Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
20 november 2017
3 minuten leestijd
Op 16 november bracht de derde editie van Fashion Talks zo'n 800 aanwezigen samen voor hét Belgische mode-event van het jaar. In een schitterend aangeklede Waagnatie werd een boordevol programma van talks, cabin sessions en panelgesprekken geserveerd. Enkele deelnemers tipten ons hun hoogtepunten.
Voor Bert Pieters van creative agency DIFT was het zijn allereerste Fashion Talks. Scott Belsky's openingstalk over zijn boek Making ideas happen was voor Bert een topper.
"Value your meeting based on its action points"
"Dat is een duidelijk statement. Als op het einde van je meeting niemand weet wat te doen, was het geen nuttige meeting. Sinds de opstart van DIFT proberen we geen 'vergaderbedrijf' te worden en dit is een mooie bevestiging van die aanpak", verklaart Bert. "Scott Belsky gaf ook een goede tip over consensus: hou vast aan twee kernwaarden waar je niet aan toegeeft, maar wees bereid om flexibel te zijn over alle andere aspecten. Op die manier verlies je jezelf niet wanneer je je idee wil verkopen aan grotere bedrijven of partnerorganisaties."
"We should put life above profit"
In het gesprek tussen Geert Bruloot (Coccodrillo), Bruno Pieters (Honest By) en Elin Larsson (Filippa K) - gemodereerd door Daniel Mensch - over duurzaamheid in de mode zag Bert Pieters een bevestiging van wat in het voorbije Creativity World Forum ook aan bod kwam: creatives should be activists.
Charlotte De Bruijn van pr-agency UPR zag verschillende sleutelmomenten in de mode aan bod komen in de talks. "Dries Van Noten herinnert zich de jaren 90, wanneer de meeste van zijn collega-onafhankelijke-ontwerpers zich aansloten bij grote modegroepen. In 2009 ging streetstyle fotograaf Tommy Ton de geschiedenis in als eerste blogger op de front row. Vandaag worden de opening looks tijdens fashion shows gekozen op basis van mobiele fotografeerbaarheid."
Een klein decennium later lijkt opnieuw een sleutelmoment aangebroken.
"Toonaangevende retailers zoals Geert Bruloot (Coccodrillo), Herbert Hofmann (Voostore), Michael Kliger (MyTheresa) en Marie De Reynies (Printemps) zien een steeds meer geïnformeerde en veeleisende ‘consument’, een term waarvan modeontwerper Bruno Pieters (Honest By) hoopt dat deze in de komende jaren zal verdwijnen. Meer transparantie bij de merken en meer steun vanuit communicatie en media rond duurzaamheid, zullen de klant versterken in haar zoektocht naar een bewuster gecureerde garderobe. Klanten zoeken meer dan enkel een kledingstuk, ze willen deel uitmaken van een community", zegt Charlotte.
Soraya Wancour, recent gestart met haar eigen ethische modelabel, werd vooral geïnspireerd door de cabin sessions — de sessies in kleine groepen — en de ontmoetingen met anderen uit de modewereld: "Scott Belsky kon ik ook gezien hebben op de website van TED, met sweatpants en morning coffee aan mijn bureau, tijdens een voormiddag uitstelgedrag in de aanloop van een extistentiële creativiteitscrisis. Op een avond voor een productiviteitspiek kon ik Dries' docu hebben gezien via VRT.nu. Maar de vibe, de energie, de prikkelende inspiratie van onder andere Trendwolves en een dosis ondernemersgoesting van onder meer HNST moest ik halen in de Waagnatie.
Voor mij was Fashion Talks een moment om mensen aan te spreken, te ontmoeten, en ideeën en kaartjes uit te wisselen.
Fashion Talks bracht me (opnieuw) samen met oude en nieuwe gezichten. En nadien, terug aan het werk, fashion full focus!"
Tijdens Fashion Talks werden voor de eerste maal ook de Belgian Fashion Awards uitgereikt. Ontdek in dit artikel wie de winnaars zijn en waarom deze prijzen zo belangrijk zijn.
Fotograaf Fille Roelants was van de partij. Blik terug op Fashion Talks met dit Facebookalbum.
Snuif in de filmpje de sfeer op van de laatste editie van Fashion Talks.
Cookies opgeslagen