Flanders DC was de afgelopen week uiteraard ook van de partij op de designbiënnale Interieur in Kortrijk. Wat was onze impressie en wat was er voor nieuws van Belgische makelij? Ontdek het in dit overzicht.

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikels in dit magazine? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Interieur Kortrijk onderging dit jaar een ganse metamorfose. De beurs liep niet langer tien dagen, maar werd beperkt tot vijf. Ook in oppervlakte was Interieur minder groot en de hallen waren ruim, met brede gangen. De publieksopkomst was goed, al zal het op de koppen lopen op zondag, zoals twintig jaar geleden, waarschijnlijk nooit meer terugkeren. De opening met Bank Delen, omnipresent op Interieur, was een succes. De Floor is Yours voor jonge ontwerpers werd opnieuw op één locatie samengebracht: de Rambla. De selectie van Landmarks moest een compromis worden voor diegenen die niet meer tot de jonge talenten behoren, maar ook niet tot de 'designgroten'. Helaas was dat niet altijd even duidelijk. Het off-gedeelte ging deze editie door in het oude Sint-Maartenziekenhuis.


Interieur

1. Frederik Delbart werd op Interieur voorgesteld als Ontwerper van het Jaar. Delbart, momenteel art director bij het Hasseltse Recor Home, is ook op een strategische manier betrokken bij deurklinkenfabrikant Quincalux en tekende onder meer voor Aluci, Ars Fabricandi, Van Den Weghe Items, Moome en PER/USE.

Frederik Delbart

Frederik Delbart © Jeroen Verrecht

2. Glenn Marys studeerde interieurvormgeving aan het KASK in Gent en meubelontwerp aan de VOMO-opleiding in Mechelen. Hij is inhouse designer bij TossB, waarvoor hij dit jaar de Round Control-collectie ontwierp.

Round Control, Glenn Marys voor TossB

Round Control, Glenn Marys voor TossB

3. Iona Tettelin en Jan De Man, twee ex-VOMO-studenten meubelontwerp van de hogeschool Thomas More, werden door Movecho opgepikt op Interieur 2016. Ze werden uitgenodigd in Portugal voor een stage. Twee jaar later staat Movecho op Interieur 2018 met de lancering van onder meer een krukje van Iona en een bureau van Jan.

Iona Tettelin en Jan De Man voor Movecho

Iona Tettelin en Jan De Man voor Movecho

4. Reflections is de verzamelnaam van drie nieuwe Delta Light-collecties. Delta Light streeft ernaar de relatie te optimaliseren tussen architectuur en interieur, zijn gebruikers en bezoekers. Reflections staat voor een poëtische uitdrukking van vakmanschap, licht, technologie, textuur, vorm en sfeer.

Soirée, Delta Light

Soirée, Delta Light

5. Het designlabel MMooD is ontstaan in 2014 en verwijst naar de oorsprong van het bedrijf Mintjens Masters in WOOD. Benoît Deneufbourg ontwierp voor MMooD een elegant bureaumeubel voor kleinere leefruimtes. FLAP is in open vorm een compact en functioneel bureau, praktisch voor mensen die uitsluitend hun laptop gebruiken om te werken. Gesloten wordt het een handig tijdschriftenrek, ideaal als opslageenheid.

FLAP, Benoît Deneufbourg voor MMooD

FLAP, Benoît Deneufbourg voor MMooD

6. LOOP is een hedendaagse interpretatie van een art deco-lamp. In het pivoterend verticale element, uit hout of marmer, zit een koperkleurige ring met lamp. De stroomkabel is duidelijk zichtbaar in een mooie curve. LOOP is ontworpen door Filip Janssens voor PER/USE.

LOOP, Filip Janssens voor PER/USE

LOOP, Filip Janssens voor PER/USE


Landmarks

7. MAD Brussels en Flanders DC brachten als Belgium is Design negen jonge ontwerpers uit Brussel en Vlaanderen samen op een groepsstand. De stand was een ontwerp van Isabelle Speybrouck. Op de foto zien we werk van Laure Kasiers (tapijten), Filip Verbraken (salontafel) en Nathalie Van Der Massen (linnen stoffen).

Belgium is Design © Jeroen Verrecht

Belgium is Design © Jeroen Verrecht

8. Bij de Landmarks stonden ook een aantal installaties. Conrad Willems is een Gentse beeldende kunstenaar en tekenaar maar vooral beeldhouwer. Met architecturale elementen bouwt hij Constructions. Het bouwen zelf ziet hij als een performance.

Constructions, Conrad Willems © Pieter Vandenhoudt

Constructions, Conrad Willems © Pieter Vandenhoudt

9. Sinds 2015 werkt Rico Bel aan de opstart van Barh, dat gelanceerd werd op Interieur. Jeroen Thys van den Audenaerde is art director, Sam Goyvaerts is één van de ontwerpers. arch|01 en brut|01 zijn ontwerpen van Sam, cube|01 is van het ganse Barh-team.

Barh

Barh

10. Het verhaal van de Sintese Eco startte in 2013 met Thomas Litière, die een eco-efficiënte versie van de Sintese ontwikkelde. Frank Goethijn en Dirk Van Gogh begeleidden dit project als promotoren en bleven in contact met Indera. Nu is de sofa ontworpen voor volledig hergebruik, herstoffering en recyclage. Een nieuw businessmodel bestaat uit een leasesysteem voor bedrijven, waarbij er een verschuiving van productbezit naar productgebruik is.

Sintese Imago, Indera

Sintese Imago, Indera


The Floor is Yours

11. Roel Haagdorens grootvader was een meubelmaker. Van hem erfde hij het gevoel voor tactiele materialen en vakmanschap. Roel experimenteert met geometrische vormen en proporties. Hij speelt met evenwicht, verhoudingen en materiële proporties. Het resultaat is de Push-collectie.

Push, Roel Haagdoren

Push, Roel Haagdoren

12. De heren van Piraat zijn van de soort met handen aan hun lijf. Raf Vaerewyck en Pieter Van Snick vertrekken liefst vanuit een ontwerp op maat en laten zich geenszins beperken door materialen, zolang die eerlijk, esthetisch verantwoord en van ontegensprekelijke kwaliteit zijn. 

Piraat

Piraat

13. Sol van het Gentse Bultin is een vaas, beschikbaar in polycarbonaat of travertijn. Het object accentueert eerder de unieke bloem dan een ruiker. Sol werd ook geseleceerd voor de Interieur Awards.

Sol, Bultin © cafeine.be

Sol, Bultin © cafeine.be

14. Luminello is fabrikant van high-end binnen- en buitenverlichting in messing, koper en glas. Aangezien alles met de hand gemaakt wordt, kunnen alle ontwerpen aangepast worden naar diameter, afwerking of kleur.

Luminello

Luminello


Interieur Awards

15. Bram Kerkhofs was samen met SCMP Design Office winnaar van de Interieur Awards Objects. Eerder stond Coil van Bram op de BAD-beurs en Design September. Een eervolle vermelding was er voor Sylvie Van de Walle met Pontius. Wie wast zijn handen in onschuld?

Pontius, Sylvie Van de Walle

Pontius, Sylvie Van de Walle

16. Van de Interieur Awards Spaces onthouden we vooral Café Gyproc van Julien Renault en de Zweed Paul Vaugoyeau. Hoe imperfectie toch zo perfect kan zijn: een eenvoudige zuiderse bistro met klasse. De luifels zijn gemaakt uit Kvadrat-stoffen.

Café Gyproc, Julien Renault en Paul Vaugoyeau © Sam Gilbert

Café Gyproc, Julien Renault en Paul Vaugoyeau © Sam Gilbert


Interieur Festival

17. De Week van het Ontwerpen presenteerde opnieuw de beste studentenprojecten uit het creatieve ontwerponderwijs. Onder de titel The Next Generation werden deze projecten optimaal geïntegreerd in het oude Sint-Maartenziekenhuis.

The Next Generation © Jeroen Verrecht

18. De roots van Sabine Marcelis liggen in Nederland en Nieuw-Zeeland. Momenteel werkt ze in Rotterdam. Haar werk situeert zich tussen installatie en functioneel ontwerp. Opmerkelijk zijn haar materiaal- en kleurgebruik. In België is zij verbonden aan galerie Victor Hunt.

Sabine Marcelis © Jeroen Verrecht

Sabine Marcelis © Jeroen Verrecht

19. DIFT nodigde naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van Interieur een aantal ontwerpers uit om aan de slag te gaan met de archieven van Interieur en het Design museum Gent. Resultaat was The New Masters. Velen baseerden zich op de oudere ontwerpen van Boudewijn Delaere. Moeilijk om een keuze te maken, daarom tonen we de affiche van Broos Stoffels, met een typografie geïnspireerd op het Interieurlogo.

The New Masters, Broos Stoffels

The New Masters, Broos Stoffels

20. Wilde Westen, de samenwerking tussen diverse concertorganisatoren in de regio Kortrijk, cureerde op het Interieur Festival de expo SOUND ART TO OBJECT (#KlinkendeStad). Binnen- en buitenlandse geluidskunstenaars brachten geluid en materie samen in een reeks van sound objects. De Franse Stephane Kozik bracht een prachtig Digital Breakfast. Vibrant Matter van Els Viaene is geïnspireerd op gletsers in Ijsland en de trage bewegingen onder het oppervlak.

Vibrant Matter, Els Viaene © Emilie Dumais

Vibrant Matter, Els Viaene © Emilie Dumais