Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
9 oktober 2017
3 minuten leestijd
RE-DO
Creatieve beroepen kunnen heel wat inspiratie halen uit de circulaire economie, hét model dat vandaag naar voor wordt geschoven als antwoord op het verspillende, lineaire consumptiepatroon. In het tweede deel gaan we dieper in op hergebruik en herbestemming, een van de strategieën om het circulaire model toe te passen in de ontwerppraktijk.
De dagen van het lineaire consumptiemodel, met ‘take’, ‘make’ en ‘waste’ als basisprincipes, zijn geteld. Vanuit alle kanten weerklinkt protest op deze onhoudbare productie- en levenswijze – en vanuit de creatieve sectoren weerklinken tal van duurzame alternatieven, geïnspireerd op de circulaire economie.
Deze vijfdelige artikelreeks neemt verschillende alternatieven onder de loep. ‘Slow design’ kwam in het eerste deel aan bod, en nu is het de beurt aan ‘hergebruik en herbestemming’. Staan nog op de agenda: innovatieve verdienmodellen, de ‘prosumer economy’ die het onderscheid tussen consument en producent doet vervagen en tot slot het omzeilen van de ‘middle man’ in de zogenaamde ‘platformeconomie’.
Het vervangen van een wegwerpproduct door een duurzaam product was een van de principes van ‘slow design’ die in de kijker stonden bij de start van deze reeks. Maar soms kan je nu eenmaal niet anders dan ‘single-use producten’ maken. Dat druist niet per se tegen de duurzaamheidsgedachte in, tenminste als je ervoor zorgt dat ze op een of andere manier een tweede leven krijgen.
Een product voorgoed afdanken blijkt vaak onnodig, aangezien er allerlei ingrepen bestaan om die grondstoffen die bloed, zweet en tranen hebben gekost een langer leven te geven. Denk aan hergebruik, herontwerp of upcycling. Hoewel dit zogenaamde ‘eco-efficiënte strategieën’ zijn, is het wel belangrijk om te beseffen dat ze het werkelijke probleem natuurlijk niet oplossen, namelijk: de toename in productie en consumptie.
Sleutelwoorden bij hergebruik en herbestemming zijn multi-use, upcycling, tijdelijke invulling, materialendatabank, veranderingsgericht.
Rope Rug uit oude scheepstouwen van Sep Verboom voor Papilio
HRVST recycleert jeansvezels
Rotor Deconstruction recupereert bouwmaterialen
Unieke papierwaren van RE-DO
Een nieuw leven voor kantoormeubilair dankzij Nnof
Onbetaalbaar met Emile en León Duyckdie van een oud bureau een nieuw maakten © Richard Duyck
Flagbag aan de slag met oude banners van Huis van Alijn
Bier met oudbakken brood van Brussels Beer Project
Showroom- en stockmodellen van Vitra krijgen tweede leven via Vitra Circle
Een nieuw leven voor hoteltextiel? Atelier Doek denkt erover na.
Enkele voorbeelden:
Met de Close The Loop-tool maken Flanders DC en Vlaanderen Circulair mode-ondernemers wegwijs in de basics van de circulaire werkwijze.
Cookies opgeslagen