Ann Claes is Senior Project Manager Fashion bij Flanders DC en heeft heel wat ervaring opgebouwd in de modesector. Zo werkte ze onder meer voor Veronique Branquinho, Delvaux en FNG. Naast haar meer strategische rol binnen Flanders DC begeleidt ze mature modeondernemingen en ondersteunt ze de internationale promotie-acties voor de modesector.

Ann Claes © Charis Boel

Wat is jouw achtergrond en professionele ervaring?

Zoals zovelen ben ik vanuit een passie voor mode in de sector beland. Tijdens een stage bij Gigue leerde ik de volledige structuur van een modebedrijf kennen. Tijdens mijn eerste job bij Kyuso ontdekte ik het internationale luik en stond ik voor het eerst op een beurs.  Vervolgens werkte ik bij Veronique Branquinho, eerst als productieverantwoordelijke, later binnen sales en marketing. Nadien startte ik op een cruciaal moment bij Delvaux, waar ik de internationale strategie op poten zette. Na deze intense jaren keerde ik terug naar Antwerpen en ging bij FNG aan de slag als International Wholesale Manager. Deze ervaringen zet ik ondertussen al meer dan vier jaar in als Senior Project Manager Fashion bij Flanders DC.

Wat zijn jouw expertises als adviseur bij Flanders DC?

Naast mijn meer strategische rol binnen Flanders DC geef ik advies aan mature modeondernemers door in te zetten op connecties maken, het faciliteren van netwerkmomenten en hen te begeleiden in toekomstgericht en internationaal ondernemen. Ik coach ook een aantal ondernemers gedurende een langere tijd, ieder op zijn eigen tempo, met zijn eigen vragen.

Daarnaast zet ik samen met collega Sophie Pay ook onze internationale acties op.

Met de Business Development Trajecten — we trokken reeds naar Korea en Japan, zijn net terug van Duitsland en binnenkort gaan we naar de VS — geven we bedrijven de kans om kennis te maken met de buitenlandse markt.

Ook zetten we dit jaar in op de Fashion Week in Berlijn én lanceren we The Belgian Focus, een samenwerking met White Milan waarmee we acht modeondernemers met internationaal potentieel een platform kunnen aanbieden, zowel naar pers als naar buyers.

Ik geef ook een aantal keren per jaar het Lab Starten in de Mode, voor mensen die de stap in de modesector willen zetten. 

Is een startende modeondernemer met grote ambities eigenlijk verplicht om meteen op internationaal niveau te denken?

De modesector is zeer divers, dus dit is voor iedereen anders. Alles start met het potentiële marktaandeel van je product: kan je Vlaanderen bedienen met vijf of met vijftig verkooppunten? Als blijkt dat het er maar vijf zijn, dan zal je inderdaad snel mondiaal moeten gaan denken.

Als je product, prijs en positionering op punt staan én je bent klaar om op grotere schaal te gaan werken, dan kan je overwegen om uit te wijken naar het buitenland.

Het is altijd slim om een verkoopstrategie met doelmarkten op te stellen en deze stap voor stap te veroveren.

Doelmarkten kunnen zowel types van winkels zijn als geografische zones. Het blijft een grote investering — zowel financieel als in tijd — met veel valkuilen, dus ik raad iedereen aan om de beslissing om internationaal te gaan niet te snel te nemen.

 

Een goede internationale strategie is goud waard. Hoe begin je hier best aan?

Alles begint uiteraard met een goed product en een duidelijke identiteit. Een goed product klopt qua materiaal, pasvorm, prijs en afwerking. Daarnaast moet er een duidelijke identiteit en visie zijn. Waar staat je merk voor? Wat zijn de differentiërende elementen ten opzichte van je concurrentie? Waarom kiest iemand voor jouw brand en niet voor een andere? Deze identiteit moet zover doorgedreven zijn zodat je je merk consequent kan benoemen in drie woorden, die je met een elevator pitch volledig kan beschrijven.

Eens je die basis hebt, kan je gaan aftoetsen in welke markt je product zou passen.

Je kan van (potentiële) klanten feedback krijgen via social media of via je webshop, maar je product en verhaal aftoetsen met professionals is een must.

Een markt benader je best door je sales- en communicatiestrategie zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Ze moeten elkaar constant vooruit duwen. Een retailer geeft je visibiliteit, maar door een goed persartikel kan je ook sneller met een retailer in contact geraken.

Afhankelijk van je segment en maturiteit kan je op een gegeven moment doorgroeien in een markt met de juiste partners: professionals die hun marktkennis mee kunnen inzetten, die samen met jou aan de kar gaan trekken. Dat kunnen agenten, distributeurs, lokale persbureaus, communicatie-professionals, etc. zijn.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Waarom is het zo belangrijk om aanwezig te zijn op modeweken en -beurzen?

Fashion weeks zijn ontmoetingsplaatsen waar internationale buyers en pers nieuwe merken ontdekken maar natuurlijk ook — en vooral — orders plaatsen. Zowel de Fashion Week in Berlijn als White in Milaan hebben een sterke commerciële focus en bieden een mooi platform aan premium brands. Maar: de voorbereiding is meer dan het halve werk. Je moet als merk iedereen laten weten dat je aanwezig zal zijn én zoveel mogelijk afspraken op voorhand vastleggen. Ook is het belangrijk dat je je online aanwezigheid helemaal in orde hebt.

Zo zal Tom Duhoux van HNST zijn radicaal andere jeans op Premium presenteren tijdens de Berlin Fashion Week begin juli in het kader van ons Europees samenwerkingsproject United Fashion. We trekken dit jaar ook nog naar Riga, waarvoor de oproep binnenkort op onze site zal gelanceerd worden!

Heeft Flanders DC een specifieke strategie rond de promotie van Belgische mode?

Waar we in België met onze Ik koop Belgisch-campagne inzetten op de diversiteit en toegankelijkheid van de Belgische merken in de brede zin, bieden we internationaal vooral een platform aan het meest creatieve segment. We zetten in op de boodschap ‘Belgian Fashion Today’, waarbij we de Antwerpse Zes eren voor hun pionierswerk maar tegelijk visibiliteit willen creëren voor nieuwe generaties, die met eenzelfde unieke aanpak en visie werken.

Internationaal kan België op een zeer consistent imago rekenen met termen als creatief, rebels, avant-gardistisch, innovatief, grensverleggend en vermaard.

Dit werd gestaafd door een impactstudie die we eerder lieten uitvoeren in samenwerking met het MoMu. Er werd vastgesteld dat het imago van het hoogste segment uitstraalt op de hele sector. We zullen dan ook volop deze kaart trekken de komende jaren. Daarnaast zullen we zeker onze twee aspecten binnen het toekomstgericht ondernemen blijven belichten: duurzaamheid en technologie.

Heb je een specifieke vraag en wil je daarover graag in gesprek met een van onze adviseurs?

Contacteer het adviesteam! Met ann.claes@flandersdc.be kan je ook rechtstreeks contact opnemen.