Ah, de feestdagen. Een periode van sfeervolle verlichting, gezellig samenzijn en veel te veel ovenhapjes. Maar daaraan vooraf gaat niet zelden cadeautjesstress. Wat koop je voor je mama, nichtje, of voor nonkel Gerard? De collega’s van Flanders DC helpen je graag op weg met hun beste cadeautips.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in ons magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

1. Mies tipt een onderzetter van Bram Kerkhofs

Les Gaufres, Bram Kerkhofs

Les Gaufres, Bram Kerkhofs

Les Gaufres is een reeks van modulaire onderzetters/kaarsenhouders die de Belgische wafel visualiseren. Meerdere sets kunnen gecombineerd worden om een groter geheel te creëren, waarbij de typische vorm van een wafel behouden blijft. Dit is een object in de sfeer van de filosofie van Bram Kerkhofs, die er een mathematische aanpak op na houdt, waarbij modulariteit vaak een rol speelt. Ik vind het een mooi object dat bij mij op tafel ligt, en dat regelmatig dienst doet als onderzetter voor mijn Bialetti.

Mies Van Roy


2. Joyce tipt een kussen van Bernadette

Small cushion, Bernadette

Ik hou van kussens: ze geven je interieur iets extra, kleden het warmer aan en zorgen voor gezelligheid. Een kussen van Bernadette staat dus zeker op mijn kerstlijstje. De geur van mimosa doet me wegdromen naar de lente aan de Middellandse Zee en deze print geeft dit gevoel perfect weer.

Joyce Smet


3. Ines tipt een juweel van BOBBY

BOBBY

BOBBY

Robbe Nelissen van BOBBY is een jonge juweelontwerper met power. Hij bewijst dat kwaliteit en uitgesproken designkeuzes perfect kunnen samengaan. Zijn ontwerpen zijn stuk voor stuk tijdloze statement pieces. Voor mij graag eentje onder de kerstboom! Robbe is trouwens een van de ontwerpers uit onze reeks ‘20 to watch’ (die net is verschenen in ons jaarmagazine).

Ines De Peuter


4. Christian tipt textiel van Emma Terweduwe

Emma Terweduwe

Emma Terweduwe is een jonge Belgische textielontwerpster. Haar geweven stukken zijn luxueus en expressief en combineren natuurlijke en duurzame materialen, sterke en kleurrijke grafische ontwerpen. Haar benadering is bewust langzaam en weloverwogen, waarbij ze digitale hulpmiddelen toepast op analoge processen, zonder afbreuk te doen aan de kenmerken van een handgemaakt object. Emma heeft een betaalbare collectie kussens, sjaals en plaids die ze onder andere op haar eigen website te koop aanbiedt. Emma neemt in januari 2024 ook deel aan de stand van Belgium is Design op Maison&Objet in Parijs.

Christian Oosterlinck


5. Stefan tipt een koptelefoon van Studio Dott

Fairbuds XL, Fairphone

Fairbuds XL, Fairphone

Ik werk het liefst zonder gestoord te worden door achtergrondgeluiden. Mijn oog viel dan ook op de Fairbuds XL: een modulaire hoofdtelefoon met ruisonderdrukking die ontworpen is om levenslang mee te gaan. Het is een product van Fairphone, naar een ontwerp van Belgisch designbureau Studio Dott. De gebruiker kan zelf alle onderdelen eenvoudig vervangen indien nodig, van de hoofdband en kussens tot de audio-onderdelen. Het toestel heeft fysieke knoppen voor intuïtieve bediening en kan worden ingeklapt om het compact op te bergen. De Fairbuds XL wordt eerlijk geproduceerd met gerecycleerde materialen, is e-waste-neutraal én won zopas een Henry van de Velde Award in de categorie ‘Environment’.

Stefan Ceunen


6. Pascal tipt een kaars van Stan Editions

Candl Stack, Stan Editions

Ik doe dit jaar zeker een Candl Stack van Stan Editions cadeau: een modulaire kaars waarbij je zelf de vorm bepaalt. Ze is zo mooi dat je ze eigenlijk niet wil aansteken. En deze versie is dan ook nog eens speciaal voor het Design Museum in Gent gemaakt!

Pascal Cools


7. Eva tipt een sleutelhanger van Wouters & Hendrix

Le Cache-Clés, Wouters & Hendrix

Ik ga dit jaar ongetwijfeld voor de oversized mosselsleutelhanger van Wouters & Hendrix. Aangetrokken door de poëzie van gewone voorwerpen in een verrassende context is deze sleutelhanger een eerbetoon aan het werk van surrealist Marcel Broodthaers. Op en top Belgisch dus!

Eva Koninckx


8. Semya tipt een handtas van Tres sis zero

The V baguette glossy avocado shoulder bag, Tres sis zero

The V baguette glossy avocado shoulder bag, Tres sis zero

Mijn guilty pleasure is toch wel handtassen kopen. Helaas zijn die van veel modehuizen allesbehalve duurzaam geproduceerd. Maar nu heb ik mijn oog laten vallen op de V baguette van Tres sis zero. De handtassen zijn gemaakt van overschotjes leer uit de industrie. Ze zijn dus uniek én duurzaam, mijn favoriete combo!

Semya Verlinden


9. Simon tipt dogwear van gofluo

Luna, Gofluo

Luna, gofluo

Wij haalden recent een hond in huis, dus all things dog staan voortaan op mijn radar. Dat het Belgische topmerk gofluo een collectie dogwear heeft, vind ik dus geweldig! Zaakvoerder Julie Vets kwam ook al eens langs voor zakelijk advies bij Flanders DC, dus ik ken haar mooie groeiverhaal goed en wens het merk alle succes toe. Momenteel zijn ze aan een flitsende opmars bezig in de VS!

Simon Gryspeert


10. Caroline tipt een opblaasbaar springdier van Quut

Hoppi, Quut Toys

Mijn tweelingzoontjes mogen dit jaar Hoppi van Quut uitpakken, een opblaasbaar springdier. Net als op een skippybal kunnen ze vrolijk in het rond springen op deze speelgoeddino. Zij kunnen hun energie kwijt én het staat nog mooi in ons interieur ook. Het merk Quut ontstond aan de keukentafel van het gerenommeerde ontwerpbureau Pars Pro Toto, uit frustratie door het gebrek aan duurzaamheid van strandspeelgoed. Behalve mooi design wordt duurzaamheid dus heel hoog in het vaandel gedragen.

Caroline Merckx


11. Sophie tipt eiderdopjes van Bernadette

Egg Cups, Bernadette

Het ontbijt op zondag is heilig voor mij: gezelligheid, samenzijn met geliefden, genieten en vertragen. Zacht gekookte eitjes staan steevast op het menu. Je kan me dus zeker blij maken met de handgemaakte Egg Cups van Bernadette.

Sophie Pay


12. Elke tipt een body van Essentiel Antwerp en UNRUN

Body, Essentiel Antwerp x UNRUN

Op en top Belgisch! De body van Essentiel Antwerp x UNRUN is de nieuwste collab met een knaloutfit voor sportievelingen die het nieuwe jaar met goede voornemens willen starten! Ook ideaal voor party people om 2024 in te dansen.

Elke Timmerman


13. Alex tipt een tas van Peterselie Brussels

Bag 02, Peterselie Brussels

Een tas van Peterselie Brussels als cadeau? Yes, please! Peterselie Brussels beperkt zich niet tot gender en gelooft in een unisex-aanpak. Daarnaast worden al hun tassen gemaakt van deadstock leer. Twee zaken waar ik volledig achter sta!

Alex Kolotoukhina


14. Lynn tipt kledij van Inner Child

Inner Child

Zoek je nog een duurzame outfit om het nieuwe jaar in te zetten? Neem zeker een kijkje bij Inner Child. Dit Antwerpse modemerk tovert oude kledij om tot prachtige nieuwe creaties. Ik ben alvast grote fan!

Lynn Van den Zegel


15. Hélène tipt een plaid van Atelier Leda

VELD XL plaid 001, Atelier Leda

Op mijn verlanglijst staat Atelier Leda’s VELD XL plaid, interieurtextiel waar ik helemaal blij van word. Perfect voor een cosy night op de zetel, aan mijn bureau om te tekenen of zelfs voor een picknick in het park. Ik geef heel graag cadeaus, maar als ik deze plaid ooit aan iemand cadeau doe, zal ik toch ook een exemplaar voor mezelf moeten kopen. Anders ben ik té jaloers (lacht).

Hélène Koole


16. Hanne tipt een bomber jack van Kassl Editions

Padded bomber oil forest, Kassl Editions

Mijn droomcadeau is een bomber jack van Kassl Editions. Ik hou enorm van dit Belgische merk. Ze slagen erin om basics een look te geven die zowel stoer als sjiek tegelijk is. Very stylish, helemaal mijn ding!

Hanne Debaere


17. Jeroen tipt oordopjes van Loop Earplugs

Loop Earplugs

Weg met de sponzen oordopjes! Loop Earplugs biedt eindelijk een alternatief dat je gehoor beschermt tegen (te) luide muziek en er ook nog goed uitziet. Nu graag onder de kerstboom om volgend jaar concerten en festivals te bezoeken! Er is ook een versie van de oordopjes die specifiek ontwikkeld werd met het oog op conversatie, voor mensen die last hebben van geluidsovervoeligheid. De Loop Engage won trouwens een Henry van de Velde Award in de categorie ‘Consumer’.

Jeroen Renmans


18. Tom tipt een boek van Christian Bason en Jens Martin Skibsted

Expand, Christian Bason en Jens Martin Skibsted

Expand, Christian Bason en Jens Martin Skibsted

Het boek Expand van Christian Bason (Danish Design Center) en Jens Martin Skibsted inspireert en daagt ons uit om verder te denken dan de traditionele designgedachte. In een tijd waarin de wereld wordt geconfronteerd met talloze uitdagingen schijnt Expand als een baken van hoop, met inzichten over hoe design kan worden gebruikt voor duurzame innovatie. Het boek is gevuld met sterke voorbeelden en stelt dat de beste manier om de toekomst te voorspellen, is om deze te ontwerpen. Of je nu ontwerper, ondernemer of beleidsmaker bent, of gewoon interesse hebt in het topic, Expand is een waardevolle aanvulling op je boekenplank.

Tom Suykerbuyk


19. Flanders DC tipt haar nieuwste jaarmagazine

Ben je op zoek naar een klein, maar fijn cadeautje? Denk dan zeker ook aan ons gloednieuwe jaarmagazine Between the lines. Voor 10 euro kan je iemand — of jezelf — plezieren met 100 pagina’s vol inspiratie, tips en boeiende verhalen. Een AI-experiment krijg je er zomaar bij.