Kaat Beels is regisseur van zowel films als tv-reeksen zoals Swooni, Clan en Beau Séjour. Deze week was een bijzonder drukke en spannende week voor Kaat omdat zowel haar nieuwe film Façades als de nieuwe reeks Tabula Rasa op het filmfestival in Gent in première zijn gegaan.

Zaterdag 14 oktober

Vandaag is het D-Day. Façades, de film van Nathalie Basteyns en mezelf, gaat vanavond in première op het filmfestival van Gent. We moeten al vroeg in het hotel zijn voor interviews en foto’s. Ik realiseer me nogmaals hoeveel liever ik achter de camera sta. De hoofdrolspelers Johan Leysen en Natali Broods komen ook toe. Samen met Natali geven we een eerste interview voor De Morgen.

Op de middag worden we verwacht in De Krook, de mooie stadsbibliotheek van Gent. Patrick Duynslaeger, de artistiek directeur van het festival, wacht ons daar op voor een panelgesprek. Het wordt een fijne conversatie over de thema’s van de film: bedrog en zelfbedrog.

Nathalie Basteyns en Kaat Beels

Nathalie Basteyns en Kaat Beels Foto: Bas Bogaerts © Filmfestival Gent

Daarna nog meer interviews, nog meer foto’s. Ondertussen is acteur Theo Maassen gearriveerd. De vrouwen gaan naar de make-up en iedereen trekt zijn kleren voor die avond aan. En dan is er paniek... De broek van de outfit van Nathalie Basteyns ontbreekt. Vergeten. Er is geen tijd om terug naar Brussel te rijden en dus zal Nathalie in jeans op de rode loper verschijnen.

Kaat Beels, Natali Broods, Nathalie Basteyn, Johan Leysen en Theo Maassen

Kaat Beels, Natali Broods, Nathalie Basteyn, Johan Leysen en Theo Maassen © Filmfestival Gent

Het uur van de waarheid nadert en de spanning stijgt. Eerst gaan we met z’n allen over de rode loper, dan de zaal in. De lichten gaan uit en wordt het stil.

Ikzelf heb de film al ontelbare keren gezien dus ik let nu vooral op de reacties van de zaal.

Die zijn heel goed, zo blijkt achteraf. Mensen zijn echt ontroerd en komen ons met tranen in hun ogen bedanken. Nadien volgt er nog een feest. De opluchting en ontlading zijn groot.


Zondag 15 oktober

Ik heb een rustige ochtend. Een deel van de cast en crew zijn blijven logeren in Gent. Samen met Natali Broods, Johan Leysen en Nathalie Basteyns zitten we aan het ontbijt. Het is fijn om terug in het gezelschap van Johan en Natali te zijn. Een film maken is heel intens en er worden banden voor het leven gesmeed. We overlopen de vorige avond en zijn allemaal heel erg blij met de reacties op de film. Het blijft toch erg kwetsbaar, zowel voor regisseurs als voor acteurs, om je werk aan zoveel mensen te tonen.

In de namiddag is er nog een voorstelling van Façades. Omwille van het goede weer vrezen we wat voor de opkomst. Dat blijkt niet nodig te zijn want de zaal is opnieuw goedgevuld. Nadien volgt er nog een Q&A met Roel Van Bambost. Ik voel weer een goede vibe in de zaal en dat doet ons plezier.

Ik denk dat mond-tot-mondreclame heel erg belangrijk is voor deze intieme film.

We beschikken jammer genoeg niet over grote campagnebudgetten en we komen op dezelfde dag in de zalen als Star Wars, op 13 december. Het zal dus noodzakelijk zijn dat mensen die de film mooi vinden het voort zeggen.


Maandag 16 oktober

Vandaag is een rustige dag. Ik moet nergens zijn maar moet wel dringend scenario’s lezen. Sinds het buitenlandse succes van de reeks Beau Séjour werken wij met een Amerikaanse agent van ICM. Ze sturen ons heel vaak scenario’s op. We hebben al een paar interessante verhalen gelezen maar er staat nog niet echt iets concreet op de agenda. Het script dat ik vandaag moet lezen vond ik matig. Later op de dag hebben we een conference call met het bureau in Los Angeles. Ik merk dat de agenten balen dat we het scenario niet goed vinden. Zij zien het als een kans maar voor mij als regisseur is het ondenkbaar dat ik een script verfilm dat me niet inspireert en onverschillig laat.

Mijn intuïtie is mijn belangrijkste raadgever in deze job.

Uiteindelijk hebben ze toch begrip voor onze keuze. We zien wel hoe dit LA-avontuur afloopt.


Dinsdag 17 oktober

Vandaag rijden we opnieuw naar Gent omdat Façades voor de laatste keer speelt op het festival. Eerst hebben we nog een interview voor het maandblad Marie Claire. Het wordt een fijn gesprek over de film en over hoe het is om als vrouw te regisseren. Daarna start de voorstelling. De zaal zit opnieuw vol en achteraf volgt er een interview met Peter Van Camp. Opnieuw erg fijne reacties op de film.

Façades

still uit Façades © Frank Devos

De film werd gemaakt met een redelijk klein budget en we gaan heel creatief moeten zijn in onze marketingstrategie. Het is met de komst van Netflix tegenwoordig erg moeilijk om mensen vanuit hun luie zetel in de cinema te krijgen. Façades is een erg volwassen film en we mikken dus vooral op een publiek dat graag napraat over films. 


Woensdag 18 oktober

Gent en het filmfestival zijn opnieuw mijn bestemming voor vandaag. De hele dag staat deze keer in teken van Tabula Rasa, de Eén-reeks met Veerle Baetens die vandaag in première gaat en die ik samen met Jonas Govaerts heb geregisseerd. We spreken af in Hotel Reylof waar ik eerst naar de make-up moet. In de lobby van het hotel heerst er al een drukte van jewelste. Journalisten, fotografen, cast en crew komen toe. 

Veerle, Malin (Gozin, de scenariste) en ik worden gefotografeerd en geïnterviewd voor de krant De Morgen. Het is de week van de #MeToo-social media campagne en de journaliste peutert of wij juicy verhalen hebben op dat vlak. We moeten haar teleurstellen. Zowel Veerle, Malin als ikzelf zijn gelukkig nooit geconfronteerd geworden met dergelijke praktijken. We kunnen het ons ook moeilijk voorstellen dat het voorkomt in onze sector. Daarna volgt er een groepsfoto met de cast en crew waarna iedereen zich klaarmaakt om met shuttles naar het filmfestival te gaan.

Tabula Rasa

De cast van Tabula Rasa © Filmfestival Gent

Veerle Baetens in Tabula Rasa

Veerle Baetens in Tabula Rasa © Caviar

Met de hele bende op de rode loper. Veel pers en Veerle geeft een live interview voor het journaal. De twee eerste afleveringen van Tabula Rasa worden gescreend. Achteraf op het feest is iedereen gefrustreerd omdat ze niet kunnen binge watchen. Een goed teken dus. Ik ben ook blij met de reeks. We zijn er denk ik in geslaagd om een spannend verhaal visueel intrigerend te verpakken.

Ik denk dat dit weer een nieuwe stap is voor de Vlaamse fictie na Beau Séjour.

Nu afwachten wat het grote publiek ervan denkt. De reeks start volgende week zondagavond.


Donderdag 19 oktober

Vandaag is een off day. Ik moest vandaag deelnemen aan een panelgesprek over het maken van Tabula Rasa maar ik ben ziek. Nee, het is geen kater, ik heb niet overdreven gedronken op het feest. Ik denk dat de druk van twee premières en een buikgriep die in de lucht hangt de boosdoeners zijn. Ik moet dus forfait geven, wat ik erg jammer vind want ik had deze mooie week op het festival in schoonheid willen eindigen. Het is een erg unieke ervaring geweest om een film en een reeks in één week in première te zien gaan. Het feit dat ze allebei goed onthaald zijn, stemt mij zeer tevreden.