Fashiontechpionier Jasna Rokegem, de drijvende kracht achter Jasna Rok, focust via innovatieve processen op het creëren van slimme kleding. Die kledingstukken functioneren als een tweede huid, als een kompas om het dagdagelijkse leven te verbeteren. Waar ze momenteel zoal mee bezig is, kom je te weten in haar weekverslag. 

Maandag 5 juni 2017

Vandaag is eigenlijk een feestdag, maar ik kan het me niet permitteren stil te zitten. Vorige week ontstond er plots een rollercoaster aan media-aandacht. We waren onder meer te zien in het VRT-journaal in België, maar ook in het nieuws in Griekenland, haalden de cover van De Tijd en waren te gast bij Van Gils en Gasten. Ik sta aan een grote inhaalrace van deadlines voor tentoonstellingen, presentaties, procesopvolgingen,… We staan de komende maand namelijk op alle gerenommeerde fashiontechfestivals en conferenties van België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Jasna Rok © Ellie Van den Brande en Cédric Bloem

Jasna Rok © Ellie Van den Brande en Cédric Bloem

Uiteindelijk is het tijdens drukke periodes de kunst om je focus niet te verliezen. Dus, tijd om de toekomstplannen van Jasna Rok onder de loep te nemen, want de aanvragen voor nieuwe projecten en samenwerkingen stromen binnen. Aangezien ik vaak overloop van enthousiasme en overal wel toepassingen in zie, is het voor mij niet altijd makkelijk om gefocust te blijven. Hiervoor doe ik het liefst beroep op mijn mentor en adviseur Bart Van den Eynde. Ik geef hem eerst een update en daarna gaan we over tot de aanzet van een strategisch plan voor Jasna Roks toekomst.


Dinsdag 6 juni 2017

Ik ben dan wel van achtergrond een fashiontechdesigner, maar het ontwerpen zelf is echt het laatste waar je aan toe komt wanneer je een eigen bedrijf runt. In de realiteit liggen de prioriteiten helemaal anders. Je moet werkelijk over alles nadenken: administratie, boekhouding, marketing, pr, planning, contracten opmaken en zoveel mogelijk proberen te structureren.

Vandaag heb ik afgesproken met mijn muze en ‘future kid’ Jens Coppens. We bespreken hoe we de komende shoots in samenwerking met Grand Imaging Consultancy voor onze nieuwe campagnebeelden zullen aanpakken. Doordat we constant met een vast team van modellen, een make-up artiest en fotograaf samenwerken, ontstaat het gevoel van een familie.

Exaltation, een interactieve kraag die verbonden is met het brein (model: Jens Coppens)

Exaltation, een interactieve kraag die verbonden is met het brein (model: Jens Coppens)

Nadien heb ik in Gent een afspraak met Nanex Company, onze partner in nanotechnology. Samen met CEO Aaron Claeys bespreek ik hoe we de volgende R&D-projecten gaan aanpakken. Het is zo boeiend te brainstormen met future minded people uit een totaal andere hoek. We werken passioneel toe naar een gedeelde visie, namelijk het creëren van een nanocoating die ervoor zorgt dat we kleding niet meer hoeven te wassen.


Woensdag 7 juni 2017

Vandaag heb ik een meeting met Holst Centre uit Nederland. Een jaar geleden leerde ik het bedrijf kennen op een beurs over geprinte elektronica, waar ik heel wat aandacht trok met mijn Fashion on Brainwaves-collectie. Holst Centre was daar aanwezig om de nieuwste ontwikkelingen rond OLEDs te promoten. OLEDs zijn lichtvlakken die haarfijn, enorm buigbaar en natuurlijk zijn. Intussen is er een pilot line in ontwikkeling die flexibele OLEDs gaat maken voor de Europese markt waarmee iedereen gemakkelijk toegang kan krijgen tot de technologie. Jasna Rok krijgt het voorrecht om als één van de eersten die technologie te gebruiken. Cross-over samenwerkingen die als doel hebben innovatie teweegbrengen, kunnen een voorbeeld zijn voor eender welke industrie. Ik kan niet wachten om in september met de OLEDs samples aan de slag te gaan.

 

Voorbeeld van OLEDs van Pi-Scale © 2017 Jan Hesse (Fraunhofer FEP)

Voorbeeld van OLEDs van Pi-Scale © 2017 Jan Hesse (Fraunhofer FEP)

Nadien bekijk ik het voorstel van onze visual designer Cédric Bloem voor onze performance en tentoonstelling tijdens de Fashion Week Berlin begin juli. Wij trekken niet met nieuwe collecties naar de Fashion Week, maar met nieuwe projecten en statements. De mode-industrie moet zichzelf gaan digitaliseren. Met de nieuwe technologieën die er vandaag al zijn, kunnen we elk onderdeeltje uit deze keten gaan innoveren, van de materialen die gebruikt worden tot de manier waarop gepresenteerd wordt. Vorig jaar presenteerden we daar de Fashion on Brainwaves-collectie, de eerst collectie wereldwijd die de hersenen koppelt aan interactieve kleding die kan veranderen van vorm en kleur. 

Exaltation voorgesteld in een hologram

Voor deze editie nemen we het designproces onder de loep. In samenwerking met Valentina Project en Leapmotion zullen we op de Fashion Week Berlin FTIzation demonstreren. Een nieuwe designervaring, waarbij je als bezoekers zelf designer wordt en je zelf de kleur, stof, lengte en het patroon van de jurken kan aanpassen met behulp van virtual reality

De collectie van Jasna Rok

Jasna Roks collectie. Thema's: Transformation, Futurism, The Suicide Club, Panamarenko, Futurism

De jurken zijn voorzien van een laagje nanotechnologie, die we daar ook zullen demonstreren. Onlangs hebben we een triple partnership met Elegnano en Nanex Company gesloten, een combinatie van nanotechnologie en design van Belgische bodem met internationale reikwijdte.

3D-ontwerp voor gepersonaliseerde nanotechschoenen van Elegnano (ontwerp: Cédric Bloem)

3D-ontwerp voor gepersonaliseerde nanotechschoenen van Elegnano (ontwerp: Cédric Bloem)


Donderdag 8 juni 2017

Samen met Koen Kas, biotechondernemer, healthcare-trendwatcher en professor oncologie, was ik vorige week te gast bij Van Gils en Gasten waar we een gezamenlijke visie uitdroegen: ‘nooit meer ziek’ met behulp van interactieve kleding die in de toekomst onze life coach wordt. We zijn vandaag gevraagd voor een denktank, georganiseerd door The Argonauts om na te denken over hoe innovaties in food, retail en fashion mee de toekomst van gezondheidszorg kunnen vormgeven.

Denktankmeeting van The Argonauts

Denktankmeeting van The Argonauts

In een wereld waar we in plaats van mensen genezen ervoor zorgen dat mensen niet meer ziek worden, zal mode een vooraanstaande rol spelen. Via implantaten, wearables en diagnostics zullen we onmiddellijk te weten komen wanneer er iets fout loopt in ons lichaam en hoe we onze voeding en ons gedrag hieraan kunnen aanpassen zodat we gezond blijven. Hoe fantastisch zou dat zijn? Smart fashion zal je toelaten om je gemoedstoestand met je familie en vrienden te delen, spanningen, rust of opwinding te detecteren en te communiceren met de buitenwereld. Via flexibele en wasbare elektronica maak je van je kledij slimme tools die straks ook je smartphone en je smartwatch zullen vervangen.

Na deze denktank werk ik met Cédric aan een presentatie voor onze komende lezing tijdens eFashion, een conferentie over e-commerce in Amsterdam. Daarna zet ik ook nog de laatste puntjes op de i voor de aankomende tentoonstelling op het Lookforward Fashiontech Festival in Roubaix.


Vrijdag 9 juni 2017

Vandaag heb ik in de Nokia Bell Labs Tower in Antwerpen een afspraak. Een maand geleden maakten we het partnership bekend tussen Jasna Rok en de wetenschappers van Nokia Bell Labs om de mogelijkheden van artistieke expressie en technische innovatie van wearables te onderzoeken. Enkele weken geleden presenteerde ik mijn nieuwste ideeën rond dit project getiteld E.A.T. (Experiments in Art and Technology) aan de top van Nokia Bell Labs.

Meeting bij Nokia Bell Labs

Meeting bij Nokia Bell Labs

Dankzij Flanders DC ontdekte ik de visie van Nokia Bell Labs over 'het maken van het digitale weefsel voor de automatisering van alles en het creëren van tijd'. Deze visie lag 100% in de lijn van mijn idee over het verleggen van de grenzen van de mode in onze digitale dimensie. Ik wil graag het nieuwste onderzoek en de visie van Nokia Bell Labs tot leven brengen in een modieuze interface: geconnecteerde kleding die multidimensionale, sensorische ervaringen opwekt, doorgeeft en ontvangt en ons zo in staat stelt om de menselijke communicatie van morgen te bestuderen.

We reflecteren over de vooruitgang die we reeds maakten tijdens onze samenwerking en plannen een conference call met de researchers in Cambridge en Dublin om de verdere stappen te bespreken. To be continued soon!