Doeltreffend, dat is wat de producten in de categorie Henry van de Velde Efficiency Award absoluut moeten zijn: omdat door een ingreep in het design van een product of dienst ineens zaken mogelijk zijn die daarvoor niet konden, omdat ze een spectaculaire verbetering van de werking, een ongeziene reductie van grondstoffen of gewoon een onbestaande oplossing bieden voor een probleem teweegbrengen. Functioneel maar ook mooi. Deze categorie komt het dichtst in de buurt van wat we regelrechte uitvindingen zouden kunnen noemen. Eureka!

Baksteen Dubio

Een trompe-l’oeil is de Dubio-baksteen die Roel Vandebeek ontwierp voor Nelissen Steenfabrieken. Het gezichtsbedrog bestaat hierin: schaduwlijnen op een baksteen geven de illusie dat die ontdubbeld wordt tot twee dunnere stenen. Er bestaat een versie met een middenstreep en één met een zijscheiding. Elke gevel kan uniek samengesteld worden, vol met schijnbaar dunne baksteentjes, zonder dat die effectief steentje per steentje gemetst zijn. De bakstenen zelf zijn ook minder dik dan een standaard baksteen, wat de benodigde grondstoffen en de transportkosten verlaagt. Twee voor de prijs van één.

dubio baksteen roel vandebeek

Regelafsluiter Dynamx

Een treinwissel in het station die op een punt waar vele sporen samenkomen het verkeer in goede banen leidt. Zo moet je de gepatenteerde Dynamx van Belparts zien. Dit tussenstuk voor waterleidingen, met regelaar én sensoren in één, meet debiet en temperatuur van warm water én koelwater en stuurt het meteen naar de juiste kamers en verdiepingen van grote gebouwen. Wanneer zo’n regelaar niet bestaat, is de temperatuur moeilijker regelbaar voor een kamer. Dan gaat opwarmen of afkoelen trager, en gaat er meer energie verloren. Uiteraard zijn deze regelaars niet te zien voor wie in het gebouw rondloopt, maar designbureau Achilles gaf de behuizing vorm. Hiervoor gebruikte het het beeld van een uitdijende waterdruppel op een wateroppervlak. Een kliksysteem maakt de installatie en eventuele latere aanpassingen makkelijker. Dynamx wordt in deze vorm voor het eerst op grote schaal toegepast in het nieuwe EU-gebouw in Luxemburg.

regelafsluiter dynamx

Energiemeter June

Een energiemeter, dat is deze ronde schijf June. Ze geeft je thuis duidelijk, in real time en vlakbij, zicht op je energieverbruik. Zo weet je welk toestel in huis dé energievreter is en wat dus misschien aan vervanging toe is of waar met extra aandacht gebruik van kan gemaakt worden. De gemeten info is niet alleen voor jezelf, maar ook voor het bedrijf dat het toestel plaatst. Zij bekijken of je wel van de interessantste formule bij je energieleverancier gebruikt maakt. Wanneer dit niet het geval is, maken ze voor jou automatisch een nieuw energiecontract aan bij een goedkopere leverancier. June werd ontworpen door het Antwerpse bureau Bagaar. De meter komt voor 6 euro per maand in je huis te hangen.

 

June energiemeter Bagaar

De laureaten uit de zes categorieën vormen samen de Henry van de Velde Design Solution Awards, die worden uitgereikt op 30 januari in BOZAR in Brussel. Vanaf 6 november kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project. De nominatie met de de meeste stemmen zal tijdens de uitreiking de Public Award in ontvangst mogen nemen.

De andere categoriëen waarbinnen we telkens de drie nominaties in ons online magazine brengen, zijn: Communication, Design-led CraftsEcodesign, Everyday Life en Healthcare. Alle informatie over de Henry van de Velde Awards vind je op de website.

Meer weten over de Henry van de Velde Awards!