian Furniture Pavilion. Deelnemers zijn Roolf Living, Castle Line, Heatsail, Styledecor (Revor Bedding) en Vipack. Eerder dit jaar was Belgofurn ook al aanwezig in Stockholm op de Furniture Fair. En van 7 tot 12 juni organiseren ze in ons land de Belgian Furniture Days waar meer dan vijftig merken hun deuren openen voor het publiek. Dome by Heatsail is verwarming en verlichting in één object, maar afzonderlijk regelbaar.

Dome, Heatsail

Dome, Heatsail


Fuorisalone

Voor het grootst aantal Belgen moeten we in het Isola Design District zijn, waar aan jonge ontwerpers, tegen een betaalbare prijs, een podium wordt gegeven. Waar vorig jaar al heel wat jonge Belgen op de diverse tentoonstellingen op Isola te vinden waren, hebben enkele van hen zich nu gegroepeerd onder de noemer Belgian Design Pavilion: An Gillis, Atelier Timon Mattelaer, Céline Lambrechts, Dries Truyers, Fractall, Hanne Cornette, Jord Lindelauf, Koen Van Guijze, Marijke Jans, Sam Kerckaert, Studio Fuhō, Studio PART, Thibeau Scarcériaux, Verstrepen.studio en Wouter Persyn.

11. Joris Verstrepens ontwerpideologie is gebaseerd op een persoonlijke, filosofische benadering, nauw verbonden met zijn morele waarden. Deze ideologie bestaat uit vier pilaren: natuur, imperfectie, ambacht en zintuigen. De organische, textuurrijke, zintuiglijke materialen van Traces of Nature contrasteren met de zachte, schijnbaar perfecte industriële materialen en versterken op deze manier elkaars kwaliteiten. Door te spelen met de juxtapositie van deze mediums hoopt de ontwerper de verloren connectie met de natuur nieuw leven in te blazen.

Traces of Nature, Joris Verstrepen © Thibeau Scarcériaux

Traces of Nature, Joris Verstrepen © Thibeau Scarcériaux

12. Marijke Jans’ praktijk richt zich vooral op circulair design met biobased materialen. De objecten zijn in balans tussen functioneel en sculpturaal, tussen verhaal en experiment. De Kaffa-collectie is een doorlopende verkenning van cradle-to-cradle design, uitgaand van organische afvalstromen en eindigend in organische afvalstromen. Kaffa kijkt naar het potentieel van koffiedik en onderzoekt de betekenis van koffie in onze samenleving. Koffie is bedoeld om mensen te verbinden en opnieuw te verbinden.

Kaffa, Marijke Jans

Kaffa, Marijke Jans

13. From Farm to Fabric is een praktijkgericht onderzoek waarin textielontwerpster Céline Lambrechts lokale wol van inheemse schapenrassen opnieuw wil herwaarderen. Naast het ecologische aspect draagt het bij tot het verhaal achter een product. Hoe meer verhaal en connectie het object bezit, hoe groter de kans dat deze een lang leven beschoren is. Céline hecht veel belang aan het verwerkingsproces van ruwe vacht tot eindproduct; volledig handmatig en ambachtelijk. Dit laat toe om unieke stukken te creëren waarbij de kracht en schoonheid komt uit het onvolmaakte van het materiaal, met oneffenheden in kleur en textuur.

From Farm to Fabric, Céline Lambrechts

From Farm to Fabric, Céline Lambrechts

14. Hanne Cornette besteedt in haar ontwerpen veel aandacht aan materialiteit en ambacht. Op één ontwerp na zijn al haar stukken handgemaakt, waardoor ze uniek zijn. Deze twee meter hoge kapstok bestaat uit een gehamerde aluminium plaat die is gebogen tot een rond, op zichzelf staand object. Het vormt een sculptuur in de ruimte. De vormen waaraan je je jas kunt ophangen zijn gedeeltelijk uit de plaat gesneden en vervolgens omgebogen. Aan de binnenkant van dit object werden schappen gemonteerd waardoor het een kast is.

Hanne Cornette © Zoé Komkommer

Hanne Cornette © Zoé Komkommer

15. Op Isola zijn trouwens nog meer Belgen te vinden in de diverse tentoonstellingen. Zo is er Pepijn De Greef die productdesign studeerde aan Howest in Kortrijk. Tijdens een stage in Oekraïne leerde hij er om op kleine schaal met kunststof te werken. Hij ontwikkelde daarvoor zelf een minidraaimachine. Pane is een lamp geïnspireerd op het productieproces van brood. De vorm is een alledaagse broodbakvorm. De kleur van de lamp is afhankelijk van de gebruikte kunststof. Door gradiënten in kleurintensiteit volgt de serie een pad van helderheid of duisternis.

Pane, Pepijn De Greef

Pane, Pepijn De Greef

16. Het inspirerende idee voor Hulasol kwam van Amandus VanQuaille van Nomad Concept, gespecialiseerd in membraantechnologie. Het werd door Peter Mortelmans en Lin Bertels uitgewerkt tijdens een nauwgezet ontwerpproces van meer dan vijf jaar. Maar nu zijn ze klaar voor de internationale markt en tonen ze hun ontwerp bij Archiproducts. Overdag creëert Hulasol een luchtige schaduw, perfect om te genieten van momenten van sereniteit. De exclusieve stof beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Bij het vallen van de avond wordt een sfeerverlichting gecreëerd.

Hulasol

Hulasol

17. Tribu heeft de beurs verlaten en heeft nu een eigen plek in de stad. Van Monica Armani presenteren ze de Japans-geïnspireerde Ukiyo-collectie. Onze aandacht gaat naar de handgemaakte Gobi-manden, gebaseerd op de innovatieve haaktechniek van Ilia Eckardt van Monsieur Tricot. Elk stuk is gemaakt van gerecycleerd garen. De verschillende Gobi-formaten verlenen zich tot het opbergen of uitstallen van je geliefde woonaccessoires.

Gobi, Tribu

Gobi, Tribu

18. Tijdens de Milan Design Week brengen Elias Van Orshaegen en Daan De Wit hun werk samen als een ruimtelijke oefening: esercizio due. Beiden worden gedreven door een passie voor experiment en exploratie en geloven dat design een medium voor expressie is. Ze hebben een gedeelde visie om werk te creëren dat zowel esthetisch als verhalend is. Elk aangetrokken tot verschillende materialen, technieken en filosofie openen ze een dialoog tussen hun persoonlijke visies.

Elias Van Orshaegen en Daan De Wit © Amber Vanbossel

Elias Van Orshaegen en Daan De Wit © Amber Vanbossel

19. Guillaume Slizewicz spreekt de taal van de technologie, maar vertelt een emotioneel verhaal. Hij vertaalt complexe maatschappelijke vraagstukken, van lokale luchtkwaliteit tot online surveillance, in objecten en installaties die digitale en fysieke (im)materialen combineren. Tegelijkertijd richtte hij in 2020 zijn eigen studio op om meer artistieke designprojecten te creëren, die nadenken over de meervoudige relaties tussen technologie, natuur en maatschappij. Zijn werk is te zien in de LOST / FOUND - FakeAuthentic gallery in het Museo Arte e Scienza.

Guillaume Slizewicz

Guillaume Slizewicz

20. Alcova gaat elk jaar op zoek naar een originele locatie. Dit jaar is dit Ex Macello, een verlaten slachthuis. Door de strenge selectie van curator Joseph Grime en de unieke locaties is Alcova uitgegroeid tot één van de must-sees van de Design Week. Dit jaar vinden we er opnieuw Adrian Cruz, maar ook Marijke De Cock. Zij was dit jaar één van de winnaars van de Henry van de Velde Awards en van de 20 to watch-reeks. Haar wandsculpturen blinken uit door hun aparte combinatie van materialen en excellent vakmanschap.

The act of a line, Marijke De Cock

The act of a line, Marijke De Cock