Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
26 september 2017
3 minuten leestijd
Ambachtelijke beroepen zoals schrijnwerker, juwelier, fietsenmaker, pottenbakker, bloemist, glazenier, textielontwerper of andere zijn opnieuw populair bij een jongere generatie. Een ambacht technisch beheersen leidt tot duurzame, originele, exclusieve, hoogwaardig afgewerkte of handgemaakte objecten. Maar voor de Henry van de Velde Design-led Crafts Award 2017 werd de lat nog hoger gelegd: er werd gezocht naar een uniek of in kleine serie vervaardigd object met een buitengewone vormgeving, gecombineerd met excellent vakmanschap én innovatief materiaalgebruik. Faut le faire. Deze drie deden het zomaar, zonder verpinken.
Dat er een plusteken staat in de naam van deze collectie van drie kommen is niet meer dan logisch. De twee A’s verwijzen naar keramist Ann Van Hoey en naar Den Ateljee, een maatwerkplaats voor mensen met een beperking. Van Hoey ontwierp een object dat in kleine serie, en vooral op het eigen tempo van elke werknemer gemaakt kon worden in aangepaste, manueel bediende jigger jolley-machine die in de werkplaats staat. Een arbeider vult een mal op met klei, en draait vervolgens met een matrijs in de kom rond zodat overtollige klei weggenomen wordt en de binnenkant uniform en glad is. Daarna wordt de binnenkant geglazuurd. Ann Van Hoey klopte aan bij 3D-tekenaar Peter Donders en met die tekeningen gingen ze naar 3D-printingbedrijf Materialise. Materialise maakte een prototype in harde kunststof van de 3D tekening. Dat prototype was de basis om een ‘zacht’ model in siliconen op te maken, dat dan kan gebruikt om naadloze plaasteren mallen te maken die passen in de bestaande machines van Den Ateljee. Designlabel Serax tenslotte verdeelt de unieke kommen. Handgemaakt, professioneel én sociaal, dus.
Bekijk hier ook het filmpje dat werd gemaakt naar aanleiding van de expo Hands on Design, waaraan Ann Van Hoey deelnam met deze schalen.
Een collectie gebreide lampen, dat is Monsieur Tricot. Of beter: een collectie gebreide hoezen over doorzichtige polycarbonaat lampions. De hoezen zijn met de hand gebreid door Ilia Sigi Eckhardt. Letterlijk: hij gebruikt zijn vingers en, gek genoeg, een haakpen. Ilia groeide op in het Antwerpse brei-atelier van zijn moeder Hilde Frunt (prototypeleverancier voor het tricot van Raf Simons, Ann Demeulemeester en Dries Van Noten) en kent dus de … euh… knopen van het vak. Opmerkelijk is dat er ook een outdoorversie van de gebreide lampen bestaat, met zeiltouw en met speciale kabels en aansluitingen. Er bestaat een versie in wit en zwart. Dat Ilia over alles nagedacht heeft, is duidelijk: op zijn website krijg je een uitgebreide handleiding die uitlegt hoe de hoes verwijderd kan worden om te poetsen of lampen te vervangen. En ja hoor, een inbussleuteltje nr. 5 volstaat. Je hoeft er de breinaalden niet voor boven te halen.
Een tafellaken gemaakt van een reeënhuid, dat was het beeld dat de Limburgse ontwerper Lore Langendries voor ogen had. Ze klopte aan bij linnenfabrikant Verilin uit Heule die samen met haar op zoek gingen naar de perfecte uitwerking van dat beeld. De oplossing werd gevonden in een jacquard weefsel van de fijnste kwaliteit: het linnen wordt niet eerst geweven en dan bedrukt, maar de foto wordt meteen in de stof verwerkt. Dat is opmerkelijk want de basis van het ontwerp van dit tafellaken ligt dus niet in een klassiek textielontwerp maar in een digitale foto waarvan de pixels omgezet zijn in een weefprogramma. De keuze van de bindingen, het basismateriaal en de configuratie van het weefgetouw was cruciaal om de foto zo gedetailleerd mogelijk te vertalen. De haren die zichtbaar zijn op de servetten zijn niet die van een zachte reerug zoals op het laken, maar toont weerborstels van opstaande haren. Net zo proper, die afgeveegde mond dus.
De laureaten uit de zes categorieën vormen samen de Henry van de Velde Design Solution Awards, die worden uitgereikt op 30 januari in BOZAR in Brussel. Vanaf 6 november kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete project. De nominatie met de de meeste stemmen zal tijdens de uitreiking de Public Award in ontvangst mogen nemen.
De andere categoriëen waarbinnen we telkens de drie nominaties in ons online magazine brengen, zijn: Communication, Ecodesign, Efficiency, Everyday Life en Healthcare. Alle informatie over de Henry van de Velde Awards vind je op de website.
Cookies opgeslagen