Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
23 oktober 2017
3 minuten leestijd
Faber Makerspace
Creatieve beroepen kunnen heel wat inspiratie halen uit de circulaire economie, hét model dat vandaag naar voor wordt geschoven als antwoord op het verspillende, lineaire consumptiepatroon. In het vierde deel gaan we dieper in op productie en de ‘prosumer economy’, een van de strategieën om het circulaire model toe te passen in de ontwerppraktijk.
Er gaat de laatste tijd heel wat aandacht naar de circulaire economie – en terecht. Dit model biedt namelijk niet alleen een antwoord op de vraag naar meer duurzaamheid, maar het slaagt er ook in om dit antwoord economisch rendabel te maken. Concreet betekent dit: kostbare grondstoffen zo lang mogelijk laten circuleren of ‘in de loop’ houden, zonder de afvalberg te vergroten.
Het is met andere woorden niet langer zaak om te ‘consuminderen’, maar wel om anders te consumeren. Deze artikelreeks in vijf delen zet evenveel strategieën in de kijker; innovatieve oplossingen die ontleend zijn aan de circulaire economie en die perfect toepasbaar zijn in de creatieve industrie. Het topic van dit vierde deel, ‘the prosumer economy’, werd voorafgegaan door 'slow design', 'hergebruik en herontwerp’, nieuwe businessmodellen – en het wordt nog gevolgd door een analyse van de samenwerkende economie.
Consumenten zijn veel ondernemender geworden. Zo ondernemend zelfs, dat de lijn tussen consument en producent in de ‘prosumer economy’ heel erg dun geworden is. We gebruiken opnieuw onze handen (we gaan zelf naaien, we kweken onze eigen groenten of we volgen een avondopleiding fietsenmaker) en we waarderen deze vaardigheden bij een ander.
Zelfgemaakt is iets waar we – als tegenwicht voor de troep waarmee de massaconsumptie ons (vaak) opzadelt – veel waarde aan hechten. Handgemaakt betekent ook traag. Er wordt bijgevolg meer en meer geproduceerd op kleine schaal. Massa is ‘out’; lokaal en handmatig is ‘in’. En naast de revival van de oude ambachten, wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe maaktechnieken.
Deze afkeer van de massaproductie creëert ecologische winsten: overproductie wordt verleden tijd, en ‘makers’ kunnen zich concentreren op technieken die op hun beurt ook weer minder afval veroorzaken.
Enkele kernprincipes:
Sleutelwoorden bij de prosumer economy zijn: maker movement, maker space, prosumers, open source, DIY, ambachten, co-creatie, handmatig, lokale productie, kennisdeling.
Enkele voorbeelden:
Met de Close The Loop-tool maken Flanders DC en Vlaanderen Circulair mode-ondernemers wegwijs in de basics van de circulaire werkwijze.
Cookies opgeslagen