Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
6 september 2018
3 minuten leestijd
Alain Gilles voor XL Boom, Design Generations, in ADAM
In september toont Brussel zich van zijn beste kant in meer dan 100 designevenementen. Geweldig interessant, maar hoe begin je daar aan? We keken al even rond en dit zijn onze tips.
Surf naar www.designseptember.be waar je het hele overzicht te zien krijgt. Je kan naar hartenlust aanklikken wat jou het meeste interesseert en zo jouw dagje Brussel samenstellen.
Vanaf 12 september kan je in Kanal niet alleen terecht om de architectuur van de vroegere Citroëngarage en hedendaagse kunst te verkennen, maar zijn er ook twee boeiende designtentoonstellingen te bekijken.
Wij zijn zeer benieuwd naar En Rouge et Blanc. Wit en rood waren de typische Citroënkleuren. Een goede reden voor Centre Pompidou en ADAM om in hun eigen collecties op zoek te gaan naar rode en witte objecten en deze speels te presenteren.
Zelf cureerden we, samen met Design September, de tentoonstelling Between Art and Design. The Belgian scene. De tentoonstelling richt zich op een relatief kleine niche binnen de designsector, die van het collectible design of ook nog design art genoemd. De objecten bewegen zich in de grijze zone tussen kunst en design. De focus ligt op beperkte series en unica, in hoofdzaak ambachtelijk vervaardigd. De monumentale vorm en esthetiek krijgen voorrang op de functionaliteit en vormelijk onderzoek en experiment met materialen en technieken leiden tot een hoogstpersoonlijke vormentaal. Verwacht je aan intrigerende werken die je, door het samengaan met de vroegere carwashruimte waarin ze getoond worden, op een heel nieuwe manier kan lezen. We zijn zeer trots op de groep ontwerpers die we konden verzamelen voor deze tentoonstelling van monumentale designstukken van ontwerpers van nu. En we durven ze u echt van harte aanbevelen.
Solange Thierry-de-Saint Rapt verzamelt al sinds de jaren 1980 auteursjuwelen. Van Gijs Bakker over de Campanabroers tot Giampaolo Babetto, Daniel von Weinberger en Siegfried De Buck. Doorheen de jaren verzamelde ze een indrukwekkend staaltje van juweelobjecten bij elkaar. Je vindt deze gratis tentoonstelling in de Foyers van BOZAR. Laat je zeker ook verrassen door de poëtische en zeer mooi belichte scenografie van het atelier Piovenefabi.
Design September biedt meerdere parcours aan. Een ideale manier om de stad, de ontwerpers en een thema dat je interesseert te ontdekken. Ze staan handig gebundel op het plan, dat je hier kan downloaden.
Samen met MAD Brussels organiseren we het #ikkoopbelgisch-parcours in en rond de Dansaertwijk. 16 ontwerpers tonen recent werk in 15 vitrines doorheen de wijk. We bundelen de deelnemers ook samen op dit compacte plan, ontworpen door Lauren Grusenmeyer.
Of bekijk het textielparcours. Brussel heeft een oude, rijke textielgeschiedenis, maar ook een zeer goede, eigentijdse textielopleiding en dat zie je in dit parcours. De hoofdtentoonstelling Brussels Textile Design in het BIP op het Koningsplein opent op 14 september, maar bij LEDA 41 kan je naast het werk van DOORZON INTERIEUR ARCHITECTEN voor het #ikkoopbelgisch-parcours ook kleurrijke interieurstoffen van Claire de Qénétain bekijken. Vetro toont het werk van KVP Textile Design. Kim Vande Pitte verrast met haar onderzoek naar de mogelijkheden van de rechte lijn en de complexiteit die hieruit voortkomt.
Dat wordt zeer duidelijk in de tentoonstelling Buy now Pay later. Everything should be ecodesign in MAD Brussels. Koop nu, betaal later is de slogan van het ongebreideld consumeren. Ecodesign biedt het antwoord. Producten die makkelijk kunnen worden hergebruikt, hersteld, heruitgevonden en gerecycleerd. De tentoonstelling stelt ongemakkelijke vragen, speelt in op onze bezorgdheden en geeft enkele antwoorden. Een goede start om de rest van het ecodesignparcours te bekijken.
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Zag je de tentoonstelling Design Generations, georganiseerd door Wallonie-Bruxelles Deisgn Mode (WBDM), al bij ADAM? 10 ontwerpers tonen hun eigen designaanpak en hun toekomstvisie aan de hand van objecten uit de collectie van ADAM, eigen objecten en een imaginair object.
Lionel Jadot richt al jaren voor opdrachtgevers geweldige ruimtes in als interieurvomrgever en architect. Nu heeft hij een oud papierfabriek in Zaventem ingericht als ecosysteem voor designer-makers, ambachtslui en kunstenaars. Iedereen heeft er zijn eigen atelier rond een grote tentoonstellingsruimte. Naast het werk van Lionel Jadot zelf, vind je er bijvoorbeeld ook Ben Storms, DIM Atelier (Vladimir Slavov) en Schaumbourg / Nacarat.
Cookies opgeslagen