Op de 2018 Shanghai World Creative Economy Summit werd officieel de samenwerking tussen het internationale Districts of Creativity Netwerk (DC Netwerk) en het Chinese Creative Economic Cooperation Committee (CECC)  bekrachtigd. CECC wordt hiermee de nieuwe vertegenwoordiger van Shanghai in het netwerk. De organisatie verenigt steden die inzetten op creativiteit en creatieve industrie in de regio Shanghai. Het internationale DC Netwerk werd opgestart door Flanders DC en verbindt creatieve regio's wereldwijd.

2018 Shanghai World Creative Economy Summit

Artinno Town, Hangzhou

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

De ambities en inspanningen van steden zoals Shanghai en Hangzhou om hun creatieve economie te ontwikkelen zijn indrukwekkend. In Hangzhou, de bakermat van tech-entrepeneur Jack Ma (Alibaba), zorgde de creatieve sector in 2017 voor een toegevoegde waarde van 304 miljard RMB (ca. 38,7 miljard euro), goed voor voor 24% van de totale economische output van de stad. Naast digitale economie is het de tweede belangrijkste pijler waar de stap inzet. De stad telt zes creatieve clusters en focust in het bijzonder op digital content, film en tv, animatie en gaming, design en podiumkunsten. Tegen 2020 wil Hangzhou het aantal creatieve clusters naar vijftien optrekken.

2018 Shanghai World Creative Economy Summit

2018 Shanghai World Creative Economy Summit

Eén van de clusters die we bezoeken is Artinno Town, een incubator en creatieve hub van 3,5 km2 met intussen 1800 bedrijven. Vlakbij bevindt zich de China Academy of Art, China’s bekendste kunstuniversiteit. De stad telt daarnaast ook een muziekconservatorium, tal van musea en is jaarlijks gastheer van verschillende grote sectorconferenties, zoals het China International Cartoon & Animation festival of de Design Intelligence Awards.

2018 Shanghai World Creative Economy Summit

Rondetafel met beleidsmakers in Hangzhou

Een van de sprekers op de Shanghai World Creative Economy Summit is Anner Tiete van Antwerps experience designbureau Beyond.io. Toen CECC op uitnodiging van Flanders DC aanwezig was op SuperNova in Antwerpen legde hij contact met de organisatie. Ik vraag hem of de steile opmars van 'made in China' naar 'created in China' hem geen zorgen baart: “Enerzijds wel als je kijkt naar de schaal waarop de overheid zijn beleid rond creatieve industrie hier uitrolt en hoe gretig Chinese creatieve ondernemers willen bijleren over hoe wij de zaken aanpakken, maar anderzijds ook niet: ik denk dat onze creativiteit en capaciteit om out-of-the-box oplossingen te bedenken nog steeds heel hard in ons voordeel werkt.” Naast het zoeken naar potentiële klanten, is hij er ook op verkenning naar mogelijke partners om mee samen te werken. “Het is daarnaast ook een interessante gelegenheid om bij te leren over culturele verschillen en ook over hoe hier aan zaken wordt gedaan."
2018 Shanghai World Creative Economy Summit

2018 Shanghai World Creative Economy Summit

De eerstvolgende activiteit binnen het DC Netwerk is een inspiratietrip (21-23 mei 2019) naar Baden-Württemberg (Duitsland) rond creativiteit en stadsontwikkeling, georganiseerd door onze Duitse partner in het netwerk. Elk lid is er aanwezig met een delegatie van ondernemers en andere stakeholders. Ben je geïnteresseerd om op de hoogte te blijven, contacteer dan Carlo Vuijlsteke (carlo.vuijlsteke@flandersdc.be).