Afgelopen weekend overleed Jenny Meirens onverwacht op 73-jarige leeftijd in haar vakantiehuis in Italië. Jenny stond bekend als de mede-oprichtster van het modehuis en de rechterhand van Martin Margiela. Met haar visie bracht ze Maison Martin Margiela tot het succesverhaal dat we vandaag kennen, maar haar invloed reikt veel verder dan enkel dat bekende verhaal.

Jenny Meirens

Jenny Meirens

Jenny Meirens was een mentor voor veel Belgische ontwerpers en bij uitbreiding ook voor hun team, van boekhouder tot stikster. De Belgische modewereld treurt dan ook om haar heengaan, maar kijkt met groot respect terug op haar verwezenlijkingen. Ook bij Flanders DC treuren we mee, Jenny was namelijk de mama van collega Sophie Pay.

Jenny was een vrouw met een diepe passie voor het modevak. De vele steunbetuigingen uit de sector van de afgelopen dagen zijn het levende bewijs van hoe ze mensen heeft geraakt met haar manier van werken. Ze was een krak in het motiveren van mensen in elke schakel van een modebedrijf, hen te begeleiden om hun talenten ten volle te ontwikkelen en hen uit te dagen om die ook tot reële zaken om te zetten. “Hoe zou Jenny dit aanpakken?”, is een vraag die wel vaker de gedachten kruist van mensen die haar kennen als het over de modesector gaat. Het is dan ook een mooie gedachte en troost dat Jenny’s invloed verder leeft bij iedereen die met haar in contact kwam. Haar interesse en energie voor anderen zijn bovendien eigenschappen die we helemaal herkennen bij haar dochter Sophie, die zich dagelijks inzet als luisterend oor voor de volgende generatie Belgische modeontwerpers.

We betuigen onze steun aan familie en vrienden en dragen de gedachte aan Jenny en haar onnavolgbare energie als inspiratie mee voor de toekomst.

De rol van Jenny wordt duidelijk in het interview met de New York Times dat begin van dit jaar werd afgenomen. Binnenkort komt ook een documentaire uit over Maison Martin Margiela, waaraan Jenny heeft meegewerkt.

© Danilo Scarpati