Creatieve beroepen kunnen heel wat inspiratie halen uit de circulaire economie, hét model dat vandaag naar voor wordt geschoven als antwoord op het verspillende, lineaire consumptiepatroon. In het vierde deel gaan we dieper in op de platformeconomie, een van de strategieën om het circulaire model toe te passen in de ontwerppraktijk.

Het huidige, lineaire consumptie- en productiemodel heeft afgedaan. De steeds schaarser wordende grondstoffen, de opwarmende aarde en de immense afvalberg staren ons beschuldigend aan: het moet anders. En toch kunnen we een voorbeeld nemen aan het o zo problematische lineaire systeem. Dat is namelijk precies wat de circulaire economie doet – hét model dat als duurzaam alternatief naar voor geschoven wordt. Door te kijken naar de fouten uit het verleden (van geplande veroudering tot de wegwerpcultuur), doet het inspiratie op voor het heden én voor de toekomst.

Deze vijfdelige artikelreeks toont aan hoe de circulaire economie op haar beurt dienstdoet als inspiratiebron, namelijk voor de creatieve sectoren die slim gebruikmaken van 'slow design’, hergebruik, ‘customization’ en lokale, kleinschalige productiemethoden. In dit vijfde en laatste deel zetten we de platformeconomie in de spotlights.

Delen, verhuren, doorverkopen

De voorbije twintig jaar maakte onze economie een enorme evolutie door: van een traditioneel model waarin centrale, dominante marktleiders diensten aanboden aan een groep passieve consumenten, naar een model waarbij klanten elkaar onderling diensten aanbieden en de organisaties slechts het platform voorzien.

En dat is niet onlogisch. Zodra het economisch slechter begon te gaan, werd het immers aantrekkelijk voor consumenten om hun eigen spullen te valoriseren: de deeleconomie deed haar intrede. We stapten af van onze (kwalijke) gewoonte om spullen onmiddellijk weg te gooien en vroegen ons af: ‘wat kan ik doorverkopen, herstellen of verhuren?’ Via het internet kunnen we allemaal verkoper worden. Dus gaan we autodelen, verhuren we ons appartement en verkopen we versgemaakte maaltijden. Stuk voor stuk goede ideeën die een centje opbrengen, maar die tegelijk verspilling tegengaan. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Gearbooker is een deelplatform voor foto- film, audio-apparatuur
  • SpareSpace zorgt voor de (ver)huur van (foto)studio’s of andere ruimtes
  • Books in Belgium is een online platform waarop iedereen eenvoudig en veilig tweedehandsboeken kan kopen en verkopen
  • Peerby staat voor meer lenen, minder kopen

Die trend van de samenwerkende economie of de platformeconomie is vandaag niet meer uit onze samenleving weg te denken. Burgers en consumenten nemen steeds vaker het heft in eigen handen en zetten onderling transacties op. ‘Cutting the middle man’, zoals dat heet. Omdat de technologie het toelaat. 

Sleutelwoorden binnen dit topic zijn: deelplatform, sharing economy, zelfredzaam, valorisatie, peer-to-peer.


Nog meer inspiratie nodig? Check dan zeker de site van Vlaanderen Circulair voor meer cases. Modeontwerpers vinden een heleboel praktische tips op het Close The Loop-platform.

Circulair ondernemen in de modesector

Met de Close The Loop-tool maken Flanders DC en Vlaanderen Circulair mode-ondernemers wegwijs in de basics van de circulaire werkwijze.