Op 1 mei 2019 trad de langverwachte nieuwe regelgeving voor vennootschappen in werking. Je hoorde misschien al dat de bvba voortaan gewoon een 'bv' is, maar wat betekent dit verder nog? Wat is de filosofie achter de aanpassingen, waarom moest er iets veranderen? Wat zijn de gevolgen voor bestaande vennootschappen, en welke acties moet je zelf ondernemen als zaakvoerder? En voor wie een nieuw project wil opstarten: hoe kies je in deze nieuwe context de meest geschikte vennootschapsvorm?

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Diederik Bruloot, professor ondernemingsrecht aan de UGent, licht concreet toe wat het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen gaat betekenen voor een onderneming in de creatieve sector.

Intro

Wat gaat er eigenlijk veranderen, en wat niet? En belangrijker nog: waarom moest er iets veranderen?

Het nieuwe vennootschapsrecht: intro

De BV

De Besloten Vennootschap (bv) is het koninginnenstuk van de hervorming, en wordt in de toekomst dé centrale vennootschapsvorm. Wat zijn de essentiële kenmerken? Wat zijn de verschillen met de vof (vennootschap onder firma), in de creatieve sector een zeer vaak gekozen vennootschapsvorm?

Het nieuwe vennootschapsrecht: BV

Wijziging bestaande bvba's

Wat verandert er voor bestaande bvba’s, bijvoorbeeld op vlak van boekhoudkundig kapitaal? Als vennoot kan je nu ook een inbreng in natura of zelfs van toekomstige prestaties doen. Hoe gaat dit in zijn werk, en wat zijn mogelijke toepassingen voor de creatieve sector?

Het nieuwe vennootschapsrecht: bvba's

Welke soorten blijven over?

Welke vennootschapsvormen blijven er nog over in de nieuwe wet, en wat zijn de voornaamste criteria om hierbinnen een keuze te maken?

Het nieuwe vennootschapsrecht: soorten

Deadlines

Hoe verloopt de uitrol van deze nieuwe wet? Welke aanpassingen moeten bestaande vennootschappen doen, en wat is de deadline?

Het nieuwe vennootschapsrecht: deadlines

Vragenronde

Tot slot overloopt professor Bruloot nog enkele concrete wijzigingen inzake bestuurdersaansprakelijkheid en vzw’s, en gaat hij in op vragen van de live webinar-deelnemers. Wat gaat de wijziging ons grosso modo kosten? Zijn er nu fiscale redenen om je kapitaal uit de vennootschap te halen?

Het nieuwe vennootschapsrecht: vragenronde