De vierde editie van de Contemporary Design Market, een organisatie van Flanders DC, Brussels Design September en Wallonie Design, vindt plaats op 24 en 25 september in Tour & Taxis in Brussel. Ook dit jaar werkt het presentatie- en verkoopmoment samen met het internationaal designplatform Adorno, met als resultaat Out of the box, een collectie van tien unieke designwerken, geselecteerd door curator Elien Haentjens voor Adorno.

Internationaal platform Adorno presenteert Out of the Box, een Belgische designcollectie gecureerd door Elien Haentjens, die individuele expressie en diversiteit in design exploreert. Met zowel werk van gevestigde als opkomende ontwerpers, visualiseert deze selectie de diversiteit in ons land. Met een veelvoud aan materialen, technieken en vormentalen illustreert de collectie de breedte en de rijkdom binnen de hedendaagse Belgische designscene. Voorbij klassieke vormentalen, terwijl schijnbaar banale materialen getransformeerd worden binnen een high-end context en betekenisvolle verhalen erin verweven worden om een emotionele laag toe te voegen.  

De Out of the Box-producten zijn te koop op Contemporary Design Market en digitaal via het Adorno platform.

Out of the Box, Gare Maritime, Tour & Taxis

Out of the Box, Gare Maritime, Tour & Taxis © formundrausch | Adorno

1. Bram Kerkhofs

Grid Lamp, Bram Kerkhofs

Grid Lamp, Bram Kerkhofs

Grid Lamp is een verlichtingsarmatuur die bestaat uit parallel in elkaar grijpende lamellen die haaks op elkaar staan. De onderlinge samenstelling van de lamellen en hun individuele vorm genereren verschillende objecten. Het concept verwijst naar de klassieke lichtverstrooiende lamellen maar dan omgevormd tot verschillende vrijstaande vormen voor wand en plafond.

2. Carl Hultin (Cash)

White Chair, Carl Hultin (Cash)

White Chair, Carl Hultin (Cash)

White Chair wordt voorgesteld als een sculptuur, een aanzet tot nieuwe vormen, een metafoor tussen Afrika en Europa die refereert naar de bi-culturele oorsprong van de ontwerper. De ontwerper onderzoekt hoe een afvalproduct tot succesverhaal kan transformeren. Textuur, resonantie en nevenschikking zijn de richtlijnen voor deze creatie.

3. Elisabeth Baeza

Soliflore, Elisabeth Baeza

Soliflore, Elisabeth Baeza

Soliflore baseert zijn eigenheid op een esthetische fictie waarin het imaginaire en het ideale een ​​relatief functioneel kunstwerk suggereren. Een mix van vakmanschap en digitale technologie, deze omkeerbare soliflore is uitgerust met een Altuglas-schijf waarin een bloem kan worden geplaatst, terwijl de blik van de kijker wordt afgeleid zonder enige controverse.

4. Fractall

Disrupt table, Fractall, Arne De Smet

Disrupt table, Fractall, Arne De Smet

De vormen van de Disrupt-tafels zijn geïnspireerd op de gekartelde randen gevormd door aardscheuren. Door middel van onregelmatige patronen oogt het object natuurlijk, alsof het niet via een industrieel proces is ontstaan. Dit conceptuele idee is doorgevoerd in de vorm van de benen, die eruit zien alsof ze uit elkaar zijn gescheurd nadat ze ooit één geheel vormden.

5. Pieter Bostoen & Gilles Mayk Navangi

Kraanvogel, Pieter Bostoen & Gilles Mayk Navangi

Kraanvogel, Pieter Bostoen & Gilles Mayk Navangi

Voor deze samenwerking hebben Pieter Bostoen en Gilles Mayk Navangi diep gegraven in hun interesses, motivaties en wereldbeelden om tot een project te komen dat representatief is voor hun respectievelijke identiteiten. Vanaf dat moment ontstond het idee om objecten te maken die de fauna en flora eren. Het resultaat zijn keramische vaten die bedreigde dieren symboliseren. Deze objecten zijn potten, totems, meditatieve sculpturen, die pleiten voor contemplatie en welwillendheid jegens het dierenrijk.

6. Lou Van ‘t Riet

Triptych Montréal, Lou Van ‘t Riet

Triptych Montréal, Lou Van ‘t Riet

Triptych Montréal zal elke keer dat het wordt geactiveerd verschillende visuele composities creëren. Door een zijde te openen of te sluiten, kiest de kijker zijn variant in de geometrische en visuele configuratie. Het kan gesloten zijn, geheel of gedeeltelijk geopend, het is een uitnodiging tot contemplatie.

7. Nicolas Erauw

TA-010, Nicolas Erauw

TA-010, Nicolas Erauw

Dit sculpturale stuk combineert glasblazen en verloren was gieten, wat resulteert in een unieke bijzettafel met een lamp. Het wasdompelen wordt gedaan met een zelfgemaakte machine op basis van de oude techniek van het dompelen van kaarsen, en is gemaakt om vormen en vormen te verkennen via een nieuw medium. Door de machine te combineren met de verloren was-giettechniek ontstaat er elke keer een uniek stuk.

8. Noro Khachatryan

Post, Noro Khachatryan

Post, Noro Khachatryan

Post is een reeks van minimalistische archetypen, samengesteld uit twee elementen, gebeeldhouwd in witte onyx. De objecten kunnen ondersteboven worden geplaatst en gebruikt worden als bijzettafel of sokkel. Noro's praktijk varieert van sculpturale objecten tot architectonisch ontwerpen, elementen voor openbare en residentiële ruimtes, waarbij traditioneel vakmanschap wordt gecombineerd met analytische gebaren en natuurlijke materialen.

9. Studio Part

System P5 - Bar, Studio Part

System P5 - Bar, Studio Part

Deze nieuwe meubelcollectie combineert creatief handwerk met technologie op industriële schaal. Met behulp van metaalwerk op zijn best, verbindt een enkele bout het gevouwen plaatwerk. Omdat de bout breder is dan zijn stalen ontvanger, krijgen we een zeldzaam en mooi inzicht in hoe deze verbinding werkt. De constructie wordt het esthetische.

10. Thibeau Scarcériaux

C.1[bpg], Thibeau Scarcériaux

C.1[bpg], Thibeau Scarcériaux

c.1 [bpg] is een glazen fauteuil die is geconstrueerd zonder zichtbare verbindingen. De glazen stoel is een voorbeeld van een fascinatie voor immaterialiteit en structurele integriteit. Uitsluitend gevormd uit vlakken van helder kogelvrij glas, lijkt de vaste toestand van de stoel op te lossen. Bijna onzichtbaar hangen deze glasplaten in de lucht, zonder tastbare ondersteuning maar met kleine details en een enorm verhaal erachter [oorlog].

"Contemporary Design Market wil ons begrip van design in vraag stellen en de Belgische designscene inclusiever maken. Ik nam dit nieuwe pad van CDM als uitgangspunt, maar besloot het open te breken, kijkend naar mensen die op alle mogelijke manieren buiten de lijntjes kleuren." 

Elien Haentjens,

curator Out of the Box

Out of the Box, Gare Maritime, Tour & Taxis

Out of the Box, Gare Maritime, Tour & Taxis © formundrausch, Adorno