Ellen Kegels richtte het succesvolle Belgische breigoedlabel LNKnits op. Haar breigoed is gemaakt van honderd procent alpacawol en wordt op een duurzame manier geproduceerd in Peru en België. Als onderneemster lanceerde Ellen Kegels ook al heel wat spin-offs.

Voor mij betekent ondernemen voortdurend bijleren en de vrijheid krijgen om je eigen agenda te bepalen. Maar vooral ook doorzetten en proberen om voor jezelf een balans te vinden.”

“Mijn ondernemersverhaal start nogal onconventioneel. Ik begon op mijn achttiende met het breien van mutsen en sjaals die ik verkocht aan 250 vaste klanten. Vooraleer ik van LNKnits een echt bedrijf maakte, had ik dus al een vaste afzetmarkt. Wat ik nog niet had, was werkervaring. Na mijn studies communicatiewetenschappen ben ik daarom een jaar gaan werken in de reclamesector. Dankzij die ervaring begreep ik hoe een bedrijf ineen zit en kon ik mijn eerste businessplan maken. Het leverde me ook veel nuttige contacten op waar ik tot op vandaag nog steeds een beroep op doe. Ik raad iedere startende ondernemer aan om eerst on-the-field ervaring op te doen voor je je eigen bedrijf opstart.”

“Tijdens mijn schoolcarrière droomde ik al hardop om ooit mijn eigen bedrijf te starten. Ik heb mijn studies ook gekozen in functie daarvan. Maar om eerlijk te zijn: negentig procent van het ondernemerschap leer je al doende. Als pas afgestudeerde beheers je de theorie, maar het is praktijkervaring in de vorm van stages, werkervaringen, enz. die echt cruciaal is.”

“Toen ik op mijn 23ste LNKnits opstartte, ging ik voortdurend naar netwerkevents omdat ik dacht dat ik zo mijn bedrijf vooruit hielp. Maar ik merkte na verloop van tijd dat daar enorm veel tijd en energie in kroop terwijl de return simpelweg niet groot genoeg was. De contacten die ik legde tijdens mijn jaar in de reclame, blijken achteraf gezien veel nuttiger dan de talloze netwerkevenementen.”

LNKnits © Ans Brys

“Als ondernemer is het essentieel dat je je focust op wat echt belangrijk is. Zonder focus verlies je je motivatie, efficiëntie, maar vooral ook de  energie om je bedrijf tot een hoger niveau te tillen. Wees dus selectief in de netwerkevenementen die je bijwoont en ga gericht op zoek naar mensen die je bedrijf vooruit kunnen helpen.”

“Ondernemen geeft mij de vrijheid om verschillende passies te combineren. Naast LNKnits, LNKids, LNDIY en LNHome is er sinds 2016 ook LNFairfood. Dat bestaat uit een kookboek, een eigen superfoodlijn en foodboxen. Het succes van mijn spin-offs is rechtstreeks afhankelijk van hoe trouw ik blijf aan mijn verhaal en wie ik ben. Met elk nieuw product dat ik lanceer blijf ik consistent in het verhaal dat ik vertel en blijf ik trouw aan dat DNA.”