Dagelijks gebruiken we tientallen verschillende producten en diensten: om ons te  wassen in de ochtend, om naar school of werk te geraken, om te koken en eten, om ons te ontspannen of te slapen. Daarover gaat het in deze categorie voor de Henry van de Velde Everyday Life Award. Drie producten haalden de shortlist. Niet omdat ze superinnovatief zouden zijn in materiaalgebruik of technologie, maar wel omdat ze het leven van de gebruiker een klein beetje aangenamer kunnen maken.

Vergadertafel Virus

De picknicktafel Virusheeft vele gedaantes. De verschillende versies van deze picknicktafel zijn allemaal gebaseerd op hetzelfde frame. Dirk Wynants ontwierp ze met plaats voor twee tot vijf personen. Ze zorgen ervoor dat een ruimte een eenheidsgevoel krijgt en toch inspeelt op kleine en middelgrote gezelschappen. De tafeltjes nemen weinig ruimte in, maar laten makkelijk instappen toch toe. Virus is bij Extremis verkrijgbaar in verschillende kleuren en dus ook maten.

virus dirk wynants extremis

Krukjes Stubs

Een torentje van vier gekleurde krukjes, dat is de Stubs-collectie van Frank Ternier voor Labt uit Gent. Die kleuren, die de houttekening zichtbaar houden, zijn ontstaan door verschillende lagen lazuur — een transparante verf voor hout — op elkaar aan te brengen. Een onopvallend detail geeft de krukken de pure look: de geknikte pootjes. Een poot bestaat uit twee verticale latjes die onder een ruime hoek aan elkaar verlijmd worden. Daardoor volgen ze de kromming van de ronde zitting. En daardoor zijn de pootjes ook extra sterk en stevig. Je kan op twee poten schommelen, zo verzekert de ontwerper. Fun én gratis buikspiertraining voor wie wil, dus.

 

stubs frank ternier labt

Vuurkorf Tam Tam

Een echt kampvuur, dat kunnen maar weinigen in hun eigen tuin of terras organiseren, wegens te gevaarlijk of gewoon geen ruimte. Deze Tam Tam-vuurkorf van studio Achoo voor Copain wordt geproduceerd in België, in staal en aluminium en bestaat in twee versies: eentje om hout te stoken en eentje voor bio-ethanol. Wanneer er tegen de kom gestoten wordt, vindt ze snel de balans weer terug naar een stabiele positie. Past in een gemiddelde autokoffer, maar best wel even laten afkoelen vooraleer je weer inlaadt.  

tam tam vuurkorf studio achoo copain

De laureaten uit de zes categorieën vormen samen de Henry van de Velde Design Solution Awards, die worden uitgereikt op 30 januari in BOZAR in Brussel. Vanaf 6 november kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project. De nominatie met de de meeste stemmen zal tijdens de uitreiking de Public Award in ontvangst mogen nemen.

De andere categoriëen waarbinnen we telkens de drie nominaties in ons online magazine brengen, zijn: Communication, Design-led CraftsEcodesign, Efficiency en Healthcare. Alle informatie over de Henry van de Velde Awards vind je op de website.

Meer weten over de Henry van de Velde Awards?