Co-workingruimtes schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. In dit artikel geven we een overzicht van een aantal interessante plekken die zeker voor ondernemers in de creatieve sector de moeite waard zijn. Het gaat van klassieke bureaus tot ateliers, waarbij de uitbouw van een community vaak een belangrijk aspect vormt.

De markt van co-workingruimtes explodeert in België. Volgens cijfers van UNIZO zijn er bijna een kwart meer freelancers in Vlaanderen op drie jaar tijd. In september 2019 waren er 165.655 freelancers actief in Vlaanderen en Brussel. Dat is 6,3% meer dan één jaar eerder. Voor Vlaanderen gaat het om een stijging van 23,9% op drie jaar tijd: van 109.539 freelancers in 2016 naar 135.710 in 2019. Dat er dus meer en meer nood is aan gedeelde werkruimtes, blijkt hieruit.

Bar d’Office is een groeiend co-workingnetwerk in Vlaanderen. Het Flanders DC-kantoor in Leuven behoort daar ook toe. Of ben je op zoek naar een ruimte voor een vergadering of presentatie? Check hier de mogelijkheden.

Flanders DC

Flanders DC

Flanders DC

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!


Antwerpen: KOP en Stokers

Ergens halverwege de Amerikalei bevindt zich het creatieve toevluchtsoord van KOP, dat onderdak biedt aan allerhande kunstenaars en ondernemers om hun artistieke ideeën om te zetten in creaties. Daarnaast organiseert KOP in haar artspace regelmatig tentoonstellingen en organiseert het één keer maand in samenwerking met Het Bos infosessies waarin de praktische en zakelijke aspecten van het kunstenaarschap uitgediept worden.

KOP

KOP

KOP

Stokers wordt omschreven als ‘een co-workingspace met vijf sterren’. Het werd vorig jaar opgericht door reclameman André Duval in het Groen Kwartier, waar hij een vervallen oude stookplaats een nieuwe bestemming gaf. Stokers richt zich voornamelijk naar scale-up-profielen aan de hand van drie formules en kan 120 personen ontvangen. Je kan er ook vergaderzalen huren en evenementen organiseren.

Stokers

Stokers


Brussel: Fosbury & Sons, Studio Citygate en Zaventem Ateliers

Fosbury & Sons heeft al even een stek in Antwerpen, maar is sinds kort ook in Watermaal-Bosvoorde, Groot-Bijgaarden en Brussel-Noord aanwezig. In Watermaal-Bosvoorde kochten de oprichters een modernistisch kantoorgebouw, ontworpen door Constantin Brodzki. Het concept richt zich op alle types bedrijven, van kleine en middelgrote ondernemingen tot multinationals. Er worden ook evenementen en lezingen georganiseerd. 

Fosbury & Sons

Fosbury & Sons

Het afgelopen jaar is Studio CityGate de culturele, sociale en creatieve hotspot in Anderlecht geworden. Het gebouw van maar liefst 22.000 m2 is een plek dat allerlei functies huisvest: kunstenaarsateliers, sportfaciliteiten, artisanale productie-ateliers, kantoren, een hackerspace, een werkplaats voor muzikanten en ruimte voor allerlei events.

Studio CityGate

Studio CityGate

Dichtbij Brussel is er sinds vorig jaar ook Zaventem Ateliers, opgericht door ontwerper Lionel Jadot. Het is een plek waar designers en kunstenaars worden verenigd. Dertig studio’s zijn geconnecteerd rond een grote hal, die kan gebruikt worden voor expo’s, presentaties en events. Onder meer Brut, Ben Storms, Thomas Serruys, Stan Van Steendam en Dim Atelier hebben er hun atelier.

Zaventem Ateliers

Zaventem Ateliers


Gent: NUCLEO, Ampla House en Dokwerkers

NUCLEO is een organisatie die ruimtes biedt aan beeldende kunstenaars en kunstenaars uit andere disciplines zoals theatermakers of schrijvers, wanneer de faciliteiten zich hier specifiek toe lenen. Je komt in aanmerking wanneer je vanuit een artistieke visie werkt en je werk dus niet zuiver commercieel gericht is. Een aanvraag kan je via website doen.

NUCLEO

NUCLEO

NUCLEO

Ampla House op de Coupure Rechts is er voor ondernemers en professionals die op zoek zijn naar een ‘state of the art’-kantoorinfrastructuur in combinatie met gezelligheid en gastvrijheid, zoals Ampla zelf omschrijft. Het is dus niet enkel een plek om te komen werken, maar om geïnspireerd te worden, te leren, ideeën uit te wisselen en creatief te zijn.

Ampla House

Ampla House

Dokwerkers is een werkplek in Dok Noord met een creatieve mindset. Deze co-workingspace is een open ruimte waarin je kan werken, klanten ontvangt of andere ondernemers ontmoet. Je kan er alleen aansluiten of met je team van maximum vier personen. Dokwerkers biedt plaats aan 25 dokwerkers en bestaat uit een werkruimte, keuken, lounge en vergaderzaal.

Dokwerkers

Dokwerkers

Enkele andere plekken om te co-worken in Gent zijn Likebirds, Studio MassisWatt Factory, The Hive en The Manufactory


Hasselt: De Serre en MIA-H

In de Dokter Willemsstraat in Hasselt waait een creatieve wind, bekend onder de naam De Serre. De Serre biedt met 'De Werkplek' een werkruimte en een atelier voor ondernemers en kunstenaars. Naast de co-workingruimtes is er een repetitiekot waar beginnende muzikanten kunnen repeteren. Verder worden er ook wekelijks marktjes georganiseerd waar kunstenaars hun creaties kunnen verkopen. Ook expo’s, workshops en afterworks staan regelmatig op het programma. De Serre is een tijdelijk initiatief van Jeugd Hasselt, maar er wordt volop gewerkt aan een langer contract met Stad Hasselt.

De Serre

De Serre

Andere co-workingspaces waar je in Hasselt terecht kan, zijn Vonk en Huis Vanstraelen.


Kortrijk: Hangar K en Cockpit 145

Co-workingspace Hangar K in Kortrijk is een ideale omgeving om grensverleggend te werken en te leren van je collega’s binnen de community. Hangar K bestaat uit drie pijlers: inspiratie, ideation en co-creatie. Ook kan je een programma kiezen om zo begeleid te worden door experten en er resultaatgericht gewerkt kan worden. Verder worden er regelmatig workshops georganiseerd.

Hangar K

Hangar K

'If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together' is het motto van de coworkingspot Cockpit 145 in Kortrijk. Cockpit 145 focust op bedrijven in de B2B-sector. In tegenstelling tot andere ruimtes richt deze co-workingspace zich niet alleen tot starters, maar vooral tot bedrijven die een langdurige samenwerking beogen, zonder gebonden te zijn aan een klassiek huurcontract. Kruisbestuiving wordt gestimuleerd door de co-workers aan elkaar voor te stellen tijdens informele netwerkmomenten.

Cockpit 145

Cockpit 145


Leuven: Cas-co, De Hoorn en Labora

Cas-co aan de Vaartkom in Leuven biedt beeldende kunstenaars langdurige en kortlopende residenties en atelierruimtes. Er is ruimte voor vijftien ateliers en kunstenaars kunnen zich via een open call en selectie kandidaat stellen. Daarnaast biedt Cas-co ook repetitie- en creatieruimtes voor theatermakers en performers aan. Op die manier ondersteunt de organisatie work in progress van jonge kunstenaars en collectieven in teksttheater.

Cas-co

Cas-co

Meer dan tien jaar geleden besloten enkele Leuvense ondernemers de leegstaande brouwerij aan de Vaartkom om te bouwen tot een plek waar bedrijven en mensen elkaar inspireren en versterken. Vijf jaar later werd de nieuwe De Hoorn een hotspot voor ondernemers uit de creatieve en culturele sector, of je nu freelancer bent of de grote baas van een onderneming. Naast de grote kantoorruimtes van Boondoggle en BUUR zijn er ook werkplekken voor kleinere en jonge bedrijven. En er is ook een café!

De Hoorn

De Hoorn

Labora is een werk-, maak- en denkplek in Abdij Keizersberg in Leuven, waar nog steeds monniken leven. Er zijn werkruimtes beschikbaar voor verenigingen, organisaties, bedrijven en freelancers. De serene rust in de abdij zorgt voor een omgeving waar je al je werk de baas kan. Er zijn vaste werkplekken, maar je kan ook terecht aan gedeelde tafels.

Labora

Labora

In Leuven zijn er onder andere ook nog Batiment A (lees er meer over in dit artikel!), STADHUISStudio Bodart, STELPLAATS, OPEK en Flanders DC.


Wallonië: Daft

Daft Studios, verscholen in de bossen van Malmedy, verhuurt een professionele muziekstudio voor opnames, writers camps, repetities, demo-opnames, mix- en preproductiesessies. Daft, dat omschreven wordt als een hybride plek waar kunstenaars, boeddhisten, ondernemers en toeristen elkaar ontmoeten, werd in 2016 opgericht door Stijn Verdonckt en Tine Blondeel. Bedrijven kunnen er ook ruimtes huren om seminaries te organiseren (Daft Seminars), in een heel inspirerende omgeving midden in het groen. Accommodatie en catering is voorzien in het aanpalende Daft Hotel.

Daft

Daft Studios