Vanavond werden voor de tweede maal op rij de Belgian Fashion Awards uitgereikt. Flanders DC, MAD Brussels, Le Vif Weekend, Knack Weekend en WBDM sloegen de handen in elkaar om gevestigd en veelbelovend talent uit de Belgische modesector in de bloemetjes te zetten.

Belgische ontwerpers zijn vandaag de dag essentieel als het op mode aankomt. Wat ooit begon met het succes van de Antwerpse Zes, groeide al snel uit tot een nieuwe generatie van bruisend talent. Internationaal staat Belgische mode op de kaart als avant-garde, professioneel en met een eigen unieke visie. De Belgian Fashion Awards zetten lokaal modetalent in de kijker en geven ze op deze manier de erkenning die ze verdienen.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

De uitreiking van de Belgian Fashion Awards vond plaats in MAD Brussels ter gelegenheid van de start van de expo 35 jaar Mode, dit is Belgisch.

Expo 35 jaar Mode, dit is Belgisch © Alexandra Bertels

De winnaars van dit jaar zijn:

1. Jury prize

De Jury prize werd uitgereikt aan een Belgische ontwerper of in België residerende ontwerper die de jury op een bijzondere manier heeft weten te raken. Deze prijs ging naar Martin Margiela. Margiela is erin geslaagd om een impact achter te laten op de modegeschiedenis. Met zijn vernieuwende stijl beïnvloedde hij niet alleen het huidige modebeeld, maar ook dat van de toekomst. De naam Martin Margiela staat voor eens en voor altijd op de kaart.

2. Designer of the year

De prijs Designer of the year werd uitgereikt aan een Belgische ontwerper die de jury wist te bekoren met zijn werk dit jaar. Deze eer viel te beurt aan Glenn Martens. De jury loofde zijn verfrissende kijk op mode in zijn collecties voor Y/Project.

3. Emerging talent of the year

De award Emerging talent of the year ging naar een jong talent of label in België met een sterk concept en getuigende van grote creativiteit. De jury koos voor Olivia Borlée en Elodie Ouedraogo, twee toegewijde sportvrouwen die zich afgelopen jaren al wisten te bewijzen tijdens de Olympische Spelen. Wederom wisten zij het hart van de Belg te veroveren door hun passie voor sport met mode te combineren. Zo ontstond hun nieuw label 42I54. De dames ontvingen voor deze award een geldprijs van 5.000 euro aangeboden door de organiserende partners.

Willy Vanderperre neemt de prijs voor 'Professional of the year' in ontvangst

Willy Vanderperre neemt de prijs voor 'Professional of the year' in ontvangst © Alexandra Bertels

4. Professional of the year

De prijs Professional of the year beloonde een professional (geen ontwerper) uit de mode-industrie die het voorbije jaar furore heeft gemaakt. De eer viel te beurt aan fotograaf Willy Vanderperre. Hij is gestart als student aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en staat vandaag de dag wereldwijd bekend als modefotograaf voor merken zoals Raf Simons, Christian Dior, Prada en Calvin Klein.

5. Entrepreneur of the year

De prijs Entrepreneur of the year werd uitgereikt aan een label of een ondernemer uit de modesector en gevestigd in België die dit jaar een succesverhaal schreef. De prijs werd toegekend aan de zussen Carol en Sarah Piron van het merk Filles à Papa. Hun label bestaat uit verschillende stijlen waarbij ‘rebellious’ en ‘eye catching’ de hoofdrol spelen. Wat begon als een kleinschalig modelabel in 2012 groeide al snel uit tot een internationaal succes.

6. Fashion brand of the year

De award Fashion brand of the year ging naar het merk dat door het grote publiek op www.belgianfashionawards.be werd verkozen. Uit een shortlist van 20 merken, geselecteerd door een jury wegens uitzonderlijke prestatie, sleepte het Belgische modemerk Terre Bleue de prijs in de wacht.

Expo 35 jaar Mode, dit is Belgisch

Expo 35 jaar Mode, dit is Belgisch © Alexandra Bertels

7. Most promising graduate

De prijs Most promising graduate ging naar een net afgestudeerde (juni 2018) aan een van onze zeven grote Belgische modescholen. De award werd uitgereikt aan Federica Di Leo, van de Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Deze Italiaanse gebruikte haar Siciliaanse roots voor een ijzersterke vrouwelijke collectie. Federica Di Leo ontving voor deze award een waardebon van 1.000 euro aan stoffen van The Fabric Sales.


De juryleden

De jury bestond uit Felipe Oliveira Baptista (ontwerper), Christophe Mollet (consultant Head-on Fashion), Rafael Jimenez (consultant Plan 8), Morgane Lindenberg (boetiek Irina Kha), Ilse Cornelissens (boetiek Graanmarkt 13), Elisa De Wyngaert (MoMu), Caroline Esgain et Gwendoline d’Huart (Mode en Kant Museum), Ann Claes (Flanders DC), Nathalie De Schepper (Flanders DC), Giorgia Morero (WBDM), Dominique Lefèbvre (WBDM), Elke Timmerman (MAD), Julie Delbeke (MAD), Ruth Goossens en Ellen De Wolf (Knack Weekend), Delphine Kindermans et Anne-Françoise Moyson (Le Vif Weekend).

Belgian Fashion Awards 2018

Belgian Fashion Awards 2018 © Alexandra Bertels