De Belgian Game Awards werden uitgereikt tijdens een virtuele show die te zien was op VRT NU, RTBF Auvio en Twitch. De Belgian Game Awards zijn een jaarlijks hoogtepunt voor de Belgische game-industrie, die dit jaar een record aantal inzendingen ontving. De awards werden georganiseerd door Flanders DC in samenwerking met Belgian Games, VRT en VRT NU. Ontdek hier alle winnaars!

Binnen de Belgian Game Awards zijn er verschillende categorieën: Studio Awards, Game Awards en Esports Awards. De winnaars werden aangeduid door een professionele jury. Voor de Audience Award kon het publiek stemmen, bij de Esports Awards bepaalde het publiek voor de helft wie won. 

Wil je de uitreiking herbekijken? Dat kan op de site van VRT NU.

1. Best Studio of the Year: Fishing Cactus

Fishing Cactus

Behalve de indrukwekkende professionele groei die Fishing Cactus sinds zijn opstart kende, wou de jury ook de inzet benadrukken van de oprichters voor de Belgische game-industrie. Ze richtten de Waalse gamefederatie Walga op en zetten zich keer op keer in om de game-industrie in Wallonië en de rest van België te professionaliseren, te ondersteunen en te promoten.

Genomineerden voor Best Studio of the Year: Cybernetic Walrus, Happy Volcano, Lugus Studios en Triangle Factory.

2. Most Promising Startup Studio of the Year: Salty Lemon

Salty Lemon

Na de ontgoocheling van Divine Commander zat Salty Lemon diep. Met nog maar een paar maanden te gaan vooraleer een volledig faillissement aan te vragen, besloten ze hun laatste middelen te investeren in de ontwikkeling van een VR-roeitoepassing die later EXR zou worden. Met EXR slaagden ze erin financiering te verzamelen en een beta te lanceren. Deze betaversie werd intussen zeer goed onthaald en telt momenteel meer dan 7.000 geregistreerde roeiers wereldwijd. De studio trekt wereldwijd ook veel interesse van grote spelers in de roei-industrie.

Genomineerden voor Most Promising Startup Studio of the Year: Business Goose Studios, MoonMonster Studios en Slappy Inc.

3. Lifetime Achievement Award: Yves Grolet

Yves Grolet

Yves Grolet wordt beschouwd als één van de pioniers van de Waalse game-industrie en was daardoor een evidente keuze van de jury voor de Lifetime Achievement Award. Zijn verdiensten voor de Belgische game-industrie zijn groot en zijn carrière indrukwekkend. Hij maakte zijn eerste game op de Commodore 64 toen hij vijftien was. Hij ging kort daarna aan de slag bij Ubisoft — toen nog een kleine startup — en intussen uitgegroeid tot één van de mastodonten in de internationale game-industrie. In 1999 lanceerde hij Outcast, een cult classic en één van de eerste driedimensionale open world games waar o.a. Grand Theft Auto III zich door liet inspireren. Onlangs werd ook Outcast II aangekondigd met een veelbelovende trailer.Yves is naast een creatieve game-ontwikkelaar ook een slimme ondernemer. Hij richtte intussen al vijf studio's op waarvan de laatste, Appeal Studios, overgekocht werd door Embracer Group en met om en bij de 60 werknemers veruit de grootste gamestudio is in Wallonië.

4. Audience Award: VR-Kuub

VR Kuub

Het publiek liet deze keer de entertainment titles aan de kant en koos massaal voor VR-Kuub, een educatieve game van Cybernetic Walrus dat inzet op communicatieskills bij jongeren op school. In de game lost een leerling verschillende geheime missies op en moet uit de mysterieuze kubus zien te ontsnappen dankzij de hulp van zijn medestudenten. 

Genomineerden voor de Audience Award: Hyper Dash van Triangle Factory, Roguebook van Abrakam en Silver van Create.eu. 

5. PC/Console Game of the Year: The Almost Gone

The Almost Gone

The Almost Gone van Happy Volcano viel al meermaals in de prijzen. Ook deze keer wist de game de harten van de jury te veroveren. De game viel dit jaar zelfs dubbel in de prijzen. De jury lauwerde vooral de wisselwerking tussen emotie, gameplay en art. 

Genomineerden voor Best PC/Console Game of the Year: Ary and the Secret of Seasons van Exiin, Black Legend van Warcave en Sizeable van Business Goose Studios. 

6. Mobile Game of the Year: The Almost Gone

The Almost Gone van Happy Volcano viel ook in deze categorie in de prijzen. Het bewijs dat dit puzzle game zowel op PC/console als op mobiele toestellen een top game-evaring biedt.

Genomineerden voor Mobile Game of the Year: Pink van Bart Bonte, Hidden Through Time van Rogueside, Words for a bird van Bart Bonte.

7. AR/VR Game of the Year: Deisim

Deism

Games moeten spelers unieke ervaringen bieden en dat geldt des te meer voor VR/AR games. Daar sloeg Deisim van Tommy Malloteaux volgens de jury wonderwel in. Wanneer de speler voor zijn creatie staat, voelt hij zich net een meesterkok die de wereld opleukt met bomen en dieren en daarbij ook een sadistisch kantje van zichzelf kan ontdekken.

Genomineerden voor AR/VR Game of the Year: Cubism van Vanbo, Hyper Dash van Triangle Factory en Pollinator Park van Poppins & Wayne.

8. Best Non-Entertainment Title of the Year: Pollinator Park

Pollinator Park

Pollinator Park dat Poppins & Wayne bouwde in opdracht van de Europese Commissie kwam tot stand in samenwerking met 'bio-architect' Vincent Callebaut die er zijn kenmerkende eco-futuristische stijl aan leende. Pollinator Park is een kruising tussen een dierentuin, een themapark, een interactief museum en een kristallen bol: leerzaam en boeiend.

Genomineerden voor Best Non-Entertainment Title of the Year: BabelAR van LUCA School of Arts, Painting VR van Oisoi studio en Silver van CREATE.eu.

9. Debut Game of the Year: Sizeable

Sizeable

Sizeable van Business Goose Studios is een klassiek voorbeeld van 'keep it simple'. Eén idee en één visie omgezet in een heleboel interessante uitwerkingen. Het puzzelconcept is thematisch gemakkelijk uit te breiden. De jury vond het opmerkelijk hoe zo'n jong team dit heeft klaar gespeeld.

Genomineerden voor Debut Game of the Year: Blazing Sails van Get Up Games, Lancelot's Hangover van Jean-Babtiste de Clerfayt en Rolling Hamster van Flip it.

10. Student Game of the Year: Glint

Glint

Student game Glint van Haute Ecole Albert Jacquard kaapte de titel van Student Game of the Year weg. Het viel de jury op dat de game zowel in art, sound design en gameplay trouw blijft aan het onheilspellende concept en verhaal dat erachter zit. Een straffe uitwerking voor een game dat in drie maanden tijd ontwikkeld werd.

Genomineerden voor Student Game of the Year: Bulan Mimpi van Haute Ecole Albert Jacquard, Detritus en Momentum van Digital Arts & Entertainment en Petit Voyage van Alice Daria.

11. Most Anticipated Game of the Year: Roguebook

Roguebook

Roguebook van Abrakam is de game waar de jury alvast het meest naar uitkeek. Een van de juryleden houdt zelfs helemaal niet van deckbuilders, maar raakte intussen gepassioneerd door deze game, waar trouwens ook Richard Garfield, de maker van Magic: The Gathering, aan meewerkte. Voor de duidelijkheid: deze award bekroont een game dat nog niet verschenen was op het ogenblik dat de jury aan het testen ging. Roguebook is inmiddels wel al verschenen op PC, maar het is nog uitkijken naar de console versies.

Genomineerden voor Most Anticipated Game of the Year: ARISEN van Maratus, Ghost on the Shore van like Charlie, Hubris van Cyborn en Shredders van Studio Foampunch en i-illusions.

12. Esports Event of the Year: Tarmac Online Sessions

Tarmac

Tarmac komt met een gloednieuw initiatief dat openstaat voor een heel divers publiek: de Tarmac Online Sessions. Het RTBF-kanaal investeerde al jaren in Esports en lanceerde met Tarmac Online een community-based, competitief en onderhoudend concept voor de Belgische Esports-scene.

13. Esports Rookie Player of the Year: Vincent "Slyex" Tobaly

Vincent Sylex Tobaly

Esporter Vincent "Sylex" Tobaly — tevens student geneeskunde aan de Université Libre de Bruxelles — drukte tijdens de European University Rocketeers zijn stempel op de Esports-scene. Na de kwalificaties bereikte hij de top 12 van 350 deelnemers en raakte zelfs in de top 3 tijdens de zomerseries. Dit Esports-talent is onderweg naar de absolute top en verdiende daarom deze onderscheiding.

14. Esports Pro Player of the Year: Raphaël "Targamas" Crabbé

Raphaël Tarmagas Crabbé

Als we het palmares van Targamas bekijken, zien we vooral gouden medailles. Deze Belgische speler is een icoon in League of Legends. Raphaël speelde eerst voor Fnatic en Vitality en maakt nu deel uit van het succesvolle Karmine Corp. Als kampioen in League of Legends en de European Masters is deze jonge speler dé Belgische toekomst in League of Legends.


De Belgian Game Awards worden jaarlijks uitgereikt en zijn al sinds 2016 een vaste waarde in het gamelandschap. Dit jaar werden de awards georganiseerd door Flanders DC in samenwerking met Belgian Games, VRT en VRT NU en mogelijk gemaakt dankzij de steun van deze partners: VAF | Gamefonds, RTBF, Studio Brussel, MNM, Sporza, FLEGA, WALGA, hub.brussels, Cronos Interactive, Belgian Esports Federation en speelhetslim.be/jouezmalin.be.