Voor de eindejaarsfeesten tippen de collega's van Flanders DC elk hun favoriete cadeau: van een juweel, boek of sjaal tot een plaat, game of lamp. Met onze campagne #ikkoopbelgisch zetten we lokaal kopen extra in de kijker.

I Will Never Forget You

1. Pascal Cools: "I Will Never Forget You maakt prachtige prints in beperkte oplage die op een warme, artistieke manier dementie in de kijker willen zetten. Een deel van de opbrengst gaat naar zorgonderzoek rond dementie. Een hartverwarmend cadeau."


Maddalena Annunziata

2. Joyce Smet: "Je kan nooit genoeg sjaals hebben, toch? Op mijn verlanglijst staat een mooie, sobere, warme én zachte sjaal van Maddalena Annunziata, die bovendien op een duurzame manier geproduceerd werd."


Bonnie & the Gang

3. Caroline Merckx: "Ik maak er een erezaak van om voor mijn metekindje Coco Belgische cadeautjes te kopen. Voor kerst krijgt ze, behalve speelgoed van het Belgische Smartmax, ook een streelzachte romper van Bonnie & the Gang. Met dit duurzame merk brengt ontwerpster Ine De Haes een prachtige én duurzame collectie op de markt waar kindjes en ouders blij van worden."


Floor Denil

4. Mies Van Roy: "In mijn boekenkast staan sinds kort graphic novels van Brecht Evens, Wide Vercnocke, Ward Zwart en Floor Denil. Die laatste leerde ik kennen op Instagram, waar ze cartoons over alledaagse dingen post. Ze maakte recent ook een comic voor Flanders DC over de 'broodnodigheid' van kunst en cultuur. Ik ben fan van Floors werk omwille van haar eenvoudige tekenstijl en de manier waarop ze gevoelige thema's in beeld brengt. Haar autobiografische debuut Arlo is daar het beste bewijs van."


Mieke Dierckx

5. Annelien Alaerts: “Hoog op mijn wishlist staat een gestroomlijnde handtas van Mieke Dierckx. Ik ga voor de Mini Briefcase Scales, maar er zijn talloze modellen, kleuren en formaten om uit te kiezen. Mieke experimenteert in haar collecties met een lasersnijtechniek om nieuwe 3D-patronen te creëren. Deze manier van werken definieerde duidelijk haar eerste collecties Couleur Caché en Alter Ego. Maar ontdek vooral zelf al haar collecties en laat je verleiden door haar prachtige, tijdloze stuks.”


Rachida Lamrabet

6. Marie Boutsen: "Ik hoop het boek Vertel het iemand van Rachida Lambaret onder de boom te vinden. In 2019 won dit boek de Ultima Letteren. De roman gaat over het zo goed als vergeten, want verzwegen, aandeel van de Marokkaanse soldaten die door de Fransen werden geronseld om in West-Europa te gaan vechten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het boek vertelt het verhaal van één van hen."


Wijze weetjes

7. Inge Vranken: "Wijze weetjes is een absolute aanrader voor jonge kinderen die je wil verrassen met iets fantasie- en leerrijk tegelijk. Mijn kleinzoon van drie, Morris, is helemaal fan van Mag je haaien aaien? Met zo'n ongewone titel en ook prachtige illustratie op de cover wil je enkel maar verder lezen, toch? En binnenin vind je zulke grappig geschreven, maar ook interessante en filosofische antwoorden op vragen die écht leven bij jonge kinderen. Ze zijn ook telkens zo fantastisch mooi geïllustreerd. Helemaal terecht krijgen ze nu ook een Henry van de Velde Award. Ik ben zo benieuwd naar het vervolg, Katrijn De Wit, Inge Rylant en Laura Bergans!"


Factory Balls

8. Simon Gryspeert: "Factory Balls is het zoveelste verslavende puzzelgame van one man studio Bart Bonte. Wie de schijn hoog wil houden dat hij logisch nadenkt — ik pleit schuldig — moet dat in dit game ook maar eens bewijzen. Bart ontwikkelde onder meer ook het monstersucces Yellow (+5 miljoen downloads). De 200 geestige uitdagingen in Factory Balls kan je tackelen op je smartphone of laptop aan de spotprijs van 2,29 euro."


MaisonElise

9. Nora Weytjens: "Voor kerst wil ik graag een unieke blouse van MaisonElise. De pofmouwen zijn gemaakt van gerecycleerde stoffen en stofrestjes. Het resultaat is een duurzame, exclusieve én stijlvolle blouse."


eos wetenschap

10. Natascha Rommens: "Mijn vader kreeg onlangs een abonnement op eos Wetenschap cadeau. Een toptip voor mensen die wel al eens wat meer willen weten over planeten, het menselijk brein, kernfysica of vaccins."


Lunair Filip Janssens

11. Stefan Ceunen: "Ik ben helemaal verliefd geworden op Lunair van Filip Janssens, toen het vorig jaar met een Henry van de Velde Award gelauwerd werd. Ideaal voor wat licht in deze duistere tijden."


Fisherman's daughter

12. Astrid Grunwald: "Instant sfeer, gezelligheid en slow living met deze natuurlijke, handgemaakte geurkaarsen van Fischerman's daughter! Een ideaal cadeautje voor onder de kerstboom!"


KOKKO Bags

13. Margo Suetens: "Ik ga voor de unieke, personaliseerbare, leren handtassen van KOKKO Bags, die een bewust én stijlvol alternatief zijn voor fast fashion-handtassen. Een vrouw heeft nooit genoeg handtassen!"


Woody

14. Sophie Pay: "Ik ga deze kerst voor gezelligheid aan de voeten dankzij pantoffels van Woody. Perfect in deze winterperiode én voor die vele dagen aan je home office. Comfy en 100% Belgisch!"


Unday Records Dans Dans

15. Carlo Vuijlsteke: "Het Belgische label Unday Records heeft tal van knappe bands in zijn stal, maar als ik er eentje voor de wintermaanden moet uitkiezen, dan is het Dans Dans of The Bony King of Nowhere. Prachtige, sferische muziek voor bij je winterbarbecue!"


Baan

16. Tom Suykerbuyk: "Bààn is een Belgisch instrumentaal duo geïnitieerd door Pascal N. Paulus (keyboards) en Jean-Philippe De Gheest (drums). Voor mij de ideale soundtrack voor een dagje full focus thuiswerk."


D&M depot

17. Jeroen Renmans: "Planten in huis brengen de natuur altijd een stukje dichterbij. Ik verkies dan ook om ze een plekje te geven in een mooie pot van het Belgische label D&M Depot."


Moongames

18. Jasmien Wynants: "Het hoeft niet altijd zwart te zijn... De flashy zilveren paper bag laptop sleeve van Moongames is een echte eye catcher. Niet alleen #ikkoopbelgisch, maar ook #closetheloop, want deze handige tas werd gemaakt uit gerecycleerde boterverpakkingen!"


Studio Collect x Arte

19. Hanne Debaere: "Ik ben al lang verliefd op de ringen van Studio Collect x Arte. De samenwerking tussen Studio Collect en Arte resulteerde in eenvoudige, maar toch verrassende sieraden met een sterke en frisse uitstraling. Een prachtig accessoire om te geven of krijgen."


More Circular

20. Christian Oosterlinck: "Ik weet waar de lamp hangt en dat is bij More Circular, dat minimalistische designlampen met een uniek verhaal aanbiedt. Wat begon als een manier om reststromen te verwerken tot een nieuw eindproduct groeide uit tot een collectie van hoogwaardige designlampen die schitteren in elk interieur. En dat tegen een betaalbare prijs."


Ophelia

21. Ann Claes: "Niets zo zacht als zijde en niets zo fijn als lekker slapen. Ik hoop binnenkort in stijl in slaap te vallen met dit zijden masker van Ophelia. Dat je het kan personaliseren maakt het des te leuker om het als cadeau te geven. Wie iemand extra in de watten wil leggen of zelf creatief is aangelegd, kan met Ophelia zelfs een persoonlijke bh ontwerpen. Personalisatie next level!"


Zin in nog meer cadeau-inspiratie? Op ikkoopbelgisch.be laten we elke dag een gift guide op je los!

Ik Koop Belgisch