Van 8 tot 11 februari 2018 schotelt Flanders DC het publiek veertien Vlaamse ontwerpers en ontwerpcollectieven voor tijdens BAD. Deze beurs staat garant voor een totaalbeleving van Belgische kunst en design. De deelnemers van deze tentoonstelling werden geselecteerd door BAD in samenwerking met Flanders DC. We stellen het werk waarmee ze op BAD zullen staan graag aan jullie voor.

De deelnemers

 • Atelier De Bel is het project waarmee Hugo De Bel na jarenlange ervaring in de meubelsector de comfortzone van menig meubelontwerpers verlaat. Dit doet hij door meubelprojecten te ontwerpen die gelijkvormige elementen verbinden of lijnen naast elkaar te plaatsen. Zo krijgen deze objecten een artistieke uitstraling met in elkaar verzonken volumes, maar blijven ze voldoen aan de eisen van een bruikbaar meubel. Afwerking gebeurt volgens de regels van de kunst en met gebruik van hoogwaardige lak.
 • Het accessoirelabel Awardt van Wies en Els bestaat al twintig jaar. Hun statement pieces blijven authentiek vanwege hun atypische vormen, bewerkt leder en afwijkende verhoudingen. De populaire handtas Viet werd speciaal voor hun verjaardag in twintig verschillende uitvoeringen gerealiseerd. Twee van deze unieke handtassen brengen deze dames mee naar BAD.
 • Bas Pattyn is een multidisciplinaire artiest/vormgever en maakt meubels, muursculpturen, installaties en grafisch werk. Een minimalistische vormentaal is de rode draad doorheen zijn ontwerpen. We maakten reeds kennis met zijn werk bij Buren bij Kunstenaars in Brugge en Kunstvestdagen in Mechelen. Tijdens BAD presenteert hij twee meubelstukken en een kunstwerk.
 • Bram Kerkhofs is een ontwerper met een grote passie voor wiskundige systemen, materialen en technieken. Hij werkt met duurzame materialen en in zijn werk staan ambacht, kwaliteit en puurheid centraal. Op BAD presenteert hij Coil, een tijdloze kast die vertrekt vanuit de intrinsieke eigenschappen van twee materialen die op een unieke manier worden gecombineerd.
 • De handgemaakte producten van Dils & Mander worden gemaakt uit een bijzonder, zelf ontwikkeld beton dat vijf maal sterker is dan traditioneel. Het resultaat zijn slankere designs, fellere kleuren en nieuwe afwerkingen die zorgen voor een vlek-, hitte- en krasbestendig oppervlak. Bezoekers van BAD krijgen de Concrete bowls te zien die dienen als decoratie- of fruitschaal, maar maken ook voor het eerst kennis met de nieuwe bewerking van de veelzijdige betonnen tafel Void.
 • Roestvrij staal is de basis in het werk van Frederik Tanghe. Zijn metaalcreaties zijn functionele objecten die worden gekenmerkt door ambacht, duurzaamheid, kwaliteit en creativiteit. De tentoongestelde objecten komen uit de reeks Edge. De vormen van deze wandcreaties zijn geïnspireerd op aantrekkelijke vormen in het landschap of opvallende wolkencreaties. Deze unieke stukken geven vanuit elke invalshoek een nieuwe indruk en brengen zo dynamiek aan de ruimte.
 • ENSIZEN brengt minimalisme, hi-tech materialen en verschillende technieken samen tot bijzondere messen. In de toekomst wil Filip De Coene met dit project innovatieve out of the box-projecten realiseren die de kern van ergonomie en bruikbaarheid van 'het mes' blijft behouden, maar ook andere gebruiksvoorwerpen.
 • Doorheen de collecties van juweelontwerpster Karen Vanmol komen volgende kernwoorden telkens terug: lichtgewicht, upcycling, uniek, kleurrijk, statement. Op BAD toont ze de collectie KoloroGemo, unieke juwelen handgemaakt uit meubellaminaat, hout en afgewerkt met zilver.
 • Het eerste product van het designlabel Monoton is de modulaire zitbank HomeBaseOne. Koen van Lishout nam het initiatief in eigen handen toen hij geen ideaal zitmeubel vond en stapte naar de meester-meubelmakers van Fylds'. Het resultaat is een sofa die een balans vindt tussen zit- en ligcomfort. Het strakke kubistische ontwerp verenigt de kwaliteiten van de comfortabele rug- en armsteun met de laziness van een chaise longue.
 • Het ontwerpbureau nortstudio legt zich toe op het bedenken en maken van meubels en verlichting op maat. Het duo achter nortstudio bestaat uit Jef De Brabander en Kathleen Opdenacker. Dit koppel stelt twee verlichtingsarmaturen voor. COMMON is een armatuur vervaardigd uit één slanke balk massief eik vermindert met het cilindrische volume van een buislamp. L13 is een wandverlichting opgebouwd uit drie elementen met elk een specifieke verlichtingsfunctie.
 • Dialoog en tijdloosheid staan bij ontwerper Roel Vandebeek centraal. De objecten uit de reeks Objet Portrait zijn ontstaan uit de ontmoetingen met negen bekende Vlamingen. Telkens werd een functioneel en een symbolisch voorwerp gerealiseerd, het grensveld waar de ontwerper zich steeds tussen beweegt. Tom Lenaerts, Phara de Aguirre en Stijn Meuris zijn de inspiratie geweest voor wat ons voorgeschoteld zal worden op BAD. Lees hier ook het interview met Roel Vandebeek over Objet Portrait in ons magazine!
 • Ron Leinders is onder het alias KnokeRON het creatieve brein achter Sticks & Bones, een conceptueel kunst- en designatelier. Hij tast de grenzen af van een mogelijke kruisbestuiving tussen drumstokken, dierenschedels en -skeletten, woordspelingen en educatieve installaties. Naar BAD brengt hij een bijzondere zitbank mee gemaakt uit massieve eik en schedels van reeën.
 • Sep Verboom mocht dit jaar de Henry van de Velde Young Talent Award mee naar huis nemen. Onder de noemer LIVABLE is het zijn doel om design, industrie en community te combineren. Door nauw samen te werken met alle mensen die betrokken zijn, streeft hij naar een transparante en eerlijke markt. Het resultaat van de samenwerking met meubelproducent Vincent Sheppard is het project AYA. Deze meubels uit rattan, metaal en textiel werden gemaakt door ambachtsmannen en -vrouwen uit Indonesië en de kussens op maat in België. Bekijk hier het filmpje met Sep Verboom naar aanleiding van zijn award.
 • Michaël Verborgt is ontwerper en maker bij VINTatelier. De duurzame en ecologische meubelen die hij maakt moeten het leven aangenamer maken. Het prikkelarm bureau dat hij meebrengt naar BAD is onderdeel van een collectie akoestische meubelen. Het idee van deze collectie is ontstaan uit de akoestische problematiek bij huidige landschapskantoren. Met deze producten wil Michaël rustpunten brengen die de productiviteit verhogen en stress doen afnemen. 

Breng je een bezoek aan BAD? Kom dan zeker langs op onze stand om een blik te werpen op het werk van deze ontwerpers. BAD vindt plaats in het ICC in Gent van 8 tot 11 februari 2018. Meer info vind je hier.