Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
De uitreiking van de Henry van de Velde Awards 23 zit erop! Alle winnaars van deze editie zijn bekend. Op deze pagina vind je een overzicht van de 32 winnaars in de categorieën Lifetime Achievement, Young Talent, Company, Ecodesign by OVAM, Public, Business Innovation, Consumer, Crafts, Design Research, Digital Product, Environment, Graphics, Habitat en Spaces. Bezoek de gratis expo, koop een exemplaar van de nieuwste publicatie en kom alles te weten over de winnaars en winnende projecten. Meer informatie op henryvandevelde.be.
De jury reikt de Lifetime Achievement Award uit aan grafisch ontwerper Paul Boudens, vanwege zijn eigen signatuur, internationale uitstraling en invloed op de grafische sector in Vlaanderen, maar ook ver daarbuiten. Paul Boudens ontwikkelde in de afgelopen 30 jaar een sterke, iconische stijl en wordt gezien als een gepassioneerde ontwerper die tegen de schenen durft te schoppen. Paul is een pionier in de grafische sector en heeft de identiteit van de Belgische modesector mee op de kaart gezet door zijn eigenzinnige ontwerpen waarbij het handgemaakte aspect vaak een grote rol speelt.
“Elke samenwerking is voor mij intens. Je krijgt 100% Boudens of niets”
De jury reikt de Young Talent Award uit aan Amandine David die zich in een korte tijd specialiseerde in traditionele ambachten zoals weven en pottenbakken in combinatie met digitale productie. Vakmanschap en innovatie verbindt ze met andere woorden feilloos. Daarnaast wordt haar professionele aanpak en het samenwerken met andere ontwerpers en makers bewonderd. De jury hoopt dat deze award en geldprijs haar de nodige boost zullen geven om internationaal door te breken.
“Mijn ontwerpen vertellen verhalen over cross-overs, samenwerkingen, exploraties, mislukkingen en ontdekkingen”
De jury reikt de Company Award uit aan Tomorrowland, het bedrijf en festival dat op een voorbeeldige manier design inzet in alle aspecten van de organisatie, voor elke werknemer en bezoeker van het festival. Design wordt er in vele geledingen aangetroffen: van service design en experience design tot productdesign en grafisch design. Tomorrowland heeft een internationale uitstraling en gaat jaar na jaar verder in een strategie waarbij design, innovatie, beleving, organisatie en veiligheid onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar. Daarnaast engageert Tomorrowland zich om zijn beleid rond duurzaamheid verder uit te werken.
“Als Tomorrowland hebben we een stem in de wereld en die zetten we graag in om goed te doen voor onze community en ver daarbuiten”
De jury reikt de Ecodesign by OVAM Award uit aan Resortecs, een bedrijf dat een innovatieve toepassing ontwikkelde voor het hergebruik van garen in de modesector. Het bedrijf wordt beschouwd als rolmodel in het toepassen van de principes van ecodesign. Doordat Resortecs in zee gaat met internationale spelers kent het een snelle evolutie. De jury gelooft in de impact en groei van het bedrijf en hoopt dat hun innovatieve ontwikkelingen ook hun weg zullen vinden in de designwereld.
“Onze impact wordt belangrijker naarmate grotere merken in hun productie met ons samenwerken”
Het publiek kon via een online stemming haar favoriet voor de Public Gold Award kiezen. Fontrescue van Studio Brussels Lof kreeg overtuigend het meeste aantal stemmen.
XEOS AURA 10 van Pars Pro Toto voor XEOS is een toestel voor medische beeldvorming van verwijderd weefsel tijdens oncologische chirurgie.
De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:
MyBlanket van My Add On is een regencover voor de benen van rolstoelgebruikers om zonder hulp of recht te staan aan te doen.
De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:
Whaleboat O28 van Whaleboat is een roeiboot voor vijf personen met de nodige voorzieningen voor oceaantochten.
De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:
No Time To Waste van Isabeau Goddé is een onderzoek waarin de mogelijkheden worden onderzocht van pluis, een bijproduct van de textielindustrie.
De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:
Virtueel Museum van Vlaanderen van Studio Dott voor Vlaamse overheid / Departement Cultuur, Jeugd en Media is een onderzoek en conceptontwikkeling voor het breed toegankelijk maken van Vlaams erfgoed.
De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:
Ledegem wordt Leaudegem! van HelloWater voor gemeente Ledegem is een innovatief waterzuiveringssysteem als een duurzaam alternatief voor riolering.
Fontrescue van Studio Brussels Lof is de digitalisering van letters uit de openbare ruimte die aangevuld worden tot een volledig alfabet.
De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:
MiaCabana van iDNA voor Green Atrium is een modulair uitbreidbare cabana, beschikbaar als shelter en pergola.
Duurzame interieurrenovatie van Yellow Window en Matali Crasset en verbeterde reiservaring van de Thalys Ruby.
De andere twee winnaars binnen deze categorie zijn:
Naar aanleiding van de Henry van de Velde Awards is er een expo in de Foyers van Bozar. Alle winnende ontwerpers, bedrijven en projecten stellen er hun werk tentoon. De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot 2 april 2023. Een ticket kopen is niet nodig, de expo is vrij toegankelijk. De scenografie van de expo was in handen van Isabelle Speybrouck.
Wil je meer weten over de winnaars en winnende projecten van de Henry van de Velde Awards 23? Bestel dan een exemplaar van onze publicatie. Naast een overzicht van alle winnaars en hun werk lees je de neerslag van het rondetafelgesprek met de vier hoofdwinnaars van de awards, een diepte-interview met Lifetime Achievement Winner Paul Boudens, een interview met minister Jo Brouns en een blik achter de schermen van het werk van de winnaars van de projectcategorieën. De rijk geïllustreerde publicatie (160 pagina's) is tweetalig (NL-EN) en werd ontworpen door Geoffrey Brusatto. Je kan deze online bestellen aan 10 euro (incl. verzendkosten). De publicatie is ook te koop bij een aantal gespecialiseerde boekhandels.
De Henry van de Velde Awards worden georganiseerd Flanders DC en werden mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vlaams Agentschap voor Innovatie & Ondernemen (VLAIO), Bozar, Z33, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Bokrijk.
Cookies opgeslagen