Vijftig visies — De creatieve sector kijkt vooruit: wat na corona?

Is de coronacrisis een gamechanger voor de creatieve sector? Flanders DC geeft het woord aan vijftig experts actief in verschillende sectoren, zoals design, mode, games, muziek, audiovisuele industrie en gedrukte media. Hoe kijken zij vooruit? Welke nieuwe businessmodellen, processen, structuren, ideeën en werkwijzen mogen of zullen volgens hen het daglicht zien?

Op deze pagina lees je de visie van kunstencollectief We Cannot Work Like This.

Er is al veel inkt gevloeid over de pandemie en hoe die kan zorgen voor een evolutie. Maar wij denken dat die evolutie niet per se het resultaat zal zijn van de crisis. Evoluties en revoluties zijn lang voor de crisis begon in de kiem gesmoord. En dat gebeurt nu nog altijd. We noemen het de onderdrukking van de minderheden door de kunstensector en het kunstenonderwijs, en de ontkenning van die pertinente onrechtvaardigheden. We hopen dat de mensen in de kunsten en in andere sectoren wakker worden en inzien dat het dringend tijd is voor echte verandering en actie. Want we hebben genoeg van oplossingen die boter aan de galg zijn. Willen we het over evolutie hebben? Dan moeten we ons eerst de vraag stellen hoe we in deze regressie terecht zijn gekomen.

We Cannot Work Like This

We Cannot Work Like This

Als designers en kunstenaars zijn we voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen en ideeën. We willen met onze creaties een breed publiek aanspreken. Hiermee proberen wij de complexe realiteit te begrijpen – een wereld die neoliberaal, fascistisch, kapitalistisch en eurocentrisch is. Om verandering in de kunsten tot stand te brengen, moeten we verder kijken, buiten de grenzen.

We hebben genoeg van de eenheidsworst in kunst en design die vandaag wordt geproduceerd. Het zegt alles over de wereld waarin we leven. Een wereld die gedomineerd wordt door witte, gezonde cishetero’s en daarmee ver afstaat van onze eigen realiteit. Onze eigen ervaringen wijken af van het standaardsysteem. We gebruiken onze kunst en ons design om uit te drukken hoe wij in het leven staan, hoe anders onze beleving is.

"We hebben genoeg van de eenheidsworst in kunst en design die vandaag wordt geproduceerd."

We Cannot Work Like This,

kunstencollectief

In plaats van de wereld altijd te willen verbeteren, moeten we leren om beter te luisteren naar die wereld, en de mensen en gemeenschappen die erin leven. Wij hopen op een toekomst waarin ieder individu kan zijn wie hij is, zonder bang te hoeven zijn om achtergesteld of afgewezen te worden. Laat ons ruimte geven aan een alternatieve canon bestaande uit verschillende culturen, mensen en standpunten.


Wie is We Cannot Work Like This?
Imane Benyecif is een interdisciplinair digitaal kunstenaar in Antwerpen, geboren en getogen in Spanje met Amazigh-roots. De sterkte van Imane is dat zij concepten visualiseert en voor iedereen toegankelijk maakt op het internet. Joud Toamah is een interdisciplinair kunstenaar en grafisch ontwerper in Antwerpen. Naast creaties voor opdrachtgevers zoekt ze manieren om poëtische ontmoetingen uit oude fotoarchieven te verbeelden in nieuwe – digitale en intieme – werken. Sadrie Alves leeft en werkt in Brussel. Ze is beeldend kunstenaar en creëert beelden vol verhalen. Hoe intuïtief ze ook werkt, haar ontwerpen zitten vol symboliek. Gilani Raja leeft en werkt in Antwerpen. Hij is illustrator en beeldend kunstenaar. Tekenen is de basis van zijn werk. Hij gebruikt verbeelding en fictie om kritisch naar de wereld te kijken, en andere werelden vorm te geven. Hussein Shikha leeft en werkt in Antwerpen. Hij is grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. Hij onderzoekt momenteel hoe belangrijk schoonheid is in de islamitische kunsten en hoe weinig aandacht die kunsten krijgen in de moderne designprincipes.