Extra veel aandacht geven aan de impact die een product heeft op deze aardbol. Dat is waar het in de Henry van de Velde Ecodesign Award by OVAM om draait. Het gaan om producten of diensten die hun gebruiksfunctie optimaliseren, die alternatieve grondstoffen gebruiken, of materialen of hulpbronnen efficiënt inzetten en duurzaam fabriceren. Ze hebben een lage milieu-impact, doorheen alle fasen van hun levenscyclus, dus ook wanneer ze afgedankt zullen worden.

Outdoormeubilair H-bench

De yoghurtpotjes, botervlootjes of plastic zakken die je in de roze vuilniszak gooit, kunnen wel degelijk een nut hebben. Als publieke zitbank bijvoorbeeld. ECO-oh!, een recycleerder uit Limburg, verwerkt het gemengde kunststofafval tot korrels die in een spuitgietmachine nieuwe objecten kunnen maken. Dit materiaal is duurzaam, kleurvast, doorstaat weer en wind, is splintervrij, vraagt nauwelijks onderhoud en is beschikbaar in diverse kleuren; donkergrijs, middengrijs, lichtgrijs, pastelgroen, pastelblauw en beige. Ideaal dus voor buitengebruik, dachten ze bij ECO-oh!. Niet alleen Koen Vanmechelen gebruikte dat materiaal voor zijn vogelkooi op de Biënnale van Venetië deze zomer, ook ontwerpers Wim en Bob Segers werden uitgedaagd en zij bedachten er deze H-Bench mee: in feite slechts twee verschillende modules die geschakeld kunnen worden en zo een eindeloze bank kunnen vormen, met of zonder rugleuning. Daar kan elke landschapsarchitect mee aan de slag.

H-Bench, ECO-oh!

Modecollectie Post-Couture Antwerp

Fast fashion, grote modeketens en drukke winkelstraten met volgepropte winkels met té goedkope kledij brengen problemen mee als lageloonproductie en teveel weggegooid textiel. Dat kan anders, vond Nederlander Martijn van Strien, die een open source platform ontwikkelde waar je op maat kleding kan bestellen. Of je kan er ook patronen kopen om thuis zélf aan de slag te gaan. Oorspronkelijk ontwikkeld in Rotterdam bestaat er nu ook een Post-Couture-versie in Antwerpen. Van Strien zocht en vond vijf jonge ontwerpers: Kjell de Meersman, Sofie Nieuwborg, Emmanuel Ryngaert, Sofie Gaudaen en Marie-Sophie Beinke die een samenhangende collectie tekenden. De kledingstukken bestel je online, maar moet je thuis zelf nog in elkaar steken, via een speciale assemblagetechniek waar geen stikken voor nodig is. Als materialen kozen ze collectief voor een mix van Franse wol en Belgisch (gerecycleerd) polyester. Ook de patronen zijn te koop. De downloadbare patronen kosten tussen 10 en 25 euro, de bouwpakketten voor de kledingstukken zelf variëren tussen 120 en 900 euro.

Post-Couture Antwerp

-


Windturbine Xant M

Ondertussen zijn we gewend geraakt aan windturbines langs snelwegen, bij industrieparken of ergens te midden het Vlaamse landschap. Energie opwekken door de wind is een eeuwenoud gebruik, dat vandaag opnieuw erg relevant wordt om het gebruik van fossiele brandstoffen en kernenergie te verminderen. Ook bij de vormgeving van een windturbine kan nog meer nagedacht worden over duurzaamheid, vinden ze bij Xant. Niet alleen op technisch vlak door bijvoorbeeld basic recycleerbare materialen te gebruiken en de bladen een efficiëntere vorm te geven, maar ook door ze transporteerbaar te maken op één vrachtwagen én ze op te bouwen zonder kraan, via een soort kantelsysteem. Ze zijn bovendien extra stil en toepasbaar zonder aansluiting op het klassieke elektriciteitsnet. De klant kan ze zelfs geleverd krijgen in de eigen merkkleuren. Die wil je in het zicht hebben.

Xant M windturbine

De laureaten uit de zes categorieën vormen samen de Henry van de Velde Design Solution Awards, die worden uitgereikt op 30 januari in BOZAR in Brussel. Vanaf 6 november kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project. De nominatie met de meeste stemmen zal tijdens de uitreiking de Public Award in ontvangst mogen nemen.

De andere categorieën waarbinnen we telkens de drie nominaties in ons online magazine brengen, zijn: Communication, Design-led Crafts, Efficiency, Everyday Life en Healthcare. Alle informatie over de Henry van de Velde Awards vind je op de website.


Meer weten over de Henry van de Velde Awards?