Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
4 december 2018
4 minuten leestijd
Hanne Debaere is Project Manager Advies bij Flanders DC. Ze heeft een sterke voeling met creativiteit, maar kan ook op een commerciële manier denken. Hanne geeft vaak advies aan ondernemers die een eigen mode- of designmerk willen opstarten. Wat zijn haar beste tips?
Hanne Debaere © Charis Boel
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Ik heb communicatie gestudeerd, maar ben onmiddellijk na mijn studies in de wereld van de mode gerold. Door de jaren heen heb ik een tweejarige opleiding kleur en stijl en de Summer School Fashion Management aan de Universiteit van Antwerpen gevolgd. Na enkele jaren ben ik mijn eigen showroom begonnen. Daaruit is een samenwerking ontstaan die tot een eigen kledingmerk heeft geleid. Enkele jaren later zijn we met het merk gestopt en heb ik een tijd lang gewerkt als consultant voor beginnende modeondernemers, tot ik een opdracht aangeboden kreeg binnen een bedrijf in de designsector. Mijn laatste jaren als zelfstandige was ik dus actief in design. Bij Flanders DC komt alles nu mooi samen en werk ik zowel op mode als design, wat ik heerlijk vind.
Ik kan op een commerciële manier denken, maar heb ook een heel sterke voeling met creativiteit. Ik begrijp hoe creatievelingen werken en denken en snap ook dat het woord 'commercieel' hen niet altijd als muziek in de oren klinkt. Ik vind het een uitdaging die twee samen te brengen. Ik weet hoe een merk wordt opgebouwd en vind het fijn mee te gaan in dat denkproces. Ik hou ervan om met creatieve mensen aan tafel te zitten en hen te helpen meer duidelijkheid te krijgen over het zakelijke gedeelte.
Ontwikkel een duidelijke visie over je product. Die omvat niet enkel het concept van het product, maar ook een onderzoek van de markt, zodat je weet waar jouw product terecht moet komen. In welk segment hoor het thuis? In welke steden en in welke winkels van die steden? Is het eerder geschikt voor online of offline verkoop? Ga je best nationaal of internationaal? Wie is de eindconsument? Hoe duidelijker dit allemaal voor je is, hoe meer kans op slagen en hoe minder anderen je uit je evenwicht kunnen brengen.
Zorg dat je een langetermijnvisie hebt. Richt je blik op de toekomst en stippel een plan uit dat een periode van meerdere jaren omvat. Stel dat je nu een merk wil oprichten, dan is het bijvoorbeeld beter om je te informeren over duurzame productie en materialen, want sowieso zullen er binnen de komende jaren strengere regels rond duurzaamheid komen. Als je daar geen rekening mee houdt, kan je binnen enkele jaren helemaal opnieuw beginnen met je zoektocht naar de juiste fabrikant of het juiste materiaal.
Een product creëren is een talent, maar dat wil nog niet zeggen dat jij daarvan de beste foto's kan maken, terwijl die net bijzonder belangrijk zijn om je product aan de man te brengen.
Omring je met de juiste mensen. Denk niet dat je alles zelf kan. Zoek gelijkgezinden met wie je wil samenwerken en durf te delegeren: een fotograaf, een grafisch ontwerper, een copywriter, een verkoopsverantwoordelijke,... In het begin zal dit een grote kost zijn, maar op lange termijn zal het je voordeliger uitkomen omdat je product onmiddellijk op de juiste manier gelanceerd zal worden.
De juiste winkel zal andere winkels inspireren om je merk ook in huis te halen en zo gaat de bal aan het rollen.
Het is heel belangrijk om meteen bij de juiste verkooppunten terecht te komen. Daarom is het echt nodig om de markt te verkennen. Als je product bij een handelaar terecht komt die niet het juiste cliënteel heeft, zal de verkoop niet goed zijn en zal hij jouw merk niet meer aankopen. Daardoor zullen andere handelaars minder enthousiast zijn om jouw product een tweede kans te geven.
Als beginnend merk zal je altijd op de laatste plaats komen bij winkeliers. Ze zullen de voorrang geven aan vaste merken alvorens jou een kans te geven. Laat je daar niet door ontmoedigen. Er zijn heel veel merken momenteel en winkeliers worden overladen met aanvragen om nieuwe collecties te bekijken. Geef ze tijd, contacteer hen opnieuw en laat je niet afschepen. Soms kan het enkele seizoenen duren alvorens je wat zichtbaarheid krijgt. Hou dat in gedachten en geef vooral niet op.
Internationaliseren is niet makkelijk. Zelfs in een klein, behapbaar land als België is het handig om met een agent te werken of iemand die het landschap, de gevoeligheden en de klanten door en door kent.
Als je meegaat met Flanders DC naar het buitenland, dan zorgen wij voor een goed georganiseerd en gestructureerd platform. Dat kan zijn in de vorm van een showroom in samenwerking met een internationale, grote organisatie, zoals White in Milaan, waar we na een geslaagde editie in september 2018 opnieuw naartoe trekken in februari 2019.
In dit geval is het een groepspresentatie op een mooie en vooral goed gelegen plek, midden in het centrum van de bruisende modeweek. Wij organiseren samen met White een persconferentie, nodigen (internationale) buyers uit, maken promotie via ons netwerk en het netwerk van White, zorgen voor extra pers door middel van het inhuren van een plaatselijke persagent,... Buyers hebben zelden tijd maar afzakken naar één plek om meerdere nieuwe designers te ontdekken van wie ze weten dat ze gesteund en vooruit geduwd worden, is dan wel weer de moeite.
Vele verschillende identiteiten maken niet één maar vormen dikwijls een sterker geheel.
Ik geloof sterk in samenwerking. Vele kleintjes maken groot. Dat bleek ook uit onze Milaan-editie in september: de groepsdynamiek was fantastisch. Ondanks hun verschillende achtergronden en producten hebben ze veel van elkaar geleerd, moedigden ze elkaar aan, deelden ze tips en kennis en motiveerden en inspireerden ze elkaar. Het was een topproject en zo zullen er nog veel volgen.
Contacteer het adviesteam! Met hanne.debaere@flandersdc.be kan je ook rechtstreeks contact opnemen.
Cookies opgeslagen