Zowel startende als mature bedrijven moeten wel eens beroep doen op de bank om hun activiteiten te financieren. Helaas is een lening aanvragen niet hetzelfde als er eentje krijgen. Zeker in de creatieve sector is het niet evident om een krediet van enige omvang te openen. Tijdens dit webinar hoor je uit eerste hand hoe banken naar kredietaanvragen kijken, wat hun beoordelingscriteria zijn en hoe je zoveel mogelijk kans maakt op een ‘ja’.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Dirk Van Rompay behandelde zelf jaren professionele kredietaanvragen bij een grote bank. Vandaag is hij senior advisor bij YouCtrl, een financiële partner voor kmo’s op vlak van strategie en processen. Hij heeft ondermeer ervaring met bedrijven actief in de modesector en nieuwe media.

Wanneer stap je naar de bank?

Externe financiering kan in verschillende fases van je onderneming een noodzaak zijn, maar het is niet altijd mogelijk of wenselijk om daarbij altijd een banklening aan te gaan. In welke gevallen is de bank wél een interessante partner en wanneer niet? Wat zijn mogelijke alternatieven?

Een lening aanvragen: wanneer naar de bank

Welke bank(en) benader je en hoe bereid je je voor?

Je denkt misschien spontaan aan je eigen huisbank voor een kredietaanvraag, maar er zijn verschillende factoren in het spel om een geschikte bank te kiezen. Idealiter doorloopt een aanvraag een voortraject dat je goed voorbereidt.

Een lening aanvragen: welke banken

Tools om je voor te bereiden

Om je leningsaanvraag goed voor te bereiden, zijn er verschillende tools voorhanden. Het financieel plan, de kasplanning en de balans hebben elk hun functie. In dit fragment licht Dirk de verschillende tools en hun specifieke aandachtspunten toe.

 

Een lening aanvragen: tools

Wat wil de bank weten?

Grosso modo wil een bank vier grote vragen beantwoord zien voor ze met jou in zee kunnen gaan voor een lening. Wie ben je? Waarvoor wil je lenen en aan welke kost? Waarmee zal de lening terugbetaald worden en op welke looptijd? Welke waarborgen kan je bieden?

Een lening aanvragen: wat wil de bank weten

Welke waarborgen kan je inzetten om de bank te overtuigen?

De bank wil uiteraard voldoende zekerheid dat ze haar geld zal terugzien en vraagt daarom naar bepaalde waarborgen. Deze garanties kunnen verschillende vormen aannemen.

Een lening aanvragen: waarborgen

Op korte of lange termijn?

Hoe lang je krediet loopt, bepaalt natuurlijk welk bedrag je periodiek zal moeten terugbetalen. Maar wie bepaalt de duurtijd en welke factoren spelen mee bij de keuze?

Een lening aanvragen: termijnen

Hoe verloopt de behandeling van je aanvraag bij de bank?

Afhankelijk van de grootte van het bedrag hanteren banken verschillende procedures. Het webinar eindigt met enkele tips.

Een lening aanvragen: aanvraag