Aysegül Öz zit in haar master mode aan KASK Gent, maar toont nu al een enorm potentieel. Met haar chique avondkleding is ze een meester in drapages en eert ze haar Turkse roots.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Aysegül Öz

Aysegül Öz

Wat maakt jou anders dan andere ontwerpers?

Ik streef ernaar om avondkleding op zo’n manier te maken dat het ook casual en dagelijks draagbaar is. Dat is geen gemakkelijke balans. Er zit ook veel emotie en diepte in mijn stukken. Mijn Turkse roots zijn heel belangrijk. In mijn ontwerpen zet ik de vrouw altijd centraal en in de Turkse cultuur komt de onderdrukking van de vrouw helaas nog steeds voor. Die achterliggende emoties gebruik ik als inspiratie en vertaal ik in kleding. In mijn stukken verwerk ik vaak ook op een moderne manier kleine details uit kostuums uit het Ottomaanse rijk. Momenteel focus ik me vooral op mijn studies, maar na mijn master wil ik mijn eigen merk verder uitbouwen. Ik ben niet van plan om naar Parijs of Berlijn te trekken. Eerst wil ik zien wat mogelijk is in België, want op het vlak van avondkleding is hier nog niet veel concurrentie.

© Femke Ann M. Neyt

© Femke Ann M. Neyt

© Veronica Podkolzina

© Veronica Podkolzina

Hoe combineer je het artistieke met het zakelijke?

“Mijn creativiteit wil ik tot het uiterste drijven, maar het moet natuurlijk ook verkopen en draagbaar zijn voor de klant. Ik wil crazy pieces maken maar daarnaast ook commerciëlere stukken. Alleen niet té commercieel. Mijn eerste collectie die verkocht werd, maakte ik voor ZEB (Belgische kledingketen, red.). Samen met vier andere jonge ontwerpers kreeg ik hun Young Talents Award. Ik heb me voor die lijn gebaseerd op mijn derde bachelorcollectie die heel arty was. Voor ZEB moest het commerciëler, maar ik ben trots dat mijn concept er nog altijd sterk in zit. Dat toont dat je beide werelden perfect kan combineren.

Young Designers x ZEB

Young Designers x ZEB

Young Designers x ZEB

Young Designers x ZEB

Hoe ga je om met duurzaamheid?

Vanaf mijn tweede bachelor koop ik vooral tweedehandsstukken en geen nieuwe stoffen. Ook voor mijn eigen merk wil ik daar rekening mee houden. Ik weet al zeker dat ik niet in de fast fashion wil gaan. Ik wil altijd zo exclusief mogelijk werken. De collectie met ZEB is bijvoorbeeld een beperkte oplage. Die wordt niet voortdurend geproduceerd en de stukken zijn kwaliteitsvol zodat je ze langer kan bijhouden. We moeten met z’n allen leren minimalistischer te leven; we hebben niet zoveel nodig.

© Femke Ann M. Neyt

© Femke Ann M. Neyt

© Veronica Podkolzina

© Veronica Podkolzina