Vind jij het ook elk jaar weer een opgave om cadeautjes te kopen of kreeg je ondertussen de vraag wat je graag wil onder de kerstboom? Check dan zeker de boekentips van deze tien inspiratoren. Er zit vast en zeker één titel bij die je hierbij kan helpen!

Theatermaker Arne Sierens (Compagnie Cecilia)

Arne Sierens

Arne Sierens © Alexander Popelier

Ed Van Der Elsken Camera in Love

“Fotoboeken zijn echte ankerpunten. Ze zijn heel vaak mijn belangrijkste inspiratiebron voor scènes in mijn theater. Liefst foto's van straatfotografen die de mens op een ongenadige maar toch liefhebbende manier in het licht zetten. Het grootste Nederlandse genie blijft absoluut Ed Van der Elsken (1925-1990). Onlangs verscheen een uitgebreide selectie van de hoogtepunten uit heel zijn oeuvre in het boek De verliefde camera. Genieten zou ik zeggen.”

 

Designer Axel Enthoven (Yellow Window)

Axel Enthoven

Axel Enthoven

Homo Deus Yuval Noah Harari

“Niet alleen creatieve mensen moeten Homo Deus van Yuval Noah Harari lezen, maar iedereen die zich engageert om de wereld waarin wij leven niet teloor te doen gaan. Er zijn immense uitdagingen, die beslissingnemers blijkbaar niet durven erkennen. Nochtans is het meer dan laat genoeg. In het boek gaat het vooral over de sociale problemen die ons te wachten staan en waarvan niemand de gevolgen blijkt te onderkennen. Het boek kan niemand onverschillig laten en het zal veel creativiteit vergen om de aangehaalde problematieken op te lossen.”

 

Modeontwerper Toos Franken

Toos Franken

Toos Franken © Filip De Smet

The birthday party Vee Speers

The birthday party van Vee Speers kocht ik ondertussen al bijna tien jaar geleden bij Copyright en het ligt nog steeds op mijn bureau. Tijdens mijn studies aan de Academie was het een van mijn vertrekpunten en later zijn de beelden ook teruggekomen in het geboortekaartje van mijn eerste zoon. Het verhaal, de kleuren, de sfeer van de foto's en de achterliggende gedachte zijn zo sterk en boeiend, zeker in de tijdsgeest van nu.”

 

Architect Xaveer De Geyter (XDGA)

Xaveer De Geyter

Xaveer De Geyter © Mirjam Devriendt

Ons creatieve brein Dick Swaab

“Ik werk mij op dit moment doorheen twee boeken van Dick Swaab, een Nederlandse neurobioloog en hersenonderzoeker. In Ons creatieve brein en Wij zijn ons brein wordt op een bevattelijke manier een uitgebreid overzicht gegeven van de huidige kennis van de ontwikkeling, werking en allerlei disfuncties van onze hersenen. Ik vind het fantastisch om meer te weten over hoe ons grootste potentieel nu precies werkt. Ik vermoed dat je je brein met die kennis ook optimaler kan gebruiken.”

 

Cultuurchef De Morgen Ben Van Alboom

Ben Van Alboom

Ben Van Alboom

Damn Good Advice George Lois

"Op Histoire de Melody Nelson van Gainsbourg na is er niets wat ik al vaker cadeau heb gedaan (aan zo ongeveer elk ex-lief) dan Damn Good Advice. Enerzijds omdat het werkelijk vol damn good advice staat, anderzijds omdat George Lois er het ene legendarische marketingverhaal na het andere in afvuurt. Full disclosure: het ego van de man is even groot als het hoofdstuk ‘controversy’ op zijn Wikipediapagina, waar wordt uitgelegd dat Lois al eens met andermans pluimen gaat lopen. Maar dat maakt zijn advies er natuurlijk niet minder relevant op, en is marketing sowieso geen eufemisme voor de waarheid verbloemen?"

 

Regisseur en scenarioschrijver Cecilia Verheyden

Cecilia Verheyden

Cecilia Verheyden © Bart Dewaele

Big little lies Liane Mortiarty

“Laat je niet misleiden door de cover, door de vrouwelijke hoofdpersonages en door de setting aan de schoolpoort, want Grote kleine leugens van Liane Moriarty is géén chicklit. Het is een whodunit en een pageturner die stevige thema’s als bedrog, verkrachting, groepsdruk en huiselijk geweld aansnijdt. Ik las het boek op een paar dagen uit en keek aansluitend naar de TV-reeks die Nicole Kidman ervan maakte. Ik geloof ontzettend hard in boekverfilmingen en deze reeks is daar maar weer een bewijs van. Ik kan niet wachten om zelf eens een boek onder handen te nemen.”

 

Gamedeveloper Stan Loiseaux (Pajama Llamas)

Stan Loiseaux

Stan Loiseaux

Spelunky Derek Yu

Spelunky van Derek Yu biedt een inspirerende blik achter de schermen van het maken van een van de beste indie games van de laatste jaren. Spelunky is voor mij een perfect spel, in de zin dat er niets te veel is toegevoegd en achter elke pixel een designfilosofie schuilt. Derek Yu beschrijft op een heel heldere manier de ontwikkeling van het spel. Zelfs al ben je geen gamedeveloper of heb je nog nooit van het spel gehoord hebt, is het boek zeker een aanrader.”

 

Pr-strategist Lies Vangeel (VonYellow)

Lies Vangeel

Lies Vangeel © Thomas Ost

Een klein leven Hanya Yanagihara

“Ik heb enkele keren gewerkt met T Magazine van de NY Times, één van mijn favoriete krantenbijlages. Na het lezen van de roman Een klein leven van editor-in-chief Hanya Yanagihara stond ik versteld van haar talent. Het is een ongelooflijk meeslepend verhaal, dat zo diep uitgewerkt is dat het echt lijkt. Ik denk dat net het contrast met een lifestyle pr-wereld, waarin we toch steeds op zoek gaan naar mooie en vooral ‘happy’ verhalen, mij aanspreekt en mij met mijn beide voetjes op de grond zet.”

 

Digital business designer Valentijn Destoop (Wonderland)

Valentijn Destoop

Valentijn Destoop

From impossible to inevitable Aaron Ross Jason Lemkin

Voor ons team bij Wonderland en voor mij persoonlijk is From impossible to inevitable van Aaron Ross en Jason Lemkin een boek om regelmatig terug bij de hand te nemen. Het boek brengt praktische tips en schetst een mooi beeld van de evolutie die een startend bedrijf doormaakt. Creativiteit en ondernemerschap is cruciaal, maar de gut-feeling moet vergezeld worden van inzichten en wetenschap. Een aanrader voor iedere jonge creatieve start-up die zijn weg aan het zoeken is.”

 

Restauratie-architect Barbara Pecheur (Origin)

Barbara Pecheur

Barbara Pecheur

Oliver Sacks The river of unconsciousness

“Mijn keuze gaat uit naar het boek The river of conciousness van de inmiddels overleden neuroloog, schrijver en dichter Oliver Sacks. Mijn favoriete essay uit het boek is 'The Creative Self', gebaseerd op zijn nota’s over creativiteit en het brein. Boeiend, grappig en verrassend om te lezen. Hij heeft het zowel over creativiteit bij wetenschappers als bij artiesten. Ik ben constant op zoek naar manieren om creativiteit te stimuleren, op te zoeken, ruimte te geven. Het vraagt energie, tijd en werk.”