Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
25 oktober 2017
2 minuten leestijd
In de supermarkt liggen groente en fruit te glimmen in het schap, maar wat gebeurt er met producten die niet aan de strenge vormvereisten voldoen? In het beste geval worden deze ‘reststromen’ herwerkt tot dierenvoeding, biobrandstof of andere industriële toepassingen. Nochtans zijn veel van die reststromen nog prima eetbaar. Daar wil Food Heroes mee aan de slag!
De focus in de hele keten ligt op het zogenaamde ‘eerste klasse' product dat in de supermarkt verkocht kan worden. Wist je trouwens dat de oogstkosten van tweede en derde klasse producten vaak zelfs hoger zijn dan de opbrengst? Heel wat voedsel wordt daarom zelfs nooit geoogst! Alles wat niet aan de kwaliteitseisen van de supermarkt voldoet, blijft achter op het land, terwijl het vaak wel eetbare producten zijn. Food Heroes wil ingaan tegen deze logica en gaat op zoek naar manieren om zo veel mogelijk geproduceerd voedsel op ons bord te doen belanden.
Wat kunnen we doen met aardappelen die op het land achterblijven?
Iedereen die verandering wil brengen in de huidige manier waarop met voedsel wordt omgegaan, kan meestappen in het project. Jij kan dus ook een Food Hero worden! Er wordt 3,5 jaar lang samengewerkt met partners uit de creatieve sector, de landbouw, de voedselverwerkende industrie en kennisinstellingen uit Noordwest-Europa. Door designers, onderzoekers en voedselproducentensamen te brengen, wil dit project 15 vernieuwende oplossingen uitwerken om reststromen geschikt te maken voor menselijke consumptie.
Of ben je geïnteresseerd in onze andere projecten rond kruisbestuiving tussen creatieve en meer traditionele sectoren?
Naast Flanders DC zijn de overige partners: (België) Innovatiesteunpunt, Flanders Food, (Nederland) ZLTO, de provincie Noord-Brabant, Dutch Design Foundation, In Ovo, Greenco Packing, (Duitsland) Spessart Regional, Fachhochschule Fulda, (Frankrijk) AC3A, Laval Mayenne Technopole, Technopole Quimper Cornouailles, (Verenigd Koninkrijk) Lincoln University, (Ierland) Irish Fishery Agency, Clean Technology Centre.
Cookies opgeslagen