Gelieve een meer recente versie van uw browser te installeren.
18 juli 2017
2 minuten leestijd
Pleun van Dijk, Jimmy on the Run
Recent kon je tijdens de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam een bezoekje brengen aan Future Generation presents Eutopia. De tentoonstelling gaf een platform aan een reeks visionaire modeontwerpers. Benieuwd hoe deze designers hun steentje bijdragen aan een vernieuwende kijk op de toekomst van de mode-industrie? Verder lezen is de boodschap!
Met Future Generation presents Eutopia werd een stem gegeven aan ontwerpers en ontwikkelaars uit de creatieve industrie. De vraag die centraal stond, is simpel: 'Wetende dat we aan een razendsnel tempo produceren en consumeren en zo beetje bij beetje ons eigen einde in de hand werken, hoe kan jij je huidige kennis en knowhow inzetten om bij te dragen aan een andere, nieuwe, betere wereld?'. Het antwoord op die vraag werd gegeven door elf designers en ondernemers die elk hun eigen visie deelden tijdens de tentoonstelling.
Elke exposant creëerde zijn of haar eigen paradijs, een ideale wereld of toch een wereld waard om naartoe te werken.
Duurzaamheid is de essentie, de voedingsbodem, de brandstof voor innovatie.
De expositie mocht een zeer uiteenlopend publiek verwelkomen, van mode-professionals, tot studenten en consumenten. En die laatste groep is nu net degene die centraal stond tijdens deze editie van 'Future Generation'.
Het ultieme doel is om een brug te slaan tussen visionair werk van creatieve denkers én realistische commerciële innovaties in de mode-industrie. Het zal dus niet verbazen dat de deelnemers aan de expo uit erg verschillende hoeken kwamen en met erg uiteenlopende oplossingen en ideeën voor de boeg kwamen.
Zo werden er shirts van LabFresh getoond die water-, vlek- en geurafstotend zijn, naast werk van Karlijne Opmeer die kleurpigmenten creëert vanuit bacterieën, tot het werk van de Belgische Ruud Anthoni die in zijn artistieke werk een oproep deed om een dialoog te starten tussen maker, drager en toeschouwer.
Karlijne Opmeer zocht naar alternatieven voor een meer duurzame manier van kleuren en vond die bij bacteriën. Door te kleuren met bacteriën heb je een pak minder water en energie nodig.
Marlou Breuls stelt tijdens haar kunstinstallatie de waardering voor ambacht centraal en zoekt naar de 'ziel' binnen mode.
LabFresh gaat in tegen fast fashion en zoekt naar manieren om een lange levensduur van een shirt te garanderen. Via eigen technologie slaagde LabFresh erin kleding te ontwikkelen die geur- en vlekafstotend is. Minder wassen én langer dragen dus.
Ensemble de Solution experimenteert met een interactief systeem waarbij je via Augmented Reality (en het opzetten van een Hololens-bril) stukken stof op een ander persoon kan 'plakken'. Disruptief denken en experimenteren staan centraal bij dit creatieve duo.
Ruud Anthoni laat het publiek ontdekken waar en hoe hij is opgegroeid en brengt zo een eigen verhaal van verleden en toekomst. "Ik nodig ze uit om de dialoog tussen maker, drager en toeschouwer aan te gaan."
Deze expositie is onderdeel van een groter geheel en een breder platform. Met Future Generation geeft oprichter/organisator Peter C. Leferink vernieuwende denkers elk jaar een kans om naar buiten te komen tijdens Amsterdam Fashion Week. Maar ook los daarvan wordt verder gewerkt aan een bredere en meer permanente basis.
Met duurzaamheid en innovatie als backbone streeft Peter naar de uitbouw van een netwerk van creatievelingen die elkaar inspireren en stimuleren om de mode-industrie naar een ander niveau te tillen. De heilige graal? Dat is 'tripple C': een goede combinatie tussen creativiteit, commercialiteit en cultuur!
De exposanten: Ruud Anthoni, LEBL by Leon Blok, Marlou Breuls, Pleun van Dijk, Atelier., Ensemble de Solution, Sunanda Koning, LabFresh, Karlijne Opmeer X M.E.N., Imke Panhuijzen, Jimmy on the Run.
Cookies opgeslagen