Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
31 oktober 2017
2 minuten leestijd
Pijn verzachten, stress verminderen, ziektes vermijden of opsporen, medische apparatuur verbeteren of ziekenhuis- of doktersbezoeken aangenamer maken. Er valt flink wat te doen in de gezondheidssector, zeker wanneer er een nijpende en permanente onderbezetting is in de zorgsector. Hoe kunnen designers het leven van zorgbehoevenden én zorgenden verbeteren? Deze drie geselecteerden voor de Henry van de Velde Healthcare Award tonen hoe.
Sommige virussen, zoals bijvoorbeeld Chlamydia, gonorroea, HPV of prostaatkanker, zijn enkel op te sporen door de eerste druppels van een plas af te nemen. Dat het goed mikken in een plastic potje niet altijd een sinecure is, weet iedereen die al eens stond te knoeien in een toilet, grenzend aan de wachtkamer van de uiteraard overvolle huisdokterwachtkamer. Colli-Pee van Novosanis heeft een klein toestel ontwikkeld dat voor zowel mannen als vrouwen dient. Je plast rechtstaand in een soort plastuit. De eerste 20 ml wordt opgevangen in een plastic tube, de rest loopt verder langs de tuit het toilet in.
Wie gezond is, staat er amper bij stil, voor hoeveel handelingen we eigenlijk twee handen nodig hebben. Vooral eten en drinken is bijzonder moeilijk met één hand. Frederic Boonen kreeg van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt de vraag om iets te bedenken dat een hulp kan zijn. Hij bedacht deze plateau waarin drinkglazen, yoghurtpotjes, suikerklontjes, botervlootjes of simpele boterhammen handig geblokkeerd kunnen worden, in één van de anti-slip vakjes. Dat maakt smeren, openen of uitgieten veel gemakkelijker. Door de sobere vormgeving is de plateau ook niet te opvallend naast een gewoon eetbord. De Theom@tic werd vernoemd naar Theo Willem, een vrijwilliger in het revalidatiecentrum van het Jessa Ziekenhuis die met het oorspronkelijke idee kwam.
Aperi is een open en digitaal communicatieplatform dat het klassieke oproepsysteem vervangt en verbetert: het brengt tal van toepassingen samen in één module en vereenvoudigt de communicatie tussen senioren, zorgverleners en familieleden.
Het uitgangspunt van aperi is de creatie van openheid met een communicatietool die senioren, zorgverleners en hun familie op een eenvoudige manier verbindt, op elk moment van de dag. Het product heeft de ambitie de technologie voor de (thuis)zorg van morgen aan te bieden in een simpel en logisch pakket dat makkelijk en intuïtief te bedienen is, terwijl de eigenlijke technologie onder het oppervlak blijft.
Het platform vertrekt van de basisfunctionaliteit van een oproepsysteem, maar integreert ook het elektronische zorgdossier, domotica, videocommunicatie, enz. Naast alle functionaliteiten die met zorg te maken hebben, werd ook aandacht besteed aan functionaliteiten die de communicatie tussen de diverse zorgactoren bevordert. De openheid van het platform laat bovendien toe dat het gekoppeld kan worden met elk ander bestaand systeem waar zorginstellingen al gebruik van maken. Op die manier kunnen woon- en zorgcentra hun bestaande systemen integreren en telkens verder uitbreiden met nieuwe functionaliteiten.
De laureaten uit de zes categorieën vormen samen de Henry van de Velde Design Solution Awards, die worden uitgereikt op 30 januari in BOZAR in Brussel. Vanaf 6 november kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project. De nominatie met de meeste stemmen zal tijdens de uitreiking de Public Award in ontvangst mogen nemen.
De andere categorieën waarbinnen we telkens de drie nominaties in ons online magazine brengen, zijn: Communication, Design-led Crafts, Ecodesign, Efficiency, en Everyday Life. Alle informatie over de Henry van de Velde Awards vind je op de website.
Cookies opgeslagen