Van 6 tot 12 juni vindt opnieuw de Milan Design Week plaats. Belgium is Design presenteert 13 jonge ontwerpers op de SaloneSatellite en is aanwezig met Baranzate Ateliers. Wij blikken al even vooruit met 20 must-sees van Belgische ontwerpers en bedrijven.

Waar Milaan steeds de designlente inluidt, wordt het nu een vroege zomer. Maar iedereen zit erop te wachten, na de light-editie van september. Belgium is Design presenteert met The New Belgians 13 jonge ontwerpers op de SaloneSatellite, wat ons paviljoen het grootste maakt. Verder gaat Belgium is Design een samenwerking aan met Baranzate Ateliers, het Milanese initiatief van Zaventem Ateliers. Daarnaast zijn er heel wat nieuwe namen in het Isola Design District (Jelle Verwer, Thibeau Scarcériaux, Timon Mattelaer, Verstrepen Studio, Emma Terweduwe en Studio Fuho) en 21 bedrijven zijn aanwezig op de beurs zelf. En natuurlijk zijn er ook de premières van gekende designers bij Belgische en internationale bedrijven. Wij geven een vooruitblik van wat je kan verwachten. Zijn er trends? Opvallend zijn de vele metalen meubelen en heel wat functionele en minder functionele objecten om aan de muur te bevestigen, van spiegels tot decoratieve elementen.

Check de Belgian Design Map voor een volledig overzicht van de presentaties van onze Belgen.


Salone Satellite

Op de SaloneSatellite zijn er 13 Belgen: Alice Emery, Amorce Studio, Studio Biskt, Chanel Kapitanj, Daan De Wit Studio, De Angelis Design, Elias Van Orshaegen, Fractall (Arne Desmet), Gilles Werbrouck x Hugues Loinard, Olivier Vitry – Claisse Architectures, Studio Part, Wouter Persyn en Studio Tim Somers. Een aantal van hen namen al deel in september. Dit zijn de nieuwkomers:

1. Wouter Persyn studeerde architectuur in Gent en Barcelona en meubelontwerp in Mechelen. Met zijn werk balanceert hij tussen architectuur en visuele kunsten, tussen grafisch en ruimtelijk werk. Zijn werk is geïnspireerd door het klassieke surrealisme, maar ook door meesters zoals Gijs Van Vaerenbergh, Felice Varini en Gordon Matta-Clark, bij wie hij de inspiratie voor de Gordn-reeks haalde.

2. Studio Tim Somers is een meubelatelier dat zich focust op unieke en handgemaakte stukken. In het ontwerp van de -stoel heeft Tim ervoor gekozen om de rugleuning iets uit het midden te plaatsen en de zitting meer naar voren te schuiven, los van de rug. Met deze kleine ingrepen creëert hij een comfortabelere zithouding voor de gebruiker, die ook gemakkelijk zijn arm op de rugleuning kan leggen. De stoel is enkel samengesteld uit houtverbindingen.

Gordn, Wouter Persyn © Kaatje Verschoren

Gordn, Wouter Persyn © Kaatje Verschoren

C¹, Studio Tim Somers © Kaatje Verschoren

C¹, Studio Tim Somers © Kaatje Verschoren

3. Studio Biskt werd in 2018 opgericht door Charlotte Gigan en Martin Duchêne. Ze creëren een duaal universum, tussen industriële processen en manuele know-how. Tulumba belichaamt dit perfect. Deze vaas lijkt vanuit een industrieel proces tot leven te komen door een manuele ingreep. De bijna 'plantaardige' dialoog tussen de twee kolommen maakt elk exemplaar uniek.

Tulumba, Studio Biskt

Tulumba, Studio Biskt


Salone del Mobile

4. Jaarlijks organiseert Belgium is Design een ‘Designers 2 Business’-event waarbij designers in contact gebracht worden met internationale en nationale designbedrijven. Het Franse Matière Grise was al te gast, en mede door de inspanningen van Celine Catucci, hun verdeler in België, zijn er nu twee nieuwe producten van PaulinePlusLuis en Axelle Vertommen in hun collectie.

Brion, Axelle Vertommen voor Matière Grise

Brion, Axelle Vertommen voor Matière Grise

5. Gigantisch grote tuinfeestjes organiseren is een échte uitdaging... Was er maar een polyvalent meubelstuk dat alles voorziet wat nodig is: hoge tafels, lage tafels, een keuken, stopcontacten, wat schaduw en het liefst ook nog verlichting. Toeval of niet, Extremis neemt net zijn nieuwste telg AMAi mee naar Milaan! Deze bekroonde tafel verlegt alle grenzen en bevat alles wat je nodig hebt doorheen de dag.

AMAi, Extremis

AMAi, Extremis

6. Na zijn studies aan Saint-Luc in Luik trok Bertrand Lejoly naar Duitsland, en werkte zeven jaar in Italië voor Matteo Thun. In 2013 werd hij Head of Product Design bij Vincent Van Duysen. In april 2021 startte hij zijn eigen ontwerpstudio. Op korte tijd creëerde hij een indrukwekkend portfolio met werk voor onder meer Serax, Duravit, Vincent Sheppard en Noël & Marquet. In Milaan is er nieuw werk voor Zanotta te zien.

D-Neo, Betrand Lejoly Design Studio voor Duravit

D-Neo, Betrand Lejoly Design Studio voor Duravit

7. Belgofurn is de exportpromotieafdeling van de Belgische federatie van meubelfabrikanten Fedustria. Ze organiseren een Belgisch paviljoen in hal 10, in een inrichting van Studio Segers. Nieuwkomers als Evolution 21, Vipack, Roolf Living en Heatsail presenteren zich aan het internationale publiek.

Dotty, Roolf Living

Dotty, Roolf Living


Baranzate Ateliers

Baranzate Ateliers brengt niet alleen het werk van ontwerpers die hun vaste stek hebben in Zaventem Ateliers, maar ontvangt ook een aantal ontwerpers zoals Ben Storms en Atelier Serruys en galeries zoals Everyday Gallery en het internationale Philia.

8. Grond Studio werkt met ruwe, aardse materialen zoals kleiplester en gestampte aarde. Met eeuwenoude technieken, gecombineerd met nieuwe materiaalkennis en hedendaagse esthetiek, kneden ze deze materialen tot unieke oppervlakken, interieurs, meubels en objecten. Ze werken nauw samen met architecten, kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. Grond Studio werd opgericht door Pieter Van Bruyssel. Vorige zomer vervoegde Thomas Eggermont zich bij de studio.

Grond Studio

Grond Studio

9. RSLT is een samenwerking tussen KRJST (kunst), Naïf (architectuur) en Tentoon (scenografie), die op een creatieve manier nadenken over hedendaags meubilair. Ze onderzoeken authenticiteit en imperfectie als een esthetisch concept. Hun meubelen zijn ‘diepgaand eenvoudig’ en ‘perfect gebrekkig’. Geïnspireerd door de Japanse Wabi-Sabi-filosofie zit de essentie van de meubelen in de materialen (meestal hout, metaal en stof) en wordt de schoonheid benadrukt op de meest organische en natuurlijke manier.

RSLT

RSLT

10. Studio Elémentaires is het geesteskind van de Franse kunstenaars Apolline Couverchel en Gauthier Haziza. De poëtische en theatrale dimensie van hun kunstwerken ensceneert en verschuift de schoonheid van de bewegingen die onze dagelijkse omgeving bezielen. Het duo heeft een fascinatie voor licht, dat het beschouwt als zowel een grafisch als kinetisch medium. Na een verblijf in China richtten Apolline en Gauthier in 2018 hun atelier op bij Zaventem Ateliers, en werkten samen met culturele instellingen zoals Centre Pompidou en CID in Grand-Hornu.

White Night, Studio Elémentaires

White Night, Studio Elémentaires


Nieuwe namen

11. Kirse is de designstudio van selfmade ontwerper Jelle Verwer. Met detail voor afwerking en tactiele kwaliteiten creëert hij unieke, esthetische ontwerpen met een verrassend element van functionaliteit. Elk object is handgemaakt in België met hoogwaardige materialen. 10% van de verkoop gaat naar het Klimaatbossenfonds.

12. Thibeau Scarcériaux is een in Gent gevestigde kunstenaar en ontwerper. Hij studeerde in 2020 af aan Thomas More Mechelen (meubelontwerp), als aanvulling op een eerdere opleiding in industrieel ontwerp aan Howest Kortrijk. Thibeau verkent en transformeert de mogelijke interacties tussen een object, zijn architecturale omgeving en zijn gebruiker. m.2[s] zijn echte spiegels. De eerste spiegel zorgt voor kennis, de tweede en derde spiegel helpen om onze mentale en fysieke toestand te waarderen en de laatste spiegel zorgt voor een moment van contemplatie.

KW1 Chair, Kirse

KW1 Chair, Kirse

m.2(s), Thibeau Scarcériaux

m.2(s), Thibeau Scarcériaux

13. Timon Mattelaer is van opleiding grafisch ontwerper. Hij is een multidisciplinair ontwerper met een focus op mode, ruimtelijk ontwerp en muziek. Zijn praktijk bestaat uit een mix van grafisch ontwerp, meubelontwerp en modecampagnes. Zijn meubels zijn duurzaam, milieuvriendelijk en gemaakt van natuurlijke materialen. Het ruimtelijke ontwerpen beschouwt hij als een essentiëel element om het grafische denken te verruimen.

14. Achter de organisatie van Certosa Initiative zit onder andere Margriet Vollenberg, die mee Ventura oprichtte. Daar is er werk van één Belg te zien, namelijk van Jord Lindelauf. Hij is een jonge architect en ontwerper, die in zijn ontwerpen met hout, metaal of natuursteen werkt. Eenvoud is daarbij het sleutelwoord. K.5.21 is een aluminium kruk, waarbij de vorm geïnspireerd is op een rechtop zittende houding. Drie platen, zes plooien en vier bouten; dat is alles wat de kruk is. 

Simple Chair, Timon Mattelaer

Simple Chair, Timon Mattelaer

K.5.21, Jord Lindelauf

K.5.21, Jord Lindelauf

15. In 1946 begon Chema, de grootvader van Adrian Cruz, met hars te werken in zijn atelier in Mexico. Hij maakte figuren zoals speelgoed, knopen en huishoudartikelen, maar zijn creativiteit ging verder dan het commerciële gebruik van hars. Als kind speelde Adrian met deze voorwerpen, gefascineerd door de doorschijnendheid en de driedimensionale illusie die het licht door het hars creëert. Vandaag mengt hij, gebruikmakend van de unieke en verfijnde techniek die Chema ontwikkelde, kleuren geïnspireerd door de Mexicaanse cultuur met zuivere vormen in onyx en marmer. Adrian verdeelt zijn tijd tussen Brussel, Mexico en Milaan, waar hij aan zijn nieuwste ontwerpen samenwerkte met Sandro Giulianelli.

Adrian Cruz Elements en Sandro Giulianelli

Adrian Cruz Elements en Sandro Giulianelli


Gekende namen

16. Maarten De Ceulaer ontwikkelde voor Deknudt Mirrors de spiegel Echo, die wordt voorgesteld op de tentoonstelling Why now in de Spotti-showroom in Milaan. De naam verwijst naar de opeenvolging van uitvergrote, rechthoekige buisvormige kaders, die de visuele indruk wekken van een vervagende echo. De kaders zijn aan de boven- en onderkant met elkaar verbonden, zodat er enige ruimte tussen de verticale buisprofielen is. Hierdoor kan je van opzij door het werk kijken. Er is één spiegel aan de voorkant en één aan de achterkant, en elk van beide creëert een andere ervaring voor de gebruiker. Deze vrijstaande spiegel kan ook aan de muur worden bevestigd. 

Echo, Maarten De Ceulaer voor Deknudt Mirrors

Echo, Maarten De Ceulaer voor Deknudt Mirrors

17. Sylvain Willenz presenteert nieuwe producten voor het Spaanse Sancal, het Italiaanse Arrmet en het Nederlandse Leolux. Voor die laatste producent is het zijn eerste ontwerp. Baani is een elegante, maar eenvoudige en krachtige eetkamerfauteuil. Kenmerkend is zijn krachtige maar eenvoudige, grafische esthetiek. Sylvain is gefascineerd door productietechnieken en heeft aandacht heeft voor ieder detail. In de loop der jaren ontwikkelde hij een eigen stijl van ligne claire, die zijn eenvoudige, elegante en grafische ontwerpen herkenbaar en uniek maakt.

Baani, Sylvain Willenz voor Leolux

Baani, Sylvain Willenz voor Leolux

18. Alain Gilles brengt nieuwe objecten bij Saba, Miniforms, Bonaldo en Greenmood. Greenmood is een producent van accoustische panelen uit natuurlijk mos. Zijn samenwerking met Greenmood dateert al van 2019, toen hij de eerste resultaten van de samenwerking toonde op Generous Nature, de Belgium is Design-presentatie in Milaan. Intussen zijn de ontwerpen geëvolueerd en zijn de panelen kunst geworden.

Alain Gilles voor Greenmood

Alain Gilles voor Greenmood

19. Het verhaal van Studio Plastique werd in The Object Becomes, de Belgium is Design-film, deels verteld. Common Sands - Forite tiles is een collectie van glazen tegels gemaakt van hergebruikte glazen onderdelen van afgedankte ovens en magnetrons. De tegels zijn ontwikkeld en ontworpen door Studio Plastique in samenwerking met Snøhetta en Fornace Brioni en zijn het resultaat van meer dan drie jaar onderzoek en experiment. 

20. JCP Universe, een merk dat buiten het commerciële kader treedt met als doel cultuur voor iedereen toegankelijk te maken, presenteert voorwerpen van verwondering en ontdekking uit een denkbeeldige, alternatieve realiteit.  De expo Alternate Lifeforms gaat over de wereld die wij waarnemen, waar de milieuomstandigheden verantwoordelijk zijn voor de levensvormen die zich ontwikkelen en in een bepaalde omgeving leven. In dit kader past de spiegel van Damien Gernay.

Common Sands – Forite tiles, Studio Plastique

Common Sands – Forite tiles, Studio Plastique

Harvat, Damien Gernay voor JCP Universe

Harvat, Damien Gernay voor JCP Universe


Check zeker de Belgian Design Map voor een volledig overzicht van de presentaties van onze Belgen!