Van 15 tot 21 april vindt opnieuw de Milan Design Week plaats! Belgium is Design vergezelt Baranzate Ateliers en presenteert het werk van 30 ontwerpers. Wij blikken al even vooruit met 20 nieuwigheden van Belgische ontwerpers en bedrijven.

Nadat vorig jaar op de beurs een aantal Belgische bedrijven afhaakten, zien we ook dit jaar enkele trouwe deelnemers forfait geven. Daarnaast maken een aantal nieuwe namen hun debuut op de Salone del Mobile en verdubbelt Belgian Furniture er zijn oppervlakte. In de stad zien we dan weer meer Belgen die de krachten bundelen. Belgium is Design neemt na jaren afscheid van de Salone Satellite en vergezelt Baranzate Ateliers op een industrieterrein in de omgeving van Linate Airport. Heel veel nieuws te zien, en ongetwijfeld zullen we ter plekke nog meer ontdekken. 

Op de Belgian Design Map vind je een overzicht van meer dan honderd presentaties van Belgische ontwerpers en bedrijven.

Belgium is Design en Baranzate Ateliers

Belgium is Design stelde Baroness O. aan als curator. Anne Van Assche en Kim Vandeloo wilden een brede kijk op Belgisch design bieden op basis van een coherent concept dat gevestigde waarden en jonge talenten samenbrengt. De selectie van 30 designers voor Bold Dualities legt vooral de nadruk op collectible design en minder op industrieel design. De BOLD-selectie toont de Belgische bescheidenheid in ontwerp en in gebruik van materialen. De objecten binnen deze selectie ogen sober, strak en minimaal. De COLOURFUL-selectie is dan weer klein maar dapper, net zoals ons land. Hierbij zijn de objecten gedurfd, extravert, opvallend en kleiner in omvang. De scenografie is van de hand van Karel Burssens. De presentatie is gelegen op een industrieterrein in de omgeving van Linate Airport. Er wordt een shuttle voorzien vanuit de metrostations Rogoredo en Repetti.

1. Oskar De Roover staat gekend om zijn speelse en eenvoudige ontwerpen geïnspireerd op duurzame principes. Zijn project Table 154 is vervaardigd uit gerecupereerd blauw kwartsiet en benadrukt circulaire principes en eenvoudige demontage voor het vervangen van onderdelen, waardoor de tafel 100% recycleerbaar is, in een ontwerp dat speelt met het contrast tussen lichtheid en zwaarte.

Oskar De Roover

Oskar De Roover © Michel Vertongen

Lisa Berden

Lisa Berden

2. Lisa Berden is een ontwerper met een achtergrond in interieur en juweelontwerp. Haar project combineert deze disciplines om visueel impactvolle objecten te creëren die zich losmaken van het versieren van het lichaam om in plaats daarvan ruimtes te verbeteren. Door de verkenning van reflecties, hoeken, materialen en licht creëert ze betoverende aura’s die hun omgeving transformeren.

3. Lou van ‘t Riet is ontwerper en architect en staat bekend om haar triptieken die kijkers uitnodigen om actieve deelnemers te worden in het creëren van verschillende visuele composities door ze te manipuleren. Of de spiegels nu gesloten zijn, volledig of gedeeltelijk geopend, ze nodigen uit tot contemplatie.

Lou van 't Riet

Lou van 't Riet © Lydie Nesvadba

Maud Brunstein

Maud Brunstein

4. Maud Brunstein is een textielontwerper die zich specialiseert in breisels en experimentele materialen, waarbij ze een ethische en circulaire benadering hanteert. Haar project Aura onderzoekt percepties door middel van verschillende ambachtelijke en industriële technieken, waarbij gebreide materialen worden gecreëerd die zijn ontworpen voor verschillende toepassingen met dynamische kleuren en vibrerende effecten.

Twee jaar geleden veranderde Zaventem Ateliers haar naam en verhuisde voor één week naar Baranzate Ateliers. De locatie is niet langer Baranzate, maar de naam blijft behouden. Lionel Jadot en de Zaventem-ontwerpers nodigen een aantal bevriende — Belgische én internationale — ontwerpers en galerieën uit in een immens industrieel pand.

5. Na een korte carrière als acteur en danser bij Jan Fabre leerde Dirk Meylaerts meubels maken. 25 jaar lang was hij meubelmaker en ontwerper. In 2006 richtte hij D&A Lab op, een bedrijf dat beperkte series van functionele designobjecten produceerde, bedacht door hedendaagse kunstenaars. In 2012 werd hij directeur productie bij de Fondation des Galeries Lafayette in Parijs. Nu neemt Dirk de draad terug op en maakt eerlijke en stijlvolle meubelen, magistraal uitgevoerd.

Dirk Meylaerts

Dirk Meylaerts

6. Boquita de Cielo is een Londense studio gerund door de Belgen Koen Meersman en Kris Scheerlinck. De studio creëert artistieke interventies in de vorm van handgemaakte keramische tegels, muurschilderingen en sculpturale stukken. De handgesneden keramische kunstwerken zijn rijk aan textuur en roepen een bijna viscerale en emotionele reactie op. Ze gaan op Baranzate een dialoog aan met Monument, een Nieuw-Zeelands duo, eveneens uit Londen.

Boquita de Cielo

Boquita de Cielo

In de stad

Het Brussels House in Isola, gelegen in de schaduw van de Bosco Verticale, opende vorig jaar zijn deuren. HUB Brussels geeft er, in samenwerking met MAD Brussels, de kans aan dertien jonge ontwerpers tentoon te stellen.

7. Met haar alter ego FOLD UN FOLD onderzoekt architect Kana Arioka de voorzichtige gebaren van vouwen en ontvouwen als een open proces bij het ontwerpen van ruimtes zonder contouren. Ze (ont)vouwt papieren en textiele modellen voor meubels, objecten, kleding en grafische ontwerpen. Meubels transformeren en dialogeren in een evolutieve gebruikerservaring van de eenvoudige rituele gebaren die van een ruimte een thuis maken. Kana neemt, eveneens op Isola, deel aan een expo van het Europese WORTH Partnership Project.

Kana Arioka

Kana Arioka

8. Ook Guillaume Slizewicz is te vinden in het Brussels House, maar neemt ook deel aan de tentoonstelling F / A FakeAuthentic (EXTRA)ORDINARY in Dropcity, bij het Centraal Station. Guillaume Slizewicz spreekt in de taal van de technologie maar vertelt een emotioneel verhaal. Hij vertaalt complexe sociale kwesties, van lokale luchtkwaliteit tot online surveillance, in objecten en installaties die digitale en fysieke (im)materialen combineren. Een voorbeeld hiervan is de Close Combat Data Storage.

Guillaume Slizewicz

Guillaume Slizewicz

9. Vorig jaar was er het Belgian Design Pavilion in Isola. Initiatiefnemer Joris Verstrepen trekt nu het internationale project ‘We Were Here’. Onder de deelnemers vinden we Timon Mattelaer en Nicolas Erauw.

We Were Here

We Were Here

10. DAMN° magazine viert haar twintigste verjaardag met Topsoil Stools: een serie kleine zitobjecten die meestal zijn gemaakt van materialen die in en op de bovengrond worden gevonden. Het is een onderzoek naar welke ambachten nog bestaan en welke natuurlijke bronnen beschikbaar zijn in afgelegen of vergeten gebieden. De selectie die eerder op Collectible te zien was, is wat gewijzigd en aangevuld met onder meer werk van Sep Verboom. DAMN° keert terug naar Palazzo Litta in 5VIE, waar het jarenlang partner in de organisatie was.

Sep Verboom, Livable

Sep Verboom, Livable

11. Eveneens in 5VIE presenteren Serax en N. Vrouyr hun collecties in de mystieke locatie van Teatro Arsenale. Bob Verhelst creëert er de Black Box. Voor Serax ontwiep Bob meubels, verlichting en objecten, voor N. Vrouyr tapijten. Iconische meubelstukken van Vincent Van Duysen en Ann Demeulemeester van Serax zullen worden geïntegreerd in de presentatie samen met stukken van Maarten Baas en Muller Van Severen voor valerie_objects.

Bob Verhelst voor Serax

Bob Verhelst voor Serax

12. Alcova, al enkele jaren één van de trekpleisters in Milaan, is het nu wel echt ver gaan zoeken. In Varedo palmen ze twee villa’s in: Villa Borsani en Villa Bagatti Valsecchi. Maniera is er te gast met een expo van de Japanse architect Junya Ishigami. Linde Freya Tangelder van Destroyers/Builders brengt er een selectie van nieuw en ouder werk. Veel stoelen, krukjes en bijzettafels komen voor het eerst samen in Milaan, met onder andere de nieuwe Sculpting Archetype-stoelen en kleine glaswerken.

Destroyers Builders

Destroyers Builders

13. Leo Aerts van Alinea Design Objects is al een aantal jaren aanwezig in Brera. Nu brengt hij zowel een buiten- als binnenpresentatie. Hiermee wil Alinea voldoen aan de toenemende vraag naar hoogwaardige tuinmeubelen. Naast de Angelo M-collectie voor buiten toont Leo een aantal nieuwe ontwerpen voor binnen: een glazen vitrinekast, een tapijt, een dressoir en een marmeren krukje.

Alinea Design Objects

Alinea Design Objects

14. Twee jaar geleden stond Bieke Casteleyn al in Brera, samen met When Objects Work en enkele andere merken. Nu heeft ze zelf een aantal bedrijven rond zich geschaard onder de noemer Belgian Collective: Bemelmans Design, Jeroen De Ruddere, Designs of the Time. Biekes Out of Line-collectie bestaat uit eettafels, salontafels, bureaus, consoles, banken en meer.

Belgian Collective © Charlotte Lauwers

Belgian Collective © Charlotte Lauwers

15. Masterly, the Dutch in Milano. Dit Nederlands initiatief van Nicole Uniquole heeft sinds vorig jaar zijn intrek genomen in een immens Palazzo vlakbij de Duomo. Onder de deelnemers vinden we twee Belgen. Casalis brengt er een collectie ontworpen door Aleksandra Gaca, die woont en werkt in Nederland. Luc Druez (LCD Textiles) brengt eigen ontwerpen, uitsluitend samengesteld uit technische vezels die een nieuwe jacquard ‘draai’ hebben gekregen: visdraad, raffia, rubber, koper en paardenhaar.

Luc Druez (LCD Textiles)

Luc Druez (LCD Textiles)

XLBoom

XLBoom

Op de beurs

16. Belgian Furniture, powered by Fedustria is voor de derde keer aanwezig op de beurs. Met succes, want ze verdubbelen het aantal deelnemers en hun oppervlakte. Naast enkele vaste deelnemers brengen ze nu ook een aantal gekende namen uit de designwereld zoals Serax, ecoBirdy en XLBoom met de Diablo-wijnkoelers van Frederik Delbart.

17. Renson, winnaar van de Henry van de Velde Company Award in 2022, neemt voor de eerste maal deel aan de Salone del Mobile. Ze bundelen de krachten met Coco Wolf (buitenmeubilair), Cosapots (handgemaakte bloempotten en plantenbakken) en Cubic (hoogwaardige buitenkeukens). De gloednieuwe ‘outdoor living space’ Amani staat voor puur comfort. Amani verlegt de grenzen van maatwerk en biedt eindeloos veel mogelijkheden om een buitenruimte in te richten.

Renson

Renson

Dôme Deco

Dôme Deco © Aurelie Rybski

18. Onder het motto ‘go big, or go home’ wedt Dôme Deco meteen op twee paarden. Naast het feit dat ze een plaatsje wisten te veroveren op de Salone del Mobile, strijken ze tijdens Milan Design Week neer bij het Zwitserse luxe horlogemerk Breitling, waarmee ze al jarenlang samenwerken voor de inrichting van hun boutiques wereldwijd. Dôme Deco presenteert de Awaken-collectie en de Charm-capsule. 

19. PR Living lanceerde vorig jaar Muundo. Dit jaar krijgt het er een broertje bij met Paul Rogers, genoemd naar Paul Rogiers, oprichter van het moederbedrijf. Paul Rogers richt zich op de betere woonretailer, ‘het perfecte alternatief voor wat de mid- en highendmarkt vraagt op zowel de korte als langere termijn’. Paul Rogers heeft een eigen merkidentiteit, het is geen samenraapsel van allerlei bestaande meubelen maar een compleet nieuw concept uitgewerkt door Cas Moor, creative director van Paul Rogers en ontwerper voor Muundo.

Paul Rogers

Paul Rogers

20. Sander Nevejans, een Belgisch designer die in Londen woont, kennen we al enkele jaren van op Isola. Nu zet hij de stap naar de Salone Satellite. Hij lanceert er Seastex, gerecycleerd uit mosselafval, dat wordt getransformeerd in een zachte, wolkachtige grondstof, volledig gemaakt van pure byssusdraden. Het kan gebruikt worden in de bouw-, meubel- en textielindustrie.

Sander Nevejans

Sander Nevejans © Tom Bird