Claire Warnier en Dries Verbruggen studeerden veertien jaar geleden af aan de Design Academy van Eindhoven. Nu geven ze er zelf les en vormen ze samen het ontwerpbureau Unfold. Ze werken zowel aan commerciële projecten voor bedrijven als autonome projecten in opdracht van internationale kunstencentra.

Dries Verbruggen en Claire Warnier van Unfold © Bart Kiggen

“Hoe een idee ontstaat bij ons is moeilijk te traceren. Dat is meestal een proces van dingen die we zien, lezen of leren uit de geschiedenis. Eigenlijk leggen wij gewoon linken tussen dingen die al bestaan. We praten daar samen over en soms werken we dat uit, of soms blijft het bij een idee. Vaak komt de vraag van een kunstinstelling om iets te doen rond een bepaald thema en dan werkt die ‘limiet’ net bevorderend. Onze 3D-keramiekprinter L’Artisan Electronique lag al lang als idee op onze tafel, maar werd pas een concreet project voor de expo Design By Performance door kunstcentrum Z33.”

“We moeten een reden of een verhaal hebben om er echt iets van te maken.”

“De concrete uitwerking van een idee hangt heel erg af het project zelf en komt organisch tot stand. Van papier naar 3D naar testen en terug naar papier, zoals een echte ambachtsman. We doen heel veel productie in huis en kunnen heel diep ingrijpen in het proces. Dan gooien we eens iets vreemds in de machine en geeft dat een totaal ander resultaat. Het is echt een proces van trial and error.”

 

Unfold © Bart Kiggen

Unfold © Bart Kiggen

“Echt ‘af’ is het nooit. Behalve als de deadline er is.”

“Voor onze commerciële klanten ligt dat vaak wel anders omdat daar meestal een duidelijke vraagstelling is. Bedrijven hebben hun eigen ideeën en hun eigen beslissingsproces dat je moet volgen. Je zit dan vaak vooral presentaties te maken en te wachten op feedback. Dat creatief proces loopt dus helemaal anders dan bij ons autonoom werk.”

Heb je een vraag, een probleem of zoek je een kritisch klankbord voor jouw plannen?