Als kind was Amber Dewaele voortdurend bezig met het herinrichten van haar kamer. Haar liefde voor meubilair vertaalde zich een studie productontwikkeling. Hoewel ze voor haar poëtische ontwerpen vaak van een verhaal vertrekt, vormt het onderzoek naar materialiteit haar voornaamste drijfveer.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Amber Dewaele

Amber Dewaele © Eva Vlonk

Wat maakt je anders dan andere ontwerpers?

Voor mijn ontwerpen laat ik het kind in mezelf los. Dat resulteert vaak in grote, kleurrijke en opvallende stukken. Ze reflecteren mijn extraverte persoonlijkheid. Zo wilde ik al lang een stoel ontwerpen. Door met de proporties te spelen bezit het ontwerp een charmante naïviteit. Tegelijk hecht ik veel belang aan functionaliteit. Zo zijn mijn ontwerpen eenvoudig uit elkaar te halen, waardoor ze flatpack verstuurd kunnen worden, maar alle onderdelen ook makkelijk te vervangen zijn. Terwijl ik de materialen vooral uit esthetische overwegingen kies, zit de duurzaamheid vervat in de structuur van de meubels. 

Eye Candy Armchair

Eye Candy Armchair

Waarin schuilt voor jou de magie van de discipline?

Aangezien ik mezelf geen beperkingen wil opleggen en voor elk project met een ander materiaal aan de slag ga, leer ik continu bij over materialen en technieken. Dankzij de discussies met producenten krijg ik zelf nieuwe inzichten, die me dan weer inspireren voor een volgend ontwerp. Tegelijk vind ik het fascinerend om een idee te zien transformeren in een reëel product, en dat uiteindelijk bij mensen thuis tot leven te zien komen. 

Hoe hou je de balans tussen het artistieke en het zakelijke?

Momenteel werk ik parttime voor Rira Objects. Dat geeft me een financiële basis, en dus meer artistieke vrijheid. Tegelijk vind ik het boeiend om via dat label de werking van de modewereld (de oprichters van Rira Objects zijn actief in de modesector, red.) beter te leren kennen. Ook op vlak van verkoop heb ik de voorbije jaren al enorm veel bijgeleerd. Al had ik er op voorhand niet over nagedacht dat het best een uitdaging zou zijn om je eigen werk te vertegenwoordigen en verkopen. 
 

Sunset Wall Light © Bart Kiggen

Sunset Wall Light © Bart Kiggen

Currogated Serie © Daniil Lavrovski

Currogated Serie © Daniil Lavrovski