Co-workingruimtes schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. In dit artikel geven we een overzicht van een aantal interessante plekken die zeker voor ondernemers in de creatieve sector de moeite waard zijn. Het gaat van klassieke bureaus tot ateliers, waarbij de uitbouw van een community vaak een belangrijk aspect vormt.

De markt van co-workingruimtes explodeert in België. Volgens cijfers van UNIZO zijn er bijna een kwart meer freelancers in Vlaanderen op drie jaar tijd. In augustus 2018 waren er 157.697 freelancers actief in Vlaanderen en Brussel. Dat is 6,6% meer dan in augustus 2017. Voor Vlaanderen gaat het om een stijging van 22,7% op drie jaar tijd: van 103.767 freelancers in 2015 naar 127.277 in 2018. Dat er dus meer en meer nood is aan gedeelde werkruimtes, blijkt hieruit.

Bar d’Office is een groeiend co-workingnetwerk in Vlaanderen. Het Flanders DC-kantoor in Leuven behoort daar ook toe. Wil je bij ons komen werken? Hier vind je meer info. Of ben je op zoek naar een ruimte voor een vergadering of presentatie? Check hier de mogelijkheden.

Flanders DC

Flanders DC

Flanders DC

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!


Antwerpen: JJHouse, KOP en Stokers

Begin 2019 opende de creatieve hub JJHouse, een initiatief van Let’s Go Urban-bezielster Sihame El Kaouakibi en collega-ondernemer Doi Doi Erika Xuan Nguyen. De oude woning van kunstenaar Jacob Jordaens is nu een plek waar ideeën kunnen worden omgezet in projecten, events en samenwerkingen. Sihame wil op die manier een brug slaan tussen bedrijven en de nieuwe generatie in al haar diversiteit.

JJHouse

JJHouse

Ergens halverwege de Amerikalei bevindt zich het creatieve toevluchtsoord van KOP, dat onderdak biedt aan allerhande kunstenaars en ondernemers om hun artistieke ideeën om te zetten in creaties. Daarnaast organiseert KOP in haar artspace regelmatig tentoonstellingen en organiseert het één keer maand in samenwerking met Het Bos infosessies waarin de praktische en zakelijke aspecten van het kunstenaarschap uitgediept worden.

KOP

KOP

KOP

Stokers wordt omschreven als ‘een co-workingspace met vijf sterren’. Het werd vorig jaar opgericht door reclameman André Duval in het Groen Kwartier, waar hij een vervallen oude stookplaats een nieuwe bestemming gaf. Stokers richt zich voornamelijk naar scale-up-profielen aan de hand van drie formules en kan 120 personen ontvangen. Je kan er ook vergaderzalen huren en evenementen organiseren.

Stokers

Stokers


Brussel: Fosbury & Sons, Studio Citygate en Zaventem Ateliers

Fosbury & Sons heeft al een stek in Antwerpen (waar ook Flanders DC is gehuisvest), maar is sinds kort nu ook in Watermaal-Bosvoorde aanwezig. De oprichters kochten er een modernistisch kantoorgebouw, ontworpen door Constantin Brodzki. Het concept richt zich op alle types bedrijven, van kleine en middelgrote ondernemingen tot multinationals. Er worden ook evenementen en lezingen georganiseerd. Binnenkort opent Fosbury & Sons nog twee nieuwe locaties in Brussel.

Fosbury & Sons

Fosbury & Sons

Het afgelopen jaar is Studio CityGate de culturele, sociale en creatieve hotspot in Anderlecht geworden. Het gebouw van maar liefst 22.000 m2 is een plek dat allerlei functies huisvest: kunstenaarsateliers, sportfaciliteiten, artisanale productie-ateliers, kantoren, een hackerspace, een werkplaats voor muzikanten (Volta) en ruimte voor allerlei events.

Studio CityGate

Studio CityGate

Dichtbij Brussel is er sinds vorig jaar ook Zaventem Ateliers, opgericht door ontwerper Lionel Jadot. Het is een plek waar designers en kunstenaars worden verenigd. Dertig studio’s zijn geconnecteerd rond een grote hal, die kan gebruikt worden voor expo’s, presentaties en events. Onder meer BRUT, Ben Storms, Thomas Serruys, Stan Van Steendam en Dim Atelier hebben er hun atelier.

Zaventem Ateliers

Zaventem Ateliers

Ook zeker de moeite in Brussel zijn Werkplaats Walter (lees er meer over in dit artikel!), Tribes, La Vallée, Workero, Le Phare du Kanaal, Coworking Les Galeries, Bonjour, Transforma bxl, CoopOffice Carbon en Palazzo.


Gent: NUCLEO, Ampla House en Dokwerkers

NUCLEO is een organisatie die ruimtes biedt aan beeldende kunstenaars en kunstenaars uit andere disciplines zoals theatermakers of schrijvers, wanneer de faciliteiten zich hier specifiek toe lenen. Je komt in aanmerking wanneer je vanuit een artistieke visie werkt en je werk dus niet zuiver commercieel gericht is. Een aanvraag kan je via website doen.

NUCLEO

NUCLEO

NUCLEO

Ampla House op de Coupure Rechts is er voor ondernemers en professionals die op zoek zijn naar een ‘state of the art’-kantoorinfrastructuur in combinatie met gezelligheid en gastvrijheid, zoals Ampla zelf omschrijft. Het is dus niet enkel een plek om te komen werken, maar om geïnspireerd te worden, te leren, ideeën uit te wisselen en creatief te zijn.

Ampla House

Ampla House

Dokwerkers is een werkplek in Dok Noord met een creatieve mindset. Deze co-workingspace is een open ruimte waarin je kan werken, klanten ontvangt of andere ondernemers ontmoet. Je kan er alleen aansluiten of met je team van maximum vier personen. Dokwerkers biedt plaats aan 25 dokwerkers en bestaat uit een werkruimte, keuken, lounge en vergaderzaal.

Dokwerkers

Dokwerkers

Enkele andere plekken om te co-worken in Gent zijn Likebirds, Studio Massis en Watt Factory.


Leuven: Cas-co, De Hoorn en STELPLAATS

Cas-co aan de Vaartkom in Leuven biedt beeldende kunstenaars langdurige en kortlopende residenties en atelierruimtes. Er is ruimte voor vijftien ateliers en kunstenaars kunnen zich via een open call en selectie kandidaat stellen. Daarnaast biedt Cas-co ook repetitie- en creatieruimtes voor theatermakers en performers aan. Op die manier ondersteunt de organisatie work in progress van jonge kunstenaars en collectieven in teksttheater.

Cas-co

Cas-co

Meer dan tien jaar geleden besloten enkele Leuvense ondernemers de leegstaande brouwerij aan de Vaartkom om te bouwen tot een plek waar bedrijven en mensen elkaar inspireren en versterken. Vijf jaar later werd de nieuwe De Hoorn een hotspot voor ondernemers uit de creatieve en culturele sector, of je nu freelancer bent of de grote baas van een onderneming. Naast de grote kantoorruimtes van Boondoggle en BUUR zijn er ook werkplekken voor kleinere en jonge bedrijven. En er is ook een café!

De Hoorn

De Hoorn

STELPLAATS vult de oude stelplaatsen van De Lijn in Leuven tijdelijk in. Je vindt er onder andere een zeefdrukatelier, een polyvalente hal, een residentie- en presentatieplek voor beeldende kunstenaars, repetitieruimtes voor muzikanten en een hout- en metaalbewerkingsatelier. Het platform wil jonge kunstenaars fysiek de ruimte bieden om te experimenteren en hen mentaal de vrijheid te geven om ideeën uit te werken.

STELPLAATS

STELPLAATS

In Leuven zijn er onder andere ook nog Batiment A (lees er meer over in dit artikel!), Artkom, STADHUISStudio Bodart en Flanders DC.