Wij vroegen aan een aantal creatieve ondernemers hoe zij het afgelopen jaar hebben beleefd en waar ze naar uitkijken in 2019. In het eerste deel laten we modeontwerper Christian Wijnants, Kato Maes van productiehuis Panenka, goochelaar en presentator Kobe Van Herwegen en cartoonist Christina De Witte (Chrostin) aan het woord.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Ontwerper Christian Wijnants scheert al bijna twintig jaar hoge toppen in de modesector. Hij opende in 2015 een flagship store in Antwerpen en bracht dit jaar een eerste schoenencollectie uit.

Kato Maes leidt samen met Tom Lenaerts het productiehuis Panenka, dat tv-programma’s realiseert sinds 2014. Momenteel is de fictiereeks Over water op één te zien.

Kobe Van Herwegen is acteur, goochelaar en presentator. Naast zijn werk voor VRT en diversie productiehuizen realiseert hij theatershows, expo's en boeken over de geschiedenis van de Belgische goochelkunst.

Christina De Witte is cartoonist onder de naam Chrostin. Ze illustreert wekelijks in Flair, heeft meer dan 60.000 volgers op Instagram en bracht afgelopen jaar een boek uit.

1. Welke gebeurtenis van het afgelopen jaar heeft een grote invloed gehad op je werk?

Wijnants: Mijn reis naar Japan in april tijdens de cherry blossom. Ik heb er heel veel inspiratie opgedaan maar ook klanten en vrienden bezocht. Japan is één van onze belangrijkste markten en het is altijd fijn om winkels te bezoeken. Vooral mijn bezoek aan Kyoto heeft veel indruk gemaakt en was een grote inspiratiebron voor mijn Resort-collectie.

Maes: Het plots uitvallen van een belangrijke naaste medewerker, waardoor ik naast een groot schuldgevoel ook besefte dat dit een ieder kan overkomen en dat we ons groeiend productiehuis beter moeten organiseren om iedereen hiertegen te beschermen.

Van Herwegen: Na zes jaar onderzoek, schrijfwerk en verschillende pogingen heb ik eindelijk subsidies verkregen voor een boek dat misschien een nichepubliek aanspreekt, maar daarom niet onbelangrijker is om te maken. Integendeel zelfs!

De Witte: Misschien niet de grootste invloed op mijn werk, maar wel op mezelf als persoon: mijn boeklancering afgelopen zomer, die ik helemaal zelf in elkaar heb gestoken. Op 14 augustus voelde ik voor het eerst echt dat het boek Sommige meisjes houden niet van roze er effectief was.

Christian Wijnants

Christian Wijnants

Kato Maes © Toon Aerts

Kato Maes © Toon Aerts

2. Wat heb je geleerd het afgelopen jaar, in je creatief werk of bij het runnen van je zaak?

Wijnants: In beweging blijven en niet stilstaan. Nieuwe projecten zijn heel erg motiverend maar ook noodzakelijk om te groeien. We zijn in 2018 gestart met een schoenencollectie en we zijn momenteel een mannencapsulecollectie voor winter 2019 aan het voorbereiden.

Maes: Blijven kiezen voor projecten waarvan we geloven dat ze inhoudelijk het verschil kunnen maken. 

Van Herwegen: Het is soms productiever om samen te werken en te praten met mensen buiten je sector. Hun kennis, aanpak en contacten geven nieuwe inzichten en zijn vaak verfrissend.

De Witte: In beide aspecten heb ik geleerd los te laten. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik negatieve kritiek of feedback kan omzetten in iets positiefs. Ik kan kritiek ook onderscheiden van doelloze opmerkingen of beledigingen. Ik heb ook eindelijk grotendeels afscheid kunnen nemen van perfectiedrang. Goed is goed genoeg. Sommigen beweren dat je moet gaan voor het allerbeste en dat doe ik ook, maar op mijn eigen manier.

 

3. Welk werk, product of welke productie heeft je het afgelopen jaar geïnspireerd of vond je simpelweg fantastisch?

Wijnants: Het boek Hot Mirror van fotografe Viviane Sassen. Haar poëtische visie blijft me inspireren en verrassen.

Maes: Ons programma Taboe waarbij er na een jaar hard werk van de ploeg in spanning en onzekerheid toch een unieke combinatie van human interest en comedy geboren werd.

Van Herwegen: De app Waze heeft me vaak tijdig op afspraken gebracht op momenten dat ik vreesde dat ik ellendig te laat ging komen. Ook de voorstelling Fun Home in het Young Vic Theatre in Londen: fantastische acteerprestaties, eerlijke muziek en een ijzersterke enscenering. Een musical die je de term ‘musical’ doet vergeten.

De Witte: Ik word niet rechtstreeks geïnspireerd door iemands werk. Inspiratie haal ik uit het dagelijks leven en de mensen rondom mij. Maar ik ben bijvoorbeeld in oktober naar de Biënnale in Bangkok geweest en dat was wel een eyeopener op vlak van mijn nieuwe plannen voor volgend jaar. Ik wil meer tv-werk gaan doen.

Kobe Van Herwegen

Kobe Van Herwegen

Christina De Witte © Dena Huys

Christina De Witte © Dena Huys

4. Wat wordt volgens jou de trend in jouw vakgebied of waarop moet nog meer ingezet worden?

Wijnants: Nog meer investeren in jonge creativiteit in de mode. In België is er al lang geen nieuw ontwerptalent op de markt gekomen. Er is te weinig financiële hulp voor jonge merken.

Maes: De blijvende evolutie van lineair en digitaal kijken waarbij het spelerslandschap van de audiovisuele industrie nog verder door elkaar geschud wordt. Zorgen dat we daar als productiehuis voldoende snel op kunnen inspelen.

Van Herwegen: Projecten en producten die ontstaan vanuit een persoonlijke of maatschappelijke overtuiging, en niet enkel uit zijn op winstbejag.

De Witte: Ik ben een webcomic artist, dus veel van mijn werk vind je online terug. Ik geloof heel sterk in de toekomst van ‘vertical filming’. En meer behind the scenes bijvoorbeeld. Instagram is mijn grootste en meest favoriete platform, maar ik weet niet hoe lang dat nog een vaste waarde zal blijven.

5. Wat wens je jezelf, je bedrijf of de creatieve sector toe in 2019?

Wijnants: Veel inspiratie en vernieuwingen.

Maes: Het vertrouwen van zenders en/of andere digitale platformen om vernieuwende programma's te blijven maken zonder dat deze vanaf dag-1 al 100% duidelijk zijn.

Van Herwegen: Creatieve opdrachten waarin je je ziel kan steken. Goed verspreid van elkaar, zodat ze de tijd hebben om te rijpen en zodat deadlines niet opeens allemaal samen vallen.

De Witte: Massa’s inspiratie, genoeg slaap en veel succes voor de ganse creatieve sector. Ik geloof in wederzijdse ondersteuning, ongeacht je aantal volgers.