Ondernemer of werknemer?

voor

Twijfel je of je een job in dienstverband wil? Of heb je zin om écht je eigen ding te doen in de creatieve sector?

In het laatste geval kan je zelf gaan ondernemen en jouw eigen bedrijf uitbouwen. Bedenk wel dat dit meer risico's inhoudt en minder zekerheden biedt dan een statuut als werknemer. Het is niet alleen belangrijk dat je voldoende goesting hebt; je moet natuurlijk ook over de juiste kennis en vaardigheden beschikken.Roadmap voor gamedevs

Wil je professioneel games maken? Check onze roadmap voor gamedevs, met alle stappen die je moet doorlopen samengevat. Je krijgt een compleet overzicht van de organisaties, opleidingen en hulplijnen die je in Vlaanderen kunnen helpen als beginnende game-ontwikkelaar of studio. Mis je bepaalde info of links in deze roadmap? Foutje gespot? Laat het ons weten via info@flandersdc.be.

Goesting om een eigen zaak te starten?

Kriebelt het bij jou om aan het hoofd van je eigen organisatie te staan? Ben je een geboren ondernemer? Een creatieve geest, een origineel concept en een brandende passie zijn een goed begin, maar ondernemen heeft nog veel meer om het lijf.

Slaat de twijfel al toe bij het vooruitzicht op veel werk in ruil voor een onzeker resultaat, dan gooi je maar beter meteen de handdoek in de ring. Dan is een job als werknemer in de creatieve sector wellicht meer iets voor jou.

Kennis, attitudes en vaardigheden

Het is niet iedereen gegeven om een zaakvoerder te zijn. UNIZO, VDAB en de KULeuven onderscheiden vijf belangrijke ondernemerskwaliteiten. Evalueer kritisch of jij die in huis hebt, praat erover met mensen die je goed kennen en steek je licht ook eens op bij creatieve ondernemers met wat meer ervaring.

  • Doorzettingsvermogen: je hebt een duidelijk doel voor ogen en werkt geconcentreerd verder, ook bij tegenslag.

  • Zelfstandigheid: je maakt zelf plannen, je neemt je eigen beslissingen en je kan problemen oplossen zonder de hulp van anderen.

  • Overtuigingskracht: je kan duidelijk maken wat je wil en waarom, en je slaagt erin om anderen warm te krijgen voor je ideeën.

  • Besluitvaardigheid: je durft beslissingen nemen, ook al is niet iedereen het met je eens. Maar je verzamelt ook voldoende informatie om de juiste keuzes te kunnen maken.

  • Besef van rendement: je denkt na over de middelen die je ter beschikking hebt (geld, tijd, kennis, hulp) en hoe je die kan inzetten om het beste resultaat te behalen.

Kan je niet elk van deze vijf eigenschappen afvinken? Geen nood, de strafste creatievelingen hebben zelden ook een neus voor zaken. Herken je jezelf hierin, dan moet je op zoek naar een businesspartner: iemand die je volledig vertrouwt en die mee in jouw zaak wil stappen. Je zoekt uiteraard het best iemand die complementair is, zodat jullie elkaars zwakke plekken kunnen aanvullen.

Werken via een Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK)

 

Doe je opdrachtwerk of werk je via artikel 1bis, dan kan je er ook voor kiezen om te werken met een Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK). Dat zijn organisaties die als tussenpersoon tussen iemand die creatieve diensten levert en opdrachtgever staan en die alle papierwerk regelen dat met een opdracht gepaard gaat. Ze treden daarbij op als juridische werkgever, zo word je werknemer bij zo'n bureau. Je hoeft dan ook geen zelfstandige te worden. De grootste voordelen? Je bent zeker dat je je geld krijgt en je bouwt sociale bescherming op. De grootste nadelen: het bureau neemt een marge op jouw factuur en je kan minder beroepskosten aftrekken dan als zelfstandige. Meer info hierover vind je ook in het deel 'De praktische kant van een eigen onderneming'

Liever een job als werknemer?

De eenvoudigste manier om aan de slag te gaan in de gamesindustrie? Op papier is dat simpelweg een job zoeken in de sector. De werkelijkheid is jammer genoeg heel wat anders. De Vlaamse gamesindustrie is nog jong, en ook heel wat Vlaamse gamebedrijven staan nog in hun kinderschoenen. Het ontbreekt hen dus aan financiële middelen om een leger enthousiaste, jonge gameontwikkelaars een contract aan te bieden. Het aanbod is groot en de plaatsen zijn beperkt.

Gelukkig zijn er twee manieren om je kansen op zo’n felbegeerd plaatsje op te krikken. Ten eerste kan je proberen om tijdens je opleiding stage te lopen bij het bedrijf waar je uiteindelijk aan de slag wil. Laat in die periode zien wat je in je mars hebt, en wie weet worden je inspanningen op het einde van de rit beloond met een tijdelijk contract. Gamebedrijven werken vooral projectmatig, waardoor het zeker voor starters altijd wachten is tot het resultaat van vorige projecten voordat ze hun handtekening onder een contractverlenging mogen zetten.

Een tweede mogelijkheid is om je diensten initieel als zelfstandig freelancer aan (startende) gamebedrijven aan te bieden. Heel wat Vlaamse game start-ups hebben geen andere keuze dan met freelancers te werken, omdat ze het zich (onder andere door hoge loonlasten) niet kunnen veroorloven om extra werknemers in dienst te nemen. Eenmaal de onderneming meer ademruimte heeft, is ze reeds vertrouwd met je werk en verhoogt je kans op dat felbegeerde contract.  

Bottom line: een job vinden in de Vlaamse game-industrie is niet compleet onmogelijk, maar zal wel bloed, zweet en tranen kosten. Zelfs wanneer je de zoektocht uitbreidt tot voorbij de Vlaamse horizon, blijft het knokken voor een plaatsje. Eenmaal je een plekje hebt veroverd, geniet je wel van alle voordelen en zekerheden van het statuut van werknemer.

Klaar om je effectief op de arbeidsmarkt te gooien? Je kan je geluk beproeven via de zoekmachines van het wereldwijde web, maar de meeste vacatures zijn niet op commerciële jobsites en/of media terug te vinden. Er zijn enkele gespecialiseerde websites die zich focussen op vacatures in de gamesindustrie, maar deze hebben vaak een internationaal karakter, waardoor het aanbod aan Belgische vacatures vaak op één hand te tellen is. 

Wil je koste wat kost een job in de Vlaamse game-industrie, dan raden we je aan om de websites en social mediakanalen van spelontwikkelaars in de gaten te houden of spontaan je diensten aan te bieden. Dit is geen garantie op succes, maar met een goede dosis motivatie en stevig portfolio kan je op zijn minst hopen dat je naam in de toekomst een belletje doet rinkelen. Ook de verschillende belangenverenigingen posten af en toe vacatures op hun websites en via social media.

Neem zeker een kijkje in onze lijst met vacaturewebsites, die zowel Vlaamse als internationale sites bevat.

Lees in deze pdf alles over 'Start je onderneming' in games.

Download de pdf

Events en workshops

De creatieve sector lééft. Dankzij deze events en workshops hou je de vinger aan de pols.