Samen met twee vennoten richtte Joachim Froment in 2020 Futurewave op. Intussen telt het team vijftien mensen en ontwerpen ze de meest uiteenlopende industriële producten, van sporthorloges over fietsen tot verlichting en meubilair.

Met 20 to watch presenteert Flanders DC twintig opkomende talenten, die hun eerste stappen hebben gezet in de design- of modewereld. Wij geloven dat ze het in de toekomst nog veel verder zullen schoppen.

Joachim Froment

Joachim Froment

Wat maakt jullie anders dan andere ontwerpers?

Bij Futurewave werken we altijd in gediversifieerde teams van een vijftal mensen. Door die verschillende competenties en zienswijzen samen te brengen komen we tot meer innovatieve oplossingen, en tot een generatief ontwerp. Enkel zo kunnen we er, als een soort dirigent, voor zorgen dat alle vereisten waaraan een ontwerp vandaag moet voldoen tot een harmonieus geheel versmelten. Met Futurewave willen we oplossingen bedenken die een positieve impact hebben op de toekomstige generaties.

Yoda voor Yoda

Yoda voor Yoda

Wat is de grootste uitdaging in jullie werk?

Een droom omzetten in realiteit, of iets immaterieel materieel maken, is niet altijd eenvoudig. In de conceptfase leggen we onszelf geen limieten op. Als we tijdens de realisatie merken dat iets echt onmogelijk is, dan moeten we onze visie bijsturen en een nieuwe, meer realistische droom nastreven. Tegelijk ontstaat uit die kruising van disciplines vaak iets magisch. Daarnaast hecht ik als artistiek directeur veel belang aan de poëtische kracht van een ontwerp. Als kind wilde ik graag uitvinder worden, maar ik hield ook enorm van tekenen. Als ontwerper probeer ik innovatie telkens te combineren met schoonheid. 

Filium Hanging © Amber Vanbossel

Filium Hanging © Amber Vanbossel

O-Boy voor O-Boy

O-Boy voor O-Boy

Hoe gaan jullie om met technologie, duurzaamheid en innovatie?

Die drie elementen vormen de kern van elk nieuw ontwerp. Net zoals in de natuur willen we design brengen dat constant in evolutie is, en perfect inspeelt op het omringende ecosysteem. Dankzij de gemengde teams kunnen we zowel het micro- als macroniveau van een ontwerp overzien en vernieuwen. Doordat designers hier van bij de start samenwerken met ingenieurs komen ze organisch tot een geïntegreerd ontwerp. Voor ego’s is hier geen plaats, de focus ligt op cocreatie.

Strat Collection voor Adidas © Eline Willaert

Strat Collection voor Adidas © Eline Willaert