Een gemiddelde Europeaan gooit jaarlijks 11 kg textiel weg. Om de milieu-impact van de mode-industrie te verkleinen, heeft levensduurverlenging op korte termijn het grootste effect. Uit onderzoek blijkt dat dit voornamelijk kan door in te zetten op hoogwaardiger textiel en ‘kwaliteit’. Helaas is de kwaliteit van garen en productie gemiddeld gedaald. Tegelijk ontbrak het de mode-industrie tot voor kort aan werkbare normen om kwaliteit te meten, vergelijken en verbeteren. 

In het project ‘Kwaliteitskader voor de mode-industrie’ ontwikkelden het modemerk Xandres, onderzoeksorganisatie VITO en de organisatie voor mode- en designondernemingen Flanders DC een kader om de kwaliteit van modeproducten te objectiveren. Modebedrijven krijgen dankzij de nieuw ontwikkelde leidraad 'Kledingontwerp voor lange levensduur' heldere criteria om betere ontwerp- en aankoopkeuzes te maken en hoge(re) kwaliteit na te streven. In de leidraad vind je per kledingtype zowel minimumwaarden, streefwaarden als technische richtlijnen om veel voorkomende defecten of slijtage te vermijden.

Bekijk de Leidraad 'Kledingontwerp voor lange levensduur' op het Close The Loop platform. 

Dit project kwam tot stand met steun van VLAIO en Vlaanderen Circulair. 

Logo's VLAIO - Vlaanderen Circulair

VLAIO is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. VLAIO stimuleert en ondersteunt innovatie en ondernemerschap en draagt bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Dit doet het in samenwerking met tal van partners. VLAIO zet volop in op circulair ondernemen. Daarom kreeg dit project VLAIO steun én middelen van het NextGenerationEU fonds van de Europese Commissie.