Naar jaarlijkse traditie trekken Flanders DC (vroeger onder de naam Design Vlaanderen), MAD Brussels en WBDM onder de noemer 'Belgium is Design' naar Milaan voor een presentatie van designtalent uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Dit jaar wordt er met Belgitude gefocust op knowhow, samenwerking, dialoog, maar ook lokale productie en tijd spelen een belangrijke rol in de tien projecten. Van 4 tot 9 april 2017 zijn ze te bewonderen in Palazzo Litta in het kader van de Milan Design Week.

1. Atelier Lachaert Dhanis & Art Casting

Trio, Atelier Lachaert Dhanis & Art Casting © Laetitia Bica

Atelier Lachaert Dhanis (Sofie Lachaert en Luc D’Hanis) & Art Casting werkten aan een complex gegoten uniek stuk, dat speelt met visuele percepties en gedecontextualiseerde huiselijke archetypen. Trio bestaat uit drie aan elkaar gesoldeerde bronzen stoelen en koppelt conceptueel ontwerp aan het vakmanschap van het gieten van kunstwerken. 

2. Nicolas Bovesse & Keramis

Tornade Table, Nicolas Bovesse & Keramis

Nicolas Bovesse & Keramis experimenteerden met de techniek van het pottendraaien om een stevig en duurzaam tafeltje te maken van aardewerk en staal. Het eindresultaat zal verkocht worden door Keramis. 

3. Benoît Deneufbourg & Cruso

Paddle Collection, Benoît Deneufbourg & Cruso © Laetitia Bica

Benoît Deneufbourg & Cruso beslisten om hun gedeelde liefde voor hout te bezegelen door de Paddle-collectie te vervolledigen met krukken en barkrukken. Deze samenwerking weerspiegelt ook het doel van Cruso als Belgische designfabrikant om getalenteerde ontwerpers te koppelen aan de beste ambachtslieden. 

4. Nathalie Dewez & Val Saint Lambert

Nathalie Dewez & Val Saint Lambert © Laetitia Bica

Nathalie Dewez & Val Saint Lambert werkten voor het eerst samen rond de traditie en archieven van het kristalslijpen van het Waalse kristalbedrijf, dat zijn collecties al meer dan 200 jaar met de hand maakt. Met een focus op inwendige lichtprojectie en op de schaduw van het geslepen materiaal werden drie lampen gecreëerd. 

5. Jean-François D'Or & Maison Vervloet

Jean-François D'Or & Maison Vervloet © Laetitia Bica

Jean-François D'Or & Maison Vervloet zetten een succesvolle samenwerking voort, door designtoebehoren te bekleden met poëzie en een surrealistische knipoog. Anonieme deurkrukken, deurbellen, paraplubakken veranderen in functionele 'rêverieën'.

6. Jan en Randoald & Labt

Rontgen Rack, Jan en Randoald & Labt

Jan en Randoald & Labt werkten opnieuw samen aan een project waarbij de twee grafisch ontwerpers en de fabrikant van op maat gemaakt meubilair Rontgen Rack creëerden. Het is een stapelbare en aanpasbare reeks modules die van functie veranderen, ingegeven door het idee dat herhaling een vorm van verandering is. 

7. Laend & valerie_traan

Laend & valerie_traan

Laend (Chevalier Masson en Diane Steverlynck) & valerie_traan creëerden een collectie tapijten die, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt, verschillende patronen op hun gebreid oppervlak hebben. Aan de basis van dit effect ligt een experimentele draad, die werd ontwikkeld in samenwerking met de gespecialiseerde spinnerij Diese Wolle en dankzij de ervaring en infrastructuur van de Belgische tapijtenfabrikant Limited Edition

8. Xavier Lust & Nacarat

Bee, Xavier Lust & Nacarat

Xavier LustCharles Schambourg by Nacarat werken al lang samen. Voor dit ontwerp koos Xavier ervoor om samen met de fabrikant van luxueus gevlochten leder een unieke zetel te creëren in aluminium, brons en gevlochten leder, die het vakmanschap van beide partners in de verf zet. 

9. Muller Van Severen & Emaillerie Belge

Muller Van Severen & Emaillerie Belge © Laetitia Bica

Muller Van Severen & Emaillerie Belge is een samenwerking waarbij de kwaliteiten van het ontwerpduo samengebracht werden met een gespecialiseerde emailleerder die evolueerde van industriële speler tot ambachtelijk bedrijf. Dit prototypeproject creëert een wisselwerking van hoogwaardige afgewerkte oppervlakken in elementaire architecturen, waarbij een stalen plaat gevouwen wordt tot klein bureau, rek en/of kamerscherm en daarna geëmailleerd wordt in kleuren die de vorm accentueren. 

10. Julien Renault & Kewlox

Mist Collection, Julien Renault & Kewlox

Julien Renault & Kewlox werken sinds kort samen. De jonge ontwerper werkte als artistiek directeur met dit icoon uit de jaren 50 van zelf te monteren meubilair, om een complementaire collectie te creëren. Door te experimenteren met het gepatenteerde historische systeem geeft de ontwerper de modulaire architectuur een nieuwe invulling, waarbij transparantie wordt geïntroduceerd. 

Meer weten over Belgium is Design?