Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
25 februari 2025
4 minuten leestijd
In de transitie naar een circulaire economie spelen ondernemers en ontwerpers een cruciale rol. Om hen de kennis en tools te geven om deze uitdaging aan te gaan, ontpopte Flanders DC zich als de Vlaamse CIRCO Hub. Wij spraken met trainer AnnaMariaCornelia De Gersem, die bedrijven en ontwerpers begeleidt om circulaire kansen te verkennen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
AnnaMariaCornelia De Gersem
Ik heb een achtergrond in systemisch design en ga steeds op zoek naar de connectie tussen mensen en systemen. Na posities aan academische instellingen zoals TU/Eindhoven, TU/Delft en Design Academy Eindhoven, kreeg ik de kans om bij een Belgisch textielbedrijf circulariteit in zijn totaliteit te begrijpen en te implementeren op industrieel niveau. Ik heb toen veel rondgereisd om uit te zoeken wat er stap voor stap in het ontwerp- en productieproces gebeurt en hoe je dat kan optimaliseren. Ik keek naar de lowhanging fruits bij productieafval (kleine acties met impact, red.) en ontwikkelde een overzicht van de systemen die aan elkaar gekoppeld zijn. Dat gaat om de noodzakelijke ontwerpsystemen, productie en mandaten, en nieuwe instrumenten zoals een digitaal productpaspoort en een circulair product met de juiste materiaalkeuze. Tijdens dat project merkte ik dat er nog veel werk aan was in deze en andere sectoren. Om mijn expertise te delen, startte ik daarom in 2024 mijn organisatie ‘Circle of Circularity’.
Het begint met de vraag: hebben we dit product nodig en zijn er al alternatieven op de markt die we kunnen aanpassen?
En hoe zorg je ervoor dat de grondstoffen zo lang mogelijk meegaan in de gehele economie, in plaats van deze aan het einde van hun levensduur te verbranden of op een vuilnisbelt te gooien. Dat betekent dat je je bewust bent van welke grondstoffen je gebruikt, wat ermee gebeurt in de keten, en hoe de ruwe materialen geconnecteerd zijn zodat je ze weer uit elkaar kan halen voor hergebruik. Van het idee tot het eindproduct, iedereen speelt een rol en heeft een verantwoordelijkheid. Ook de consument kan je mobiliseren om producten terug te brengen, zodat je ze kan hergebruiken of in laatste instantie kunt ontmantelen om de materialen te sorteren en recycleren.
Ik faciliteer workshops en trainingen waarin deelnemers de CIRCO-principes leren kennen en toepassen. Deze methodologie helpt hen om waardeverlies in hun huidige lineaire processen te identificeren, circulaire kansen te ontdekken en acties daaraan te koppelen.
De Tracks bestaan uit meerdere stappen. Tijdens de eerste sessie analyseren we de huidige keten en brengen we per stap het waardeverlies in kaart, qua tijd, geld en materiaal. Bijvoorbeeld: is er postproductie-afval dat wordt opgehaald tegen betaling? De tweede sessie gaat over de waardecreatie van producten en diensten, en de circulaire businessmodellen en designstrategieën die je daaraan kan koppelen.
We richten ons vooral op concrete acties die je op korte termijn kan realiseren.
De laatste sessie bereidt je voor op de implementatie van die circulaire producten, diensten en businessmodellen, door te kijken naar de technische en commerciële haalbaarheid ervan en de gevolgen voor het productieproces. We laten de deelnemers ook een pitch opstellen om hun CEO en/of manager te overtuigen van de voordelen van een circulaire en duurzame aanpak.
Ben je een textiel- en/of confectiebedrijf en wil je deelnemen aan de Track die start op 8 mei 2025? Lees er hier meer over.
Op 9 oktober 2025 vindt de volgende CIRCO Class plaats. Inschrijven kan hier.
Heb je interesse om CIRCO-trainer te worden? Vraag meer info via ines.depeuter@flandersdc.be of annamaria.degersem@flandersdc.be.
Cookies opgeslagen