Ben je op zoek naar een leuke plek om te werken, samen met gelijkgestemde zielen? Coworkingspaces winnen opnieuw aan terrein, nu corona wat verder van ons af ligt. In dit artikel geven we een overzicht van een aantal interessante plekken voor creatieve ondernemers, van klassieke bureaus tot inspirerende ateliers. 

Toen de coronacrisis uitbrak, schoot de markt van coworkingspaces in België, die tot dan aan een serieuze opmars bezig was, plots naar een diep dal. Nu corona wat verder achter ons ligt, zoeken bedrijven manieren om werknemers tevreden te houden op vlak van flexibel werken. Naast het werken van thuis of kantoor is er nog een derde mogelijkheid die aan belang wint. In een artikel in De Tijd van juli 2022 lezen we dat steeds meer bedrijven op zoek gaan naar zogenaamde hubs. Een hub is een plek die de werkgever ter beschikking stelt op minder dan 30 minuten pendelen van thuis. Heel wat van die bedrijven doen daarvoor beroep op coworkingspaces.


Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!


Antwerpen: Morpho, The Co.lab en Stokers

Morpho zet in op artistieke ontwikkeling door ruimte te creëren voor kunstenaars en creatieve ondernemers in Antwerpen. De organisatie voorziet enerzijds ateliers aan 200 creatievelingen op 15 locaties en anderzijds biedt het (inter)nationale residenties aan. Morpho organiseert ook bezoekersprogramma's voor curatoren en open studio’s voor het grote publiek.

Morpho

Morpho

The Co.lab is een coworkingspace voor creatieve ondernemers in Mechelen. De oprichters focussen in hun werking vooral op kruisbestuiving, kennisdeling en netwerking. Zo worden regelmatig workshops en masterclasses georganiseerd. Het duurzame modemerk HNST heeft er onder meer haar stekje.

The Co.lab

The Co.lab

Stokers wordt omschreven als ‘een coworkingspace met vijf sterren’. Het werd opgericht door reclameman André Duval in het Antwerpse Groen Kwartier, waar hij een vervallen oude stookplaats een nieuwe bestemming gaf. Stokers richt zich voornamelijk naar scale-up-profielen aan de hand van drie formules en kan 175 personen ontvangen. Je kan er ook vergaderzalen huren en evenementen organiseren.

Stokers

Stokers

Andere toffe coworkingspaces in Antwerpen en omstreken zijn De Winkelhaak, Friday Cowork, De Koekenfabriek, Humgy, Atelier DOPToko, BLWRK, LodgeHouse of Famm, Brain Embassy, The Other SpaceOnder Stroom en De Kwekerij.


Brussel: Silversquare, Firma en Studio Citygate

Silversquare is een nieuw coworkingplatform met locaties in Antwerpen, Luik, Zaventem en ook Brussel, waar er zeven vestigingen zijn. Ontwerpers en kunstenaars worden uitgenodigd om de ruimtes mee vorm te geven. Zo nam Maniera de locatie aan het centraal station onderhanden en ontwierp KRJST Studio de ruimte aan Bailli.

Silversquare

Silversquare

Firma heeft een locaties, eentje op de Schaarbeeklei in Vilvoorde en eentje in de Locquenghienstraat in Brussel. Oprichter Anne van Baroness O. zorgde voor een strakke inrichting die rust uitstraalt. Je kan er een bureau huren, maar ook een kantoorruimte. Beide locaties kunnen ook gebruikt worden voor het organiseren van events.

Firma

Firma

Studio CityGate is de culturele, sociale en creatieve hotspot in Anderlecht. Het gigantische gebouw huisvest allerlei functies huisvest: kunstenaarsateliers, sportfaciliteiten, artisanale productie-ateliers, kantoren, een hackerspace, een werkplaats voor muzikanten en ruimte voor allerlei events.

Studio CityGate

Studio CityGate


Limburg: De Serre, C-mine Crib

In het hartje van Hasselt vind je De Serre, een creatieve broeikas met tal van functies, waaronder werkplekken voor doeners en denkers, jonge ondernemers en studenten. Je kan er terecht als vaste werkplekker of als gastwerker. Daarnaast is er ook een exporuimte, audio-atelier, zeefdrukatelier en een evenementenruimte.

De Serre

De Serre

C-mine Crib, gelegen op de historische mijnsite van Winterslag in Genk, is een plek voor jonge ondernemingen en start-ups. Je vindt er heel wat bedrijven actief in nieuwe media, design, marketing en digital development. Hier wordt geen steenkool meer ontgonnen, maar creativiteit en ondernemingsdrang.

C-mine Crib

C-mine Crib

Andere plekken waar je in Limburg terecht kan, zijn Jul, Corda Campus, Greenville, Dumont 31, Parc 51 en Huis Vanstraelen


Gent: Bur'eau, Ampla House en Dokwerkers

Aan de Gentse dokken vind je Bur'eau, een plek waar ondernemers in alle comfort en rust kunnen werken. Het gebouw is opgezet vanuit de idee van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo heeft het gebouw een minimale milieu-impact en zet het in op duurzaam ondernemen. Daarvoor ontving Bur'eau trouwens een certificaat van de Vlaamse overheid.

Ampla House op de Coupure Rechts in Gent is er voor ondernemers en professionals die op zoek zijn naar een ‘state of the art’-kantoorinfrastructuur in combinatie met gezelligheid en gastvrijheid, zoals Ampla zelf omschrijft. Het is dus niet enkel een plek om te komen werken, maar om geïnspireerd te worden, te leren, ideeën uit te wisselen en creatief te zijn.

Ampla House

Ampla House

Dokwerkers is een werkplek in Dok Noord in Gent. Deze coworkingspace is een open ruimte waarin je kan werken, klanten ontvangt of andere ondernemers ontmoet. Je kan er alleen aansluiten of met je team van maximum vier personen. Dokwerkers biedt plaats aan 25 dokwerkers en bestaat uit een werkruimte, keuken, lounge en vergaderzaal.

Dokwerkers

Dokwerkers

Enkele andere locaties in Gent zijn Likebirds, Studio Massis, Office Arena, KohezieWatt Factory en The Hive


Vlaams-Brabant: Zaventem Ateliers, Cas-co en De Hoorn

Zaventem Ateliers werd een aantal jaren geleden opgericht door ontwerper Lionel Jadot. Het is een plek waar designers en kunstenaars worden verenigd. Dertig studio’s zijn geconnecteerd rond een grote hal, die kan gebruikt worden voor expo’s, presentaties en events. Onder meer Brut, Stan Van Steendam en Dim Atelier hebben er hun atelier.

Zaventem Ateliers

Zaventem Ateliers

Cas-co is een organisatie die verschillende soorten ruimtes aanbiedt voor kunstenaars en creatieven in Leuven. In 2021 werden twee extra plekken gecreëerd. Momenteel zijn er zeven locaties: Studio Vaartstraat, Studio Annext, N+1, 30CC-residentie, M-residentie, Maakleerplek en Off the, Grid.

Studio Bram Kerkhofs, Cas-co

Studio Bram Kerkhofs, Cas-co

Meer dan vijf jaar geleden werd De Hoorn opgericht door enkele Leuvense ondernemers in de leegstaande brouwerij aan de Vaartkom in Leuven. De Hoorn is een plek voor ondernemers uit de creatieve sector. Naast een aantal grote kantoorruimtes zijn er ook werkplekken voor kleinere en jonge bedrijven. En er is ook een café!

De Hoorn

De Hoorn

In Leuven zijn er onder andere ook nog StadhuisStelplaats en OPEK.


West-Vlaanderen: Hangar K, Cockpit 145 en Blackboxx

Coworkingspace Hangar K in Kortrijk is een ideale omgeving om te werken en te leren van je collega’s. Hangar K richt zich op drie pijlers: inspiratie, idee en co-creatie. Je kan een programma kiezen om begeleid te worden door experten. Verder worden er regelmatig workshops georganiseerd.

Hangar K

Hangar K

Cockpit 145 focust op bedrijven in de B2B-sector. Deze coworkingspace richt zich vooral tot bedrijven die een langdurige samenwerking beogen, zonder gebonden te zijn aan een klassiek huurcontract. Kruisbestuiving wordt gestimuleerd door de coworkers aan elkaar voor te stellen tijdens informele netwerkmomenten.

Cockpit 145

Cockpit 145

Blackboxx bevindt zich in Brugge en werd opgericht door creatieve ondernemers Kurt De Vlieghere en David van Gessel. Beide runnen daarnaast het bedrijf Skinn, dat zich specialiseert in branding. In Blackboxx vonden ze het perfecte pand om hun inspiratie uit New York, Berlijn en Londen om te zetten in realiteit.

Blackboxx

Blackboxx